ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΕΝΩ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δήμοι, Περιφέρειες τοπικές κυβερνήσεις

* Ιερώνυμος στο συνέδριο ΕΝΠΕ για να ακούσει η κυβέρνηση: Δεν μας ενδιαφέρει αν η Εκκλησία θα χωρίσει διοικητικά από το Κράτος. Εμείς νοιαζόμαστε να μην αποκοπεί από την κοινωνία

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 8:52

Στη θεσμική θωράκιση της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας χθες στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο για τη μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση, το οποίο, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι οι περιφέρειες, εκτός από πόρους και αρμοδιότητες, θα αποκτήσουν κανονιστική αυτονομία, δηλαδή την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κανόνες δικαίου για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Στην έναρξη του συνεδρίου τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. κ. Ιερώνυμο, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο εξέπεμψε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Αυτές τις μέρες είναι σε μια έξαρση αυτό το σύνθημα να χωρίσουμε επιτέλους από την Εκκλησία και κράτος. Αν δούμε το θέμα με όρους και όρια ιδεολογικά, εμάς δεν μας απασχολεί καθόλου. Εάν το βλέπουμε όμως με όρια και όρους και κριτήρια κοινωνικά. Αυτό μας ενδιαφέρει.

Εκείνο που μας απασχολεί εμάς είναι όχι εάν χωρίσουμε από το κράτος σαν διοίκηση, σαν διοικητική μηχανή, εκείνο που μας απασχολεί είναι ότι δεν θέλουμε να χωρίσουμε από τον λαό και την κοινωνία. Και αυτός είναι ο αγώνας μας.

Αν είναι μια κρατική λειτουργία δεν μας απασχολεί. Εάν είναι όμως ένα ξερίζωμα που αναφέρεται στις αρχές μας, που αναφέρεται στην ιστορία μας, που αναφέρεται στις παραδόσεις μας, που αναφέρεται στην οικογένειά μας, όχι. Θα μας βρείτε αντιμέτωπους και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό. Όχι πολιτικά. Αλλά εκκλησιαστικά, εθνικά, αλλά με την έννοια του ορθόδοξου που στηρίχθηκε σε αυτό τον χώρο, που στηρίζεται και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να στηρίζει αυτό τον τόπο και τη χώρα», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος.

Χαρακτηρίζοντας «εμπνευσμένη και ιστορική» την ομιλία του αρχιεπισκόπου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε από την πλευρά του: «Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε μαζί σας για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

«Άκουσα με πολλή προσοχή τις προτάσεις του κ. Αγοραστού. Και δεν σας κρύβω ότι στο DNA το πολιτικό, το δικό μας, υπάρχει αυτή η προδιάθεση και η διάθεση να πάμε και σε συνταγματικές ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και του Α’ και του Β’ βαθμού με μεγαλύτερη σαφήνεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υπουργός προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον «Καλλικράτη» κι όχι μόνο στο εκλογικό σύστημα, ενώ για το θέμα της ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης με περισσότερους πόρους ανέφερε: «θέλω να είμαι πολύ σαφής και πολύ ειλικρινής μαζί σας, εδώ θα δοκιμαστεί η Αριστερά αυτή η σημερινή. Το είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν σας κρύβω, ότι εδώ θα δοκιμαστούμε. Θα υποκύψουμε στον πειρασμό που υπέκυψαν οι προηγούμενοι, που προεκλογικά έλεγαν θα παραχωρήσουμε πόρους και αυτό έμεινε στα χαρτιά; Θα δοκιμαστούμε κι εμείς. Αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχουν δείγματα γραφής μέχρι τώρα, που δείχνουν ότι έχουμε μια τέτοια επιλογή. Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια».

ΜΕ 200 ΨΗΦΟΥΣ

Να επεκταθεί και στον εκλογικό νόμο που αφορά στην αυτοδιοίκηση η συνταγματική διάταξη ότι για να ισχύει από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές (στην αντίθετη περίπτωση θα ισχύει από τις μεθεπόμενες), πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός.

Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής επισημαίνοντας ότι θα οδηγήσει «στην ακυβερνησία, τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, τις αργυρώνητες θέσεις. Η θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή η Αυτοδιοίκηση έχει τόσα μεγάλα προβλήματα η οικονομία και η κοινωνία, και χρειάζονται πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ο νόμος δεν νομίζω ότι είναι στις προτεραιότητες. Και κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως πολιτικός αντιπερισπασμός αυτό το θέμα. Άλλωστε δεν τα λύνεις τα προβλήματα δημιουργώντας μεγαλύτερα», σημείωσε.

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση και είπε χαρακτηριστικά: «η περιφερειακή αυτοδιοίκηση ζητά ήδη τη διεύρυνση της κανονιστικής της αρμοδιότητας στους τομείς της ευθύνης της και ιδίως στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης και σε όποιους άλλους τομείς συνδέονται με την προώθησή του, όπως είναι θέματα περιφερειακής χωροταξίας, προώθηση έργων και υποδομών και τελικά προώθηση των περιφερειακών επενδύσεων που θα δώσουν ανάσα στις τοπικές κοινωνίες.

Όσες φορές οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα τόλμησαν κι εμπιστεύτηκαν την Αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ βαθμού, κέρδισαν. Η πατρίδα μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας. Φτάνει πια η δυσπιστία του κεντρικού κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση», διεμήνυσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Υπέρ της απλής αναλογικής ετάχθη στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ωστόσο μια αποστροφή στην ομιλία του («θέλουν με ένα 30% να κερδίζουν το 55-60% των συμβούλων για να βγαίνουν περιφερειάρχες με μειοψηφία σε λαό») προκάλεσε την έντονη αντίδραση μερίδας συνέδρων και ιδίως του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη που εξελέγη από τον πρώτο γύρο με 51%.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής κ. Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση, το κόμμα του θα τον καταργήσει, άρα οι εκλογές του 2019 θα γίνουν με τον ισχύοντα αφού, όπως εκτίμησε, θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς του αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, της περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου, του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη και της προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) κ. Βέτας Πανουτσάκου.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς: ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεωργία Γεννιά, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης, ο γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στο συνέδριο παρέστησαν ακόμη οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος, οι γενικοί γραμματείς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστας Πουλάκης και Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης.

Οι εργασίες του συνεδρίου επρόκειτο να ολοκληρωθούν χθες το βράδυ με την έκδοση ψηφίσματος.

Γιώργος Μακρής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass