ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΟΡΟΣ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ

Παπαζάχος: Το ρήγμα μπορούσε να δώσει 6 Ρίχτερ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2016 7:00

ΑΘΗΝΑ

«Η περιοχή αυτή, σε ιστορικούς χρόνους, τον 17ο 18ο και 19ο αιώνα, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς της τάξης των 6 - 6,3 Ρίχτερ που έχουν προκαλέσει βλάβες και καταστροφές στα Γιάννενα», ανέφερε ο καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Η περιοχή η οποία διεγέρθηκε ήταν αρκετά μεγάλη» δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

«Είχαμε “ανώμαλο γένεση”, ιδίως το πρώτο 24ωρο, πολλών μεγάλων μετασεισμών», συμπλήρωσε ο καθηγητής, για τη σεισμική δραστηριότητα στα Γιάννενα.

«Υπήρχαν ενδείξεις το πρώτο 24ωρο, οι οποίες δεν ήταν τόσο ευοίωνες», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Μας ανησυχούσε ένας μεγαλύτερος μετασεισμός το πρώτο 24ωρο. Το ρήγμα αυτό που έχει ενεργοποιηθεί θα μπορούσε να δώσει και έναν σεισμό της τάξης του 6 Ρίχτερ. Αυτό μας ανησυχούσε».

ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ

Προς τα δυτικά μετακίνησε την Πίνδο (το όρος Μιτσικέλι) ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στα Νέα ότι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (το οποίο ξεκινάει από τα Ιωάννινα έως το Καλπάκι με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ) δεν είναι γνωστό «και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ιστορία του».

Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή ήταν στις 26 Ιουλίου του 1996 στην Κόνιτσα, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Για τον γεωλόγο-σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάση Γκανά, «το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός -με αφορμή τον σεισμό- είναι ότι έγινε πάνω στο προαναφερόμενο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ - ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη των Ιωαννίνων. Ετσι, μάθαμε ότι υπάρχουν ρήγματα σε βάθος από 8 έως 15 χιλιόμετρα για τα οποία έως τώρα δεν είχαμε ενδείξεις αφού δεν ξέραμε την ακριβή τους θέση.»

Κατά τον Θανάση Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι -το οποίο ξεπροβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων- και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το όρος Μιτσικέλι) ελάχιστα προς τα δυτικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass