ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Διάσκεψη μόνο αν υπάρξει προσέγγιση στο εδαφικό

* Κοτζιάς: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποτυχίας

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2017 7:50

ΑΘΗΝΑ

Μόνο εφόσον οι δύο πλευρές βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό μετά την ανταλλαγή χαρτών θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησής του με το Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη επαναβεβαιώθηκε η κατάθεση χαρτών στις 11 Ιανουαρίου και εφόσον ελεγχθούν και επιβεβαιωθεί ότι αυτοί κινούνται εντός του πλαισίου σημείων που έχει συμφωνηθεί, τότε θα υποβληθούν στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα συζητηθούν με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος της δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περί της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, με σαφή αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται. Επίσης συμφωνήθηκε ότι θα προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παρούσα.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι ο γενικός γραμματέας θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την ΕΕ να παραβρίσκεται», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση αν τα πέντε μόνιμα μέλη θα παραβρίσκονται ή θα ενημερωθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «όχι μόνο τα 5, αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να παρίστανται, όπως επίσης, όπως έχω αναφέρει, ο γγ θα προσκαλέσει την ΕΕ να είναι παρούσα».

«Θα πρέπει να σημειώσω, βεβαίως, ότι όποιοι θα προσκληθούν δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθ` αυτής διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων, διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες», προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεπώς, σημείωσε, «θα είναι στην περιφέρεια, και αν οι δύο ηγέτες, ή οποιοσδήποτε ηγέτης, θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή τους, θα μπορεί να το πράξει».

Εξάλλου, είπε ότι η Διάσκεψη θα γίνει υπό μορφή πενταμερούς και ότι ο ίδιος θα παρίσταται με την ιδιότητα του επικεφαλής του κράτους και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Πρόσθεσε ότι στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, καθώς και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

Το ενδεχόμενο αποτυχίας της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη απέκλεισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις που έκανε μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί «μόνο να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Έχει διαφορά. Η αποτυχία σημαίνει ότι σταματά χωρίς αποτελέσματα μία διαπραγμάτευση» επισημαίνοντας ότι: «Έχουμε πάρει τις διασφαλίσεις μας από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open ended, δηλαδή θα είναι μία διαπραγμάτευση η οποία κι αν σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει αλλά ότι μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον». Εξήγησε ότι θα μπορoύσε εφόσον «δώσουν τη γενική γραμμή οι τρεις ηγέτες, να συνεχίσει η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων». Και πρόσθεσε: «Μπορεί όμως να τα βρούνε και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες, αλλά αυτό θα φανεί».

Ο κ. Κοτζιάς θέλησε επίσης να υπογραμμίσει ότι «εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη. Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν από αρκετό καιρό στην Ελβετία».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησής μας να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είμαστε κοινό μέτωπο» υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει- όπως έδειξε το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής- να έχουμε κοινή γραμμή ότι στηρίζουμε την Κύπρο και υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι θα είναι σίγουρος για την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στη Διάσκεψη, αύριο κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 'Αλαν Ντάνκαν αλλά και κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα έχει με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον- κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου- στο Λονδίνο ανάμεσα στο ταξίδι αύριο στη Νέα Υόρκη και το ταξίδι από εκεί στη Γενεύη».

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με τη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «γίνονται πάρα πολλές συναντήσεις οι οποίες προετοιμάζουν το διάλογο που θα υπάρξει σε ηγετικό επίπεδο, είτε πριν είτε στη διάρκεια της Γενεύης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass