Η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ – ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΜΗΚΟΥΣ 24 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

Ένας δρόμος, δύο διαφορετικές εικόνες

* Ασφαλής και πανέμορφος απ’ την πλευρά της Θεσσαλίας, εγκαταλειμμένος και επικίνδυνος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσίευση: 07 Νοε 2016 12:15
Το τμήμα του δρόμου που ανακατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας Το τμήμα του δρόμου που ανακατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ/ Του Κώστα Τσόλα

Σε κακά χάλια είναι τμήμα του επαρχιακού δρόμου Καλλιπεύκης – Πλαταμώνα συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για τμήμα του δρόμου που υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Πρόκειται για έναν δρόμο με μεγάλη τουριστική αξία όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα, που ενώνει τον παραλιακό Πλαταμώνα με την ορεινή Καλλιπεύκη διερχόμενος από ένα μοναδικού φυσικού κάλλους τοπίο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων περίπου.

Από την πλευρά της Θεσσαλίας η Περιφέρεια με προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις με ασφαλτόστρωση, διαπλάτυνση και διαγράμμιση Το έργο είχε σαν στόχο την αποκατάσταση φθορών του οδοστρώματος σε σημεία που υπήρχαν ρηγματώσεις και καθιζήσεις ή φυσιολογική φθορά με την πάροδο του χρόνου, μέχρι τα όρια του Νομού Πιερίας.

Ο δρόμος αυτός έχει μήκος 6.000 μέτρα περίπου και πλάτος 7,10 μέτρα. Έγιναν επεμβάσεις, άρση καταπτώσεων, καθαρισμός τάφρου, απόξεση παλαιού ασφαλτοτάπητα, κατασκευή ισοπεδωτικής στρώσης μεταβλητού πάχους, όπου απαιτήθηκε, με αποκατάσταση της οδού. Ακολούθησε κατασκευή τάπητα κυκλοφορίας καθώς και διαγράμμιση με αντανακλαστικό υλικό υψηλής οπισθανάκλασης σε όλο το μήκος.

Το έργο ήταν προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Πέρα από τη μοναδική διαδρομή που αγγίζει σε υψόμετρο τα 1.100 μέτρα από τη θάλασσα στις καταπράσινες πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, ο επισκέπτης από τα παράλια του Πλαταμώνα και της Πιερίας γενικότερα μπορεί να φτάσει με ασφάλεια μέρα και νύχτα στην πανέμορφη Καλλιπεύκη. Μπορεί επίσης σε απόσταση μόλις 500 μέτρων να απολαύσει το μοναδικό τοπίο της δασικής περιοχής «Πατωμένη».

Τότε ο κ. Κ. Αγοραστός είχε επισημάνει τα εξής: «Πρόκειται για έργο, που αναδεικνύει έναν ιδιαίτερο οικισμό του Ολύμπου, την Καλλιπεύκη, καθώς και την ευρύτερη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η μείωση της επικινδυνότητας και η ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και των δραστηριοτήτων της περιοχής, όπως: τουριστικές, αγροτικές, κτηνοτροφικές , αναψυχή, σπορ βουνού, καθώς και η οδική σύνδεση με τα παράλια του Ν. Πιερίας για προσέλευση ακόμη περισσότερων τουριστών. Υλοποιούμε έργα τα οποία είναι χρήσιμα στην τοπική κοινωνία, στη διακίνηση των εμπορευμάτων, στην ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και των πολιτών που ζουν σε χωριά με μεγάλο υψόμετρο. Ο δρόμος αυτός, που υπήρξε αίτημα πολλών ετών, προσθέτει ακόμα μια σύνδεση στις δύο Περιφέρειες, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του δημάρχου Τεμπών κ. Κ. Κολλάτου που είχε σημειώσει: «Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, καθώς ο παλιός δρόμος δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας. Επιπρόσθετα, η δημιουργία ενός σύγχρονου νέου οδικού άξονα, δίνει μία ακόμη εναλλακτική επιλογή για τη μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων στην περιοχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη για την καλή συνεργασία που υπάρχει και για το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας».

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κι ενώ από τη Θεσσαλία έγιναν όλα τα παραπάνω, δυστυχώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας φροντίζει τον δρόμο από τη διασταύρωση Πλαταμώνα – Εθνικής Οδού μέχρι και την είσοδο του Παλαιού Παντελεήμονα δίνοντας βαρύτητα μόνο στο τμήμα αυτό για ευνόητους λόγους, δηλαδή λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας του παραδοσιακού οικισμού. Από εκεί και πάνω ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του με τους θάμνους να μειώνουν το πλάτος του. Η διαγράμμιση έχει εξαφανιστεί δημιουργώντας κινδύνους για τους οδηγούς ειδικά τη νύχτα, ενώ σε πολλά σημεία η άσφαλτος έχει σπάσει και υπάρχουν διάσπαρτες λακκούβες.

Οι πολίτες που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο -όχι μόνο όταν κλείνουν τα Τέμπη...- καλούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσει σε ανάλογο έργο με αυτό της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο τμήμα που υπολείπεται έτσι ώστε να είναι χειμώνα – καλοκαίρι ένας ασφαλής και άρτιος δρόμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass