ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ

Προσκύνημα στους πεσόντες του αλβανικού μετώπου

Δημοσίευση: 14 Νοε 2016 11:23

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (ιδιαίτ.)

Όπως κάθε χρόνο η ΕΑΑΑ/Παράρτημα Λάρισας συμμετέχει, ως άτυπος συνδιοργανωτής με τον Δήμο Καστοριάς, στην εκδήλωση προς τιμή του πρώτου πεσόντα αξιωματικού του ΒΠΠ, υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, στη Βασιλειάδα Καστοριάς.

Η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς 150 μέλη και σύσσωμο το Δ.Σ. βρέθηκαν στη Βασιλειάδα ενώ είχε προηγηθεί διήμερο οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο.

Στις 4 Νοεμβρίου δύο λεωφορεία ξεκίνησαν από την πόλη της Λάρισας με προορισμό τους Αγίους Σαράντα. Μετά την άφιξη στην πόλη και την τακτοποίηση στα ξενοδοχεία τα μέλη επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και αρχαία ελληνική πόλη του Βουθρωτού. Αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν ακατάλληλες, λόγω καταρρακτώδους βροχής, οι περισσότεροι δεν αντιστάθηκαν στην επιθυμία να θαυμάσουν από κοντά αυτό το υπέροχο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Την ξενάγηση είχε αναλάβει ο ομογενής Ορφέας Μπέτσης που με ιδιαίτερη ευγλωττία και γνώση μας μετέφερε κάθε λεπτομέρεια για την ευρύτερη περιοχή καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοεθνείς μας. Το απόγευμα συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της «Ομόνοιας» Αγίων Σαράντα, κ. Βασίλη Κάγιο και παρακολουθήσαμε μέρος του προγράμματος κατηχητικού στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους.

Το βράδυ όλα τα μέλη κατέληξαν σε ταβέρνα για το δείπνο με ζωντανή μουσική. Η διάθεση για διασκέδαση και χορό ήταν πολύ μεγάλη και παρέμεινε αμείωτη όλη τη βραδιά. Τρείς νεαροί εκπληκτικοί καλλιτέχνες της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής ξεσήκωσαν τα μέλη και απογείωσαν το κέφι της διασκέδασης.

Την επόμενη μέρα η ομήγυρη ξεκίνησε για τους Βουλιαράτες που βρίσκεται το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην Αλβανία με αναγνωρισμένους πεσόντες του 1940-41. Η περιπλάνηση ανάμεσα στα μνήματα των ηρώων προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και δέος για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν γενναία για την ελευθερία της πατρίδας. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνος δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο του Παραρτήματος, σ/γο ε.α. Κων/νο Λιούτα, ενώ το τελετουργικό ολοκληρώθηκε ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Έλληνες πεσόντες αξιωματικοί και στρατιώτες ανέρχονται στους 13.936 από τους οποίους οι 7.976, έπεσαν στη Βόρειο Ήπειρο και ελάχιστοι είναι σήμερα ενταφιασμένοι στα οργανωμένα Ελληνικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια που υπάρχουν στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα. Χρέος της Ελληνικής Πολιτείας είναι ο εντοπισμός της ταφής των Ελλήνων Στρατιωτών η συγκέντρωση των οστών και την ταφή τους με τιμές που αρμόζει σε νεκρούς που έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την πόλη του Αργυροκάστρου με πρώτο σταθμό τον νεοαναγειρόμενο καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass