ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

Στα αζήτητα οι προσληφθέντες για τα κέντρα προσφύγων

* Ογδόντα άτομα προσλήφθηκαν στον Δήμο και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2016 11:53

Το Ελληνικό Δημόσιο έκανε προσλήψεις, οι συμβασιούχοι που πληρώνονται μέσω του ΟΑΕΔ, παρουσιάστηκαν στους Δήμους, που είναι οι επιβλέποντες φορείς του έργου, αλλά δεν απασχολούνται.

Ογδόντα άνθρωποι στη Λάρισα δεν έχουν αντικείμενο και κανένας δεν ξέρει τι να τους κάνει!

Πρόκειται για όσους προσλήφθηκαν να εργαστούν στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με συμβάσεις οκτώ μηνών, ενώ εμφανίστηκαν στους Δήμους που διαθέτουν Κέντρα στην περιοχή τους, δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφού δεν τους έχει δοθεί αντικείμενο εργασίας. Πρώτα έγιναν οι προσλήψεις και ακολουθεί η οργάνωση του τρόπου που θα εργαστούν. Κυριολεκτικά το κάρο μπήκε πριν από τα βόδια.

Συγκεκριμένα, για τη Λάρισα προβλεπόταν η πρόσληψη 80 εργαζομένων. Υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση και παρακολούθηση της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους και σε υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών» είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΚΤ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Άρα οι προσληφθέντες και καθήμενοι πληρώνονται από κονδύλια της Ε.Ε.

Ο Ο.Α.Ε.∆. ήταν σύμφωνα με την προκήρυξη ο αρμόδιος φορέας «για την υποδοχή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ωφελουμένων και την κατάρτιση του πίνακα ωφελουμένων, τη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων, τη διενέργεια δειγματοληπτικών επιτόπιων επαληθεύσεων στους Επιβλέποντες Φορείς της δράσης συμβουλευτικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους και την καταβολή των αμοιβών στους ωφελούμενους, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος μετεγκατάστασης όπου αυτό προβλέπεται και των ασφαλιστικών εισφορών στους επιβλέποντες φορείς».

Επίσης, ο Ο.Α.Ε.∆. βαρύνεται «με το κόστος της χρηματοδότησης της επιπλέον μη επιλέξιμης συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης από πόρους του ΕΚΤ», που αφορά στην επέκταση του προγράμματος για τρεις μήνες επιπλέον. Επιβλέποντες φορείς είναι οι Δήμοι που θα απασχολήσουν τους ανέργους και θα πιστοποιούν την απασχόλησή τους στον ΟΑΕΔ προκειμένου να καταβληθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων είχαν υποχρέωση να ελέγξουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα και στη συνέχεια να κρατούν τις παρουσίες στη δουλειά. Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, «ο Δήμος δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση». Συγχρόνως «απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων σε άλλες δομές και υπηρεσίες του Δήμου», καθώς η απασχόλησή τους έχει να κάνει αποκλειστικά με το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το Κέντρο έχει κλείσει από το καλοκαίρι προκειμένου να τοποθετηθούν οικίσκοι και οι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί προσωρινά στο Κυψελοχώρι.

Οι προσληφθέντες οι οποίοι εμφανίζονται σταδιακά στον Δήμο δεν έχουν αντικείμενο. Κάθονται και πληρώνονται. Η μόνη λύση η οποία έχει βρεθεί μέχρι στιγμής και εφαρμόζεται, είναι να εκπαιδευτούν σε αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες ανάλογα με τη θέση στην οποία θα απασχολούνταν στο Κέντρο Φιλοξενίας. Μάλιστα υπάρχει η σκέψη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να πραγματοποιηθούν σεμινάρια έτσι ώστε όταν ολοκληρωθεί το Κέντρο οι εργαζόμενοι να είναι έτοιμοι να τους αξιοποιήσει είτε ο Στρατός, είτε κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που θα αναλάβει και τη διαχείριση του «Ευθυμιόπουλου».

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και ανάλογες περιπτώσεις, όπως σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι προσληφθέντες μέσω του ΟΑΕΔ ενώ παρουσιάζονται καθημερινά στη Δομή δεν έχουν αντικείμενο και κανείς δεν φαίνεται όπως λένε να ασχολείται με το συγκεκριμένο προσωπικό. «Ούτε καν οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες», θα ήταν μια ακραία φράση. Την ίδια ώρα που ΜΚΟ προσφέρει υπηρεσίες κανονικά στον ίδιο χώρο. Βέβαια από την πρώτη στιγμή η προκήρυξη εμφάνιζε ελλείψεις. Ζητούσε προσωπικό χωρίς να έχει στα απαραίτητα ανάλογη προσόντα προϋπηρεσία ή ξένη γλώσσα αντιθέτως είχαν μεγαλύτερη μοριοδότηση οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass