ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΝΑΜΑ ΤΣΙΠΡΑ

Κρίσιμη διαβούλευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2016 9:11

ΑΘΗΝΑ

Το e-mail των θεσμών με τα ερωτήματα και τα σημεία στα οποία ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τον μποναμά Τσίπρα, την οποία ζήτησε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου ο Ευ.Τσακαλώτος να απαντήσει συγκεκριμένα και σαφώς έφτασε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις για τη σύνταξη της απάντησης-κειμένου δεσμεύσεων του Ευ.Τσακαλώτου, με στόχο να πειστούν οι δανειστές και να ξεπαγώσουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως επισήμαναν οι υψηλόβαθμες πηγές από το οικονομικό επιτελείο «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για το κείμενο των δεσμεύσεων Τσακαλώτου. Ακόμη δεν έχουμε στείλει τίποτε επίσημο, συνδιαμορφώνεται με τους δανειστές το κείμενο». Στόχος, όπως άφηναν να εννοηθεί οι ίδιοι, είναι η απάντηση της Αθήνας να καλύπτει και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές.

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε ότι στην ελληνική απάντηση θα δίδεται η διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζονται οι στόχοι του προγράμματος από τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, επίσης ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από το πρόγραμμα, καθώς και ότι πρόκειται για μια εφάπαξ παροχή. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν να υπάρχει στην επιστολή και η δέσμευση για ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο αποστολής των δεσμεύσεων Τσακαλώτου, παράγοντες του ESM εκτιμούσαν ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Τελικό πολιτικό ορόσημο για την απόφαση ξεπαγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και την εφαρμογή τους είναι το Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου, προκειμένου να τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα του Eurogroup που όριζε την έναρξη εφαρμογής των παρεμβάσεων στο χρέος στην αρχή του νέου έτους.

Στην κυβέρνηση διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι το θέμα θα κλείσει άμεσα χωρίς να χρειαστεί νέα σύγκληση του EWG ή έκτακτο Eurogroup και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017. Επαναλαμβάνουν δε δοθείσης ευκαιρίας ότι η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος δεν σχετίζεται με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Ωστόσο, το κλίμα των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων Αθήνας δανειστών, τόσο για το ζήτημα του κοινωνικού πακέτου παροχών του Αλέξη Τσίπρα, όσο (και αυτό σαφώς είναι πιο κρίσιμο) και για την β' αξιολόγηση, δυναμιτίζεται από τις κόντρες με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, αλλά και την επιμονή του ΔΝΤ σε νέες περικοπές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass