ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ –ΝΕΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ –ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΣΡ

Απέσυρε Πολύδωρα και νόμο-γέφυρα

* Η πρόταση της και πως διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση στη διάσκεψη προέδρων

Δημοσίευση: 01 Νοε 2016 8:34

ΑΘΗΝΑ

Τραυματισμένη βγαίνει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο της πρότασής της να αναλάβει ο Βύρωνας Πολύδωρας, πρόεδρος του ΕΣΡ.

Η ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης και ιδίως της ΝΔ, ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει διαρκείς αναδιπλώσεις και υποχωρήσεις.

Μετά και το ναυάγιο της Διάσκεψης των Προέδρων, για την συγκρότηση του ΕΣΡ, στο Μαξίμου αποφασίστηκε μια ακόμη υποχώρηση: Να μην κατατεθεί ο νόμος-γέφυρα που θα όριζε το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών.

Αρχικά, προανήγγειλε ο ίδιος ο υπ. Επικρατείας ότι θα φέρει διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, στον Υπουργό Επικρατείας και πως θα προχωρήσει σε συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Η τροπολογία ήρθε πράγματι, λίγο αργότερα και άλλαζε τον πυρήνα του νόμου Παππά: Τόσο ο αριθμός των αδειών όσο και η διαγωνιστική διαδικασία, περνούν στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Ωστόσο η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα τονίζοντας ότι η διατύπωση «αναστέλλεται» αντί «καταργείται» κυοφορούσε τον κίνδυνο να επανέλθει ο νόμος Παππά, εφόσον βρεθεί «παράθυρο» με την δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο.

Εν συνεχεία, συνήλθε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου ο Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα μετά την σύσσωμη άρνηση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα δεν την έβαλε καν σε ψηφοφορία.

Προχώρησε όμως σε νέα πρόταση με πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Β. Μουλόπουλο. Και αυτή η πρόταση έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από την ΝΔ με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να ψηφίσει ούτε αυτή ούτε κάποια άλλη πρόταση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιπρότεινε ως αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο αντί του Β. Μουλόπουλου, πρόταση που έκανε δεκτή ο Ν. Βούτσης. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» ωστόσο, δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 έτσι η 5η κατά σειρά συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων κατέληξε σε ναυάγιο.

Ο ΒΟΥΤΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη παρόντος του Αλέξη Τσίπρα και του Ν. Παππά αποφασίστηκε να γίνει ένα ακόμη βήμα πίσω: Να «παγώσει»η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, ο περίφημος «νόμος-γέφυρα». Επίσης η κυβέρνηση ζητά νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σε μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΝΔ.

Πιο αναλυτικά:

Άκαρπη απέβη και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τροποποιημένη εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τα 4/5.

Η πολύωρη συνεδρίαση κινήθηκε από ανατροπή σε ανατροπή: Ο κ. Βούτσης, που είχε αποσύρει την πρόταση Πολύδωρα, απέσυρε και την πρόταση Μουλόπουλου, για τη θέση του αντιπροέδρου, μετά τις ενστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπήρξαν 16 "ναι", ένα "όχι", 6 "παρών", ενώ υπήρξε και ένας απών, άρα έγινε ένα βήμα προς τη συναίνεση, πλην όμως η πρόταση δεν πέρασε καθώς δεν συγκέντρωσε τα 4/5.

Ειδικότερα, "ναι" ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ δήλωσαν "παρών", ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων ψήφισε "όχι", ενώ απουσίαζε ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί και η πρώτη ανατροπή, όταν -στο τέλος των παρεμβάσεων των εκπροσώπων των κομμάτων- ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι αποσύρεται η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα ως υποψήφιου πρόεδρου του ΕΣΡ, και αντιπρότεινε για πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη, αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο και μέλος τον Νίκο Κιάο.

Επίσης προτάθηκαν ως μέλη του Συμβουλίου η Πόπη Διαμαντάκου, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, η Λίλιαν Μήτρου, η Αγγελική Σγιώρα και ο Ιωάννης Τζανετάκος.

Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ

Ο Νίκος Δένδιας διαφώνησε με την κίνηση Βούτση, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό. Νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση και όχι την αναστολή του νόμου Παππά.

«Ποιος ο λόγος που προσπαθείτε να αιφνιδιάσετε την αντιπολίτευση με αλλαγή της πρότασης; Με αυτή την πρόταση είναι σαν να μην θέλετε να υπάρξει αποτέλεσμα. Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συζήτησης των κομμάτων και όχι μια νέα πρόταση», είπε.

Μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ο κ. Δένδιας είπε ότι εξ αρχής η ΝΔ εξέφρασε την αντίθεση της στο νόμο Παππά και ότι έχει ζητήσει να αποσυρθεί ο εν λόγω νόμος και κατόπιν θα στέρξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Δήλωσε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να συζητήσει για τη διατύπωση του κειμένου της τροπολογίας Παππά και μετά να προχωρήσει η διαδικασία.

Τόνισε δε ότι ο κ. Βούτσης αντέστρεψε την πορεία ξαφνικά και πως αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο. Πρότεινε επίσης να σταματήσει η Διάσκεψη των Προέδρων, να συμφωνηθεί το κείμενο της τροπολογίας, που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και κατόπιν να υπάρξει συναινετική συμφωνία για το ΕΣΡ.

Κατήγγειλε δε ότι υπάρχει μυστική συνεννόηση με κάποια κόμματα και πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση αν δεν προηγηθεί η παραπάνω διαδικασία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι διαφωνεί με την πρόταση για αντιπροεδρία για τον κ. Μουλόπουλο και αντιπρότεινε για τη θέση του αντιπροέδρου τον κ. Κιάο, ενώ χαρακτήρισε κίνηση πανικού για ανατροπή των δεδομένων. Εμφανίστηκε, πάντως, θετικός για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο κ. Βούτσης απάντησε ότι μπορεί να εκφράσει τις επιφυλάξεις του στην ψηφοφορία, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η πρόταση.

Ο Σπύρος Δανέλλης, από το Ποτάμι, πρότεινε να είναι υποψήφιος για αντιπρόεδρος ο Γ. Τζανετάκος και όχι ο Β. Μουλόπουλος και εμφανίστηκε θετικός με τη σύνθεση. Κατόπιν συμφώνησε και για την υποψηφιότητα Κιάου ως αντιπροέδρου.

ΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΤΣΗ

«Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε.

Και πρόσθεσε: «Άρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση».

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ.

Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

*Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει παρόν.

*Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται, συνεπώς ζήτησε κατάργηση των διατάξεων.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

*«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Πρόσθεσε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.

*«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία ο Δημήτρης Κρεμαστινός. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε.

*«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

*«Μετά από πάρα πολλή σκέψη και μετά από πολλές συζητήσεις με νομικούς, επελέγη αυτή η διατύπωση για να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου», διευκρίνισε ο Νίκος Βούτσης, απέναντι στις αιτιάσεις σχετικώς με την διατύπωση της τροπολογίας Παππά, περί αναστολής του άρθρου του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 που αφορά την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών - όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016.

*Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών, αναφέρθηκε o Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

«Δεν κάνει να λέμε δημοσίως ονόματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.

*Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ πρέπει να συσταθεί άμεσα αλλά όχι με λύσεις προσχηματικές. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική τελική πρόταση προς ψήφιση ως προς τα άτομα και να καταργηθεί προηγουμένως ο νόμος Παππά. «Δεν μπορώ να συναινέσω υπό αυτές τις συνθήκες», είπε.

*«Το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου και τόνισε ότι επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, είχε κατατεθεί στη Βουλή διάταξη από τον κ. Βορίδη που μετέφερε αρμοδιότητα στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών.

*«Το ΣτΕ είχε πάρει το 2011 απόφαση, ότι όλο το τοπίο είναι αντισυνταγματικό, και ακολούθησε η απόφαση για την υποχρέωση είσπραξης τελών συχνοτήτων. Ο περίφημος διαγωνισμός για την DIGEA δεν έγινε από το ΕΣΡ», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τόνισε ότι το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο, σημειώνοντας ότι είχε φτάσει μέχρι του σημείου να έχει σχεδόν ισόβιο πρόεδρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass