ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ ΚΑΙ ΤΗΣ Prorata ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Οι πολίτες θέλουν μεταρρυθμίσεις και ευνοούν την πόλωση

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2017 8:00

ΑΘΗΝΑ

Την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων εμφανίζονται να επιθυμούν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της Καθημερινής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσον αφορά τους τομείς, όπου χρειάζεται να υπάρξει θεσμικός εκσυγχρονισμός, η αξιοκρατία κατατάσσεται πρώτη (45%), με την απασχόληση (20,5%) και την ασφάλεια (18,5%) να ακολουθούν.

Σε σχέση με την οικονομία, έξι στους δέκα πολίτες επιθυμούν μικρότερο μέγεθος δημόσιου τομέα, ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά (51,5% θετικές γνώμες έναντι 36,5% αρνητικών) το ενδεχόμενο εφαρμογής μειωμένου φορολογικού συντελεστή για την εγκατάσταση εταιρείας νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ευέλικτων μορφών απασχόλησης ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Εξάλλου, πάνω από επτά στους δέκα πολίτες συμφωνούν με την θεσμοθέτηση μέγιστης διάρκειας θητείας για ένα βουλευτή, μείωσης του αριθμού των βουλευτών κάτω από 300, κατάργηση τα κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και υιοθέτησης του μοντέλου ιδιωτικής χρηματοδότησης, όπως και με την καθιέρωση του ασυμβίβαστου της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας.

Στο ερώτημα «ποιο συναίσθημα θα θέλατε κατά κύριο λόγο να εκφράσει ένας πολιτικός για να μπορείτε να τον εμπιστευθείτε;» η αλήθεια συγκεντρώνει ποσοστό 60%.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Εν τω μεταξύ ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων -ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - καταγράφεται στην έρευνα "Σφυγμός" της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών με φόντο την εκκρεμότητα με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πόλωση που προκαλεί η οικονομική δυσπραγία.

Σε επίπεδο δυνητικής εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται έως το 21% (18% τον Νοέμβριο), η ΝΔ έως το 33% (29%), η Χρυσή Αυγή έως το 8% (10%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη έως το 14% (10%), το ΚΚΕ 12% (14%), το ΠΟΤΑΜΙ 8% (8%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. 4% (5%), η Ένωση Κεντρώων έως το 7% (8%), η Λαϊκή Ενότητα έως το 4% (3%) και η Πλεύση Ελευθερίας έως το 7% (7%).

Στο ερώτημα εάν επιθυμούν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οι συμμετέχοντες απαντούν 56% "όχι", 38% "ναι" (μεγαλύτερο κατά έξι μονάδες από τον Δεκέμβριο) και 6% "Δ.Ξ./Δ.Α.".

Ως προς τα στερεότυπα για τα κόμματα, το 66% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι "η Ν.Δ. είναι το κόμμα του συστήματος", το 62% ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αντι-συστημικός", το 61% ότι "η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση" (το 14% διαφωνεί), το 62% ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. "δεν ταιριάζουν ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ", το 49% "ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασωθεί με προσπάθειες όπως αυτή των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη", το 42% ότι "το Ποτάμι δεν είναι πλέον παρά η ουρά της Ν.Δ." και το 38% ότι "το Ποτάμι δεν είναι πλέον παρά ουρά του ΠΑΣΟΚ".

Στο ερώτημα για το πώς εκτιμούν την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, το 72% λέει ότι αυτή θα χειροτερέψει λίγο ή σημαντικά, το 18% ότι θα μείνει ίδια, το 8% ότι θα βελτιωθεί λίγο, ενώ το 2% "Δ.Ξ./Δ.Α.".

Ως προς τα συναισθήματα, το 61% δηλώνει ότι αισθάνεται μεγάλο και υπερβολικό φόβο, το 74% μεγάλο και υπερβολικό θυμό, ενώ το 49% καθόλου ελπίδα (μικρή το 26%).

Σχετικά με τις ιδιότητες των πολιτικών αρχηγών:

► Το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το επίθετο "έντιμος" δεν ταιριάζει σε κανέναν από τους Τσίπρα - Μητσοτάκη

► Το 26% επιλέγει τον αρχηγό της Ν.Δ. και το 18% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

► Στο "απόμακρος" το 26% λέει "και οι δύο το ίδιο", το 24% ο Μητσοτάκης και το 22% ο Τσίπρας.

► Στο "αποτελεσματικός", το 51% δηλώνει "κανένας από τους δύο", το 28% ο Μητσοτάκης και το 11% ο Τσίπρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass