ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ : ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ Eurogroup

Μειώθηκε το χρέος κατά 45 δισ.

* ΝΔ: Νέα μέτρα και επέκταση του "κόφτη" * Τσακαλώτος: επιστρέφουμε στην ανάπτυξη

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2016 1:50

ΑΘΗΝΑ

Η πρώτη αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές: Με την απόφαση του eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δις, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5% γεγονός εξίσου σημαντικό ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για "εθνική επιτυχία" και αναφέρουν πως "η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά".

*«Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Έχουμε δεύτερο τρίμηνο προόδου» ανέφερε και υπογράμμισε πως «είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα».

«Το αναγνώρισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις και τώρα ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς», ανέφερε.

«Όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το άλλο θετικό αποτέλεσμα αφορά το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τώρα και ότι είναι πιο «φιλόδοξα» από τα αναμενόμενα, ενώ αναφέρθηκε και στην εκτίμηση του επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι θα έχει αντίκτυπο 20% στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Αυτό είναι πολύ καλό και θα αρχίσει να βοηθάει την ελληνική οικονομία άμεσα» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός. «Οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού θα συνεχίσουν. Το πλαίσιο στο οποίο θα συνεχίσουν αυτές οι συζητήσεις είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, καθώς έχουμε θετικούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο και περιμένουμε το ίδιο για το τρίτο τρίμηνο. Με αυτό πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα συνολικά θετικό αποτέλεσμα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι επιπλέον, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει ένα «τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων» και αυτό έγινε αποδεκτό από τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε, ορισμένοι υπουργοί έκαναν λόγο για «εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων» οι οποίες τώρα είναι ώρα να φέρουν αποτελέσματα.

«Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να διασφαλίσουν ότι αυτή η πρόοδος δε θα τεθεί σε κίνδυνο λόγω αυξημένης αβεβαιότητας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη τους στις συζητήσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις να είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε κάθε περίπτωση δε θα τεθούν στην Ελλάδα απαιτήσεις που δε λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

Η ΝΔ

"Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι -και πάλι- οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι, στη συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα.

"Επιβεβαιώνεται ότι, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018", υπογραμμίζει η ΝΔ και προσθέτει: "Η κυβέρνηση μάλιστα, δεσμεύθηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη". Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας την χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική. Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Βιωσιμότητα, που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας".

*Ως ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα περιέγραψε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τη συνεδρίαση που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. «Καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. ''Πράσινο φως'' για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass