ΕΚΤΙΜΑ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ-ΛΙΟΥ-ΣΟΪΜΠΛΕ

Πιάνονται οι στόχοι, δεν ενεργοποιείται ο «κόφτης»

* Δεν άλλαξαν οι όροι για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2016 7:34 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Οκτ 2016 8:26

ΑΘΗΝΑ

Λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας

Τράπεζας, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν και με αφορμή τις μειωμένες προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ότι είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» το 2017.

Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπών στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παράγοντες, η ενεργοποίηση του «κόφτη» γίνεται μόνον όταν η οικονομία δεν πιάνει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για εφέτος ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ, το 2017 είναι 1,75% του ΑΕΠ και το 2018 είναι 3,5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί εάν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές).

Οπότε, ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016, καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ.

Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, πρόσθεταν οι ίδιοι, και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018, οπότε ας μην ανησυχούν, λοιπόν, από σήμερα, οι μονίμως «ανησυχούντες».

Οι παράγοντες του υπουργείου δήλωσαν επίσης, ότι η μόνιμη διαφορά ανάμεσα σε ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένει για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να υπάρξουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα, τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν.

Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5% του ΑΕΠ. 'Αρα, κατά τους παράγοντες του υπουργείου, η «έκπληξη» διαφόρων συστημάτων (σ.σ. για τις προβλέψεις του ΔΝΤ) έχει «κοντή μνήμη» ή αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων κατά της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, και στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, τα διάφορα συστήματα θα προσπαθήσουν να «φτιάξουν κλίμα».

Δυστυχώς για αυτά, το κλίμα στη χώρα θα παραμείνει εύκρατο, σχολίαζαν με σημασία.

ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Σειρά σημαντικών επαφών- μεταξύ των οποίων με την Κριστίν Λαγκάρντ και ομολόγους τους, όπως ο Τζακ Λιού και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- θα έχουν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους και η υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων για τη διευθέτησή του.

Η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο (7- 9 Οκτωβρίου) και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα (σε τοπική ώρα) του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

*Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου

09:00 Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

09:45 Συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10:45 Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

13:00 Γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.

16:05 Συνάντηση με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

*Σάββατο, 8 Οκτωβρίου

12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).

13:45 Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.

14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

15:30 Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

17:00 Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

ΛΑΓΚΑΡΝΤ:ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΟΡΟΙ

Οι όροι συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχουν αλλάξει, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

«Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις εάν η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα -ανάγκη που ανέδειξε χθες με την έκθεσή του το Ταμείο- προστίθεται στους όρους που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετέχει.

«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

Διευκρίνισε πάντως ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στη β' αξιολόγηση. «Θα στείλουμε σε περίπου δύο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε.

Η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και γι' αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση. Όπως είπε, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.

Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ανάπτυξη παραμένει υποτονική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» τόνισε.

Η κυρία Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και η Κορέα να το χρησιμοποιήσουν. Οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, σημείωσε η ίδια, θα πρέπει να κατευθύνουν τις δαπάνες τους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως οι υποδομές, η έρευνα και η καινοτομία.

Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass