ΔΙΩΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Ειρήνη …ημίν!

* Θα συνεχιστεί ο διάλογος για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών…

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2016 7:08 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτ 2016 7:42
Παρόντος του υπ. Παιδείας Ν. Φίλη, αλλά και του υπ. Άμυνας Π. Καμμένου, η συνάντηση Τσίπρα- Ιερώνυμου χθες στο Μέγαρο Μαξίμου Παρόντος του υπ. Παιδείας Ν. Φίλη, αλλά και του υπ. Άμυνας Π. Καμμένου, η συνάντηση Τσίπρα- Ιερώνυμου χθες στο Μέγαρο Μαξίμου

ΑΘΗΝΑ

«Οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη,

του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και της κυβερνητικής εκπρόσωπου Όλγας Γεροβασίλη.

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» ανέφερε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος. Για το μάθημα των θρησκευτικών, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, θα χρησιμοποιείται το σημερινό βιβλίο μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να βγουν τα καινούργια βιβλία.

«Ευτυχής» δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντηση και έκανε λόγο για ένα «πολύ γόνιμο» διάλογο, κατά τον οποίο «διευκρινίστηκαν όλα τα θέματα» και «Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες». Ο διάλογος -πρόσθεσε- θα συνεχιστεί.

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας» είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

* «Θέλουμε το διάλογο, δεν έχουμε δογματική αντίληψη» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και χαρακτήρισε πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης με τον Αρχιεπίσκοπο. «Ο διάλογος συνεχίζεται» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

«Δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική, θέλουμε το διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος από το τέλος της σχολικής χρονιάς» είπε ο κ. Φίλης.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στα σκαλοπάτια του Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον κ. Ιερώνυμο συνόδευαν ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και Φθιώτιδος Νικόλαος, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ.Παπαγεωργίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Αρχιεπισκόπου, έπειτα από το «πολεμικό» κλίμα που δημιούργησαν οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και οι δηλώσεις, κυρίως από την πλευρά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

* Νωρίτερα χθες πάντως, θέμα Φίλη είχε θέσει εμμέσως, ο εκπρόσωπος τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, σημειώνοντας ότι ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών.

Παράλληλα, έδωσε απάντηση σε (πρωτοσέλιδα) δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, που βλέπουν τον κ. Ιερώνυμο «στα χνάρια Χριστόδουλου», λέγοντας: «Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερώνυμου».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής έριξε «λάδι στη φωτιά», κάνοντας λόγο για αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι «πιθηκιστικά» μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες.

Η Εκκλησία, είπε, ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.

Ο κ. Κονιδάρης δήλωσε, τέλος, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε Δημοψήφισμα» για το ενδεχόμενο διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας.

Από το πρωί το κλίμα στην σύνοδο της Ιεραρχίας ήταν «πολεμικό». Στο στόχαστρο όλων των αρχιερέων βρέθηκαν ο πρωτίστως ο Νίκος Φίλης και δευτερευόντως ο πρωθυπουργός. «Θέλουν να απο-χριστιανοποιήσουν και να απο-ιεροποιήσουν την Ελλάδα», δήλωναν οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Γλυφάδας Παύλος, Μεσογαίας Νικόλαος.

«Δεν πάμε σε κανένα γερμανικό πρότυπο. Πρέπει να συγκρατήσουμε τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών όπως ήταν μέχρι τώρα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ.

«Μας παραπλάνησαν» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στους συντάκτες-θεολόγους των νέων σχολικών προγραμμάτων. «Εδώ και καιρό έπρεπε να έχουμε μιλήσει και να τοποθετηθούμε δημόσια» είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας που μετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, κύριος αντίπαλος του κ. Ιερωνύμου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος αντιπρόεδρος της 12μελούς Δ.Ι.Σ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του νέου προγράμματος διδασκαλίας και επέκρινε, με τον τρόπο του, τους χειρισμούς που γινόταν από την πλευρά της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, επίλεκτο μέλος της Ιεραρχίας λόγω του επιστημονικού του επιπέδου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την λεγόμενη ομάδα των «παραδοσιακών» της Ιεραρχίας και από τους πρώτους που τοποθετήθηκε στο ζήτημα των θρησκευτικών, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς.

Τέλος, συμμετείχε και ο νομικός σύμβουλος της Ιεραρχίας, Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

ΚΚΕ-ΠΟΤΑΜΙ

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η κόντρα Εκκλησίας - κυβέρνησης, με αφορμή τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, καθώς και τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. «Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παραπέμπουν περισσότερο σε σκοτεινές περιόδους του τόπου και αποτελούν ανιστόρητες αναφορές, επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό» αναφέρει ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Το Ποτάμι υποστηρίζει πως δεν είναι ώρα για ένα νέο διχασμό.

* Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται πως «πρόκειται για απλουστευτικές μεταφυσικές προσεγγίσεις και προσπάθεια να ταυτιστεί ο σοσιαλισμός, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, ακόμη και αστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως ο χωρισμός κράτους - εκκλησίας, που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ.».

«Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης Σύριζα που με ανεύθυνο τρόπο άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν επικίνδυνη διολίσθηση, προσπάθεια διαίρεσης του λαού μας, με βάση τις ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι υπερώριμο ζήτημα και για την Ελλάδα ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας και ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, το περιουσιακό ζήτημα της εκκλησίας, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την ονοματοδοσία παιδιών, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών κ.α.» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

* Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει πως «δεν είναι ώρα για ένα νέο διχασμό. Η κοινωνία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ας μην της φορτώνουν άλλα, υπουργοί και ιεράρχες. Και τα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να παραγγέλνονται από την εκκλησία στην πολιτεία. Συγκρούσεις όπως αυτές που έκανε η εκκλησία με αφορμή τις ταυτότητες, τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα πρέπει ξαναγίνουν».

«Αντίθετα, όλοι πρέπει να μετέχουν σε ένα διάλογο χωρίς ταμπού τόσο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσο και για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας. Ας μην φοβηθούμε το μέλλον και το ξεκαθάρισμα του ρόλου του καθενός» καταλήγει η ανακοίνωση.

* «Καλό είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι μεταξύ κράτους και Εκκλησίας», δηλώνει η Ένωση Κεντρώων, με ανακοίνωσή της, ζητώντας «να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος εφ΄ όλης της ύλης».

«Στηρίζουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, στηρίζουμε την ανεξιθρησκία και την ελεύθερη διακίνηση όλων των δογμάτων, όμως πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως επίσημης συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκείας της χώρας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass