ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ

Μουδιασμένη η Αθήνα, χαίρεται η Χ.Α.

Δημοσίευση: 10 Νοε 2016 7:44
Η ελληνική διπλωματία συγχαίρει –μουδιασμένα είναι αλήθεια- τον Τραμπ για την εκλογή του Η ελληνική διπλωματία συγχαίρει –μουδιασμένα είναι αλήθεια- τον Τραμπ για την εκλογή του

ΑΘΗΝΑ
Σε δύο άξονες σχολιάζει η κυβέρνηση τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ: αφενός σημειώνει ότι δεν φαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, αφετέρου ότι η επίσκεψη Ομπάμα είναι «τεράστιας σημασίας» δεδομένου του χρονοδιαγράμματος για την β' αξιολόγηση και το χρέος.


Η β' αξιολόγηση και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δηλαδή η διαπραγμάτευση θα έχει ξεκινήσει πριν γίνει η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε κυβερνητική πηγή σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «η επίσκεψη Ομπάμα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο, πρώτον, το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για β' αξιολόγηση και χρέος και, δεύτερον, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δεν φαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο».
«Φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο διεθνές σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά» πρόσθεσε η ίδια πηγή της κυβέρνησης και κατέληξε: «Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΙΠΡΑ
Συγχαρητήρια επιστολή στο νικητή των αμερικανικών εκλογών απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην οποία υπογραμμίζει τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι σχέσεις μπορεί να γίνουν στερεότερες επ' ωφελεία των δύο λαών, της ειρήνης αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στον κ. Τραμπ και τον συνεχάρη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Σε αυτήν, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται στην επιστολή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός εκφράζει, τέλος, την πρόθεση να εμβαθύνει η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας.
* Τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας από τη Βηρυτό όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.
«Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό. Είχαμε, για θέματα της περιοχής, συζήτηση με το επιτελείο του κυρίου Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
»Η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό. Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις.
»Περιμένουμε να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, χαίρει μεγάλης δημοφιλίας. Και θα είναι γόνιμη, θετική και δημιουργική η συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και επί προεδρίας Τραμπ οι δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται προς όφελος των εθνών μας και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και προόδου».
Αναλυτικά η επιστολή:
«Με την ευκαιρία της εκλογής σας ως 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημαντική αποστολή σας, σε μια περίοδο παγκόσμιων αλλαγών και προκλήσεων.
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με μια μακρόχρονη και ανθεκτική φιλία, βασισμένη στις κοινές αξίες της Ελευθερίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Σήμερα οι δύο χώρες μας είναι σημαντικοί σύμμαχοι, συνδεόμενοι τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ  και της Ευρω-Ατλαντικής Κοινότητας, όσο και με τα εκατομμύρια Αμερικανών με ελληνική  καταγωγή.
Έχω την πεποίθηση ότι, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας, οι δεσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται, προς αμοιβαίο όφελος των Εθνών μας, καθώς και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και προόδου.
Παρακαλώ δεχθείτε, εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού και εμού του ιδίου, ειλικρινείς ευχές για την προσωπική σας υγεία, καθώς και για την ευημερία του Αμερικανικού Λαού».
Η ΝΔ
«Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι και θα παραμείνουν ισχυρές και δεν επηρεάζονται από το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα» δήλωσαν πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Το ίδιο δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς: «Θεωρώ όμως ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σχέσεις πολύ ισχυρές, σχέσεις γεωπολιτικά σημαντικές και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεαστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα» είπε.
ΤΟ ΚΚΕ
Και οι δύο αντίπαλοι στη μάχη για την αμερικανική προεδρία εκπροσωπούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου, δηλώνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.
«Τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα πανηγυρίζουν για την επικράτηση του Τραμπ, όσο και εκείνες που κλαίνε για τη μη επικράτηση Κλίντον, κρύβουν ότι και οι δύο υποψηφιότητες εκπροσωπούσαν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου και θα συνεχίσουν την αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική, σε βάρος του αμερικανικού λαού, αλλά και την επικίνδυνη πολεμοχαρή πολιτική σε βάρος των άλλων λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
«Αυτό επιβεβαιώνεται και απ' τις τάσεις απόρριψης και των δύο υποψηφιοτήτων, που εκφράστηκαν προεκλογικά, μέσα στον αμερικανικό λαό, αλλά και από το γεγονός ότι η ελπίδα "Ομπάμα" κατέληξε σε απογοήτευση για μεγάλα τμήματα του αμερικανικού λαού, μετανάστες, μειονότητες, κ.λπ.», προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
«Οι λαοί θα πάψουν να παγιδεύονται ανάμεσα στη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη", όταν χαράξουν τον δικό τους δρόμο ρήξης και ανατροπής του συστήματος που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Χ.Α.
Για «νίκη που επιτεύχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ» κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή, χαιρετίζοντας τη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
«Στις αμερικανικές εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την παγκοσμιοποίηση, αντιμάχονται τη λαθρομετανάστευση και είναι υπέρ των καθαρών εθνικών κρατών, υπέρ της αυτάρκειας στην εθνική οικονομία» αναφέρει το κόμμα Μιχαλολιάκου.
«Μία μεγάλη παγκόσμια αλλαγή έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με την επικράτηση των εθνικιστών στην Αυστρία, της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα».
«Στην Ελλάδα θρηνούν όλα τα κανάλια και τα κόμματα του κατεστημένου και μαζί τους θρηνούν και τα κοράκια των αγορών, οι διεθνείς τοκογλύφοι που καταστρέφουν την πατρίδα μας»
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
 «Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο. Παλιά ινδιάνικη παροιμία» σχολίασε ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ταχθεί υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Σε προηγούμενες αναρτήσεις του στο twitter σημείωνε: «Ο Τραμπ εκπροσωπεί την συντηρητική, φοβική Αμερική· η Χίλαρι φέρνει μια γνώση από την εποχή Κλίντον. Η απόφαση είναι απλή.»
Επίσης, ότι: «όσα συμβαίνουν στην Αμερική ίσως επηρεάσουν τις ζωές μας. Η εκλογή Τραμπ θα δώσει αρνητικό σήμα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».
Ο ΠΑΝ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Τα συγχαρητήριά του στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ έστειλε μέσω twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η θέση του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου είναι σημαντική.
Ο ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, συγχαίρει, με ανακοίνωσή του, τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την εκλογή του.
«Ευχόμαστε ολόψυχα με την υπεύθυνη στάση σας να διαψεύσετε όσους παρουσίασαν στρεβλή και απρόβλεπτη την εικόνα σας καθ' όλη την προεκλογική περίοδο. Η Αμερική είναι μία μεγάλη χώρα που πρέπει να ακολουθήσει και να εγγυηθεί την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και στήριξης των αδυνάτων σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ. Λεβέντης σημειώνει: «Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρή. Αναμένουμε από τον πρόεδρο Τραμπ να συνταχθεί με τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής γιατί στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Καλούμε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίξει την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων. Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι γνωστή: η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά ευκαιρίες για ανάπτυξη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass