ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ «ΑΑΒΟΡΑ»

Τα βραβεία στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Δημοσίευση: 29 Νοε 2016 10:06

ΑΘΗΝΑ

Το «Sweet Dreams», η νέα ταινία του Μάρκο Μπελόκιο, προβλήθηκε στην τελετή λήξης του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στο σινεμά Ααβόρα. Στη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν και τα βραβεία της διοργάνωσης.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε το βραβείο της στην ταινία από την Γεωργία «House of others» του Ρούσουνταν Γκλουρτζίτσε.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ) έδωσε το δικό της βραβείο στη ρώσικη ταινία «The collector» του Αντρέι Κρασοφσκι.

Η επιτροπή του «Αθηνοράματος» βράβευσε την ταινία «Mellow Mud» του Ρέναρς Βίμπα από τη Λετονία.

Τέλος, η επιτροπή του «Πανοράματος» έδωσε το δικό της βραβείο στην κυπριακή ταινία «Το αγόρι στη γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους. Το βραβείο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ για τον σκηνοθέτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Παράλληλα, τιμητικά βραβεία δόθηκαν στην ηθοποιό Αλεξία Καλτσίκη, η οποία παρέλαβε το βραβείο της από τη σύζυγο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Μαριάννα Παναγιωτοπούλου.

«Έχει για μένα μεγάλη σημασία που το βραβείο αυτό το παίρνω από τα χέρια της Μαριάννας», είπε. «Γιατί ο Νίκος ήταν ο άνθρωπος που μου έμαθε τι είναι σινεμά, και κυρίως με έκανε να αντιληφθώ τι είναι στ’ αλήθεια κινηματογράφος», είπε, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα με τη χαρά για την διάκριση αυτή, ένα κομμάτι του εαυτού της κρυφογελά, γνωρίζοντας τη σχέση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τις βραβεύσεις. «Ήταν ένας άνθρωπος που λογοδοτούσε μόνο μέσα από τις ταινίες του. Αντιμετώπιζε με χιούμορ τις βραβεύσεις» είπε η ηθοποιός.

Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό και στον σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη.

Ο διευθυντής του Πανοράματος Νίνος Φένεκ Μικελίδης διάβασε επίσης μήνυμα του ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, στον οποίο το Πανόραμα πραγματοποίησε αφιέρωμα. Ο Αλ.Πέιν εξέφρασε την λύπη του που δεν μπόρεσε να είναι παρών στο αφιέρωμα και σημείωσε: «Ίσως η πιο σχετική ταινία φέτος το φθινόπωρο ήταν το "Election" («Σκάνδαλα στα θρανία»), μια ταινία που ο Μπάρακ Ομπάμα, δυο φορές μου είπε πως ήταν η πιο αγαπημένη του πολιτική ταινία».

Ο Αλεξάντερ Πέιν είπε, μάλιστα, πως ελπίζει να γυρίσει μια ταινία – ή και ταινίες – στην Ελλάδα πολύ σύντομα.

Παρόντες στην τελετή απονομής ήταν μεταξύ άλλων η διευθύντρια του ΕΚΚ Ηλέκτρα Βενάκη, ο πρόεδρος της ΕΑΚ Βασίλης Κατσούφης, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Νίκος Κορνήλιος, ο Μισέλ Δημόπουλος, η Ελισάβετ Χρονοπούλου, ο Τάσος Ψαράς, η Δήμητρα Χατούπη και άλλοι.

Οι προβολές του Πανοράματος συνεχίζονται μέχρι την Τετάρτη στο σινεμά Ααβόρα, ενώ του χρόνου η διοργάνωση συμπληρώνει 30 χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass