Φυτρώνουν νέα μπλόκα στη Μακεδονία

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2017 6:50

Κλειστή αποφάσισαν να κρατήσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, αγρότες και κτηνοτρόφοι από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έστησαν μπλόκο στο μεθοριακό σταθμό, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ και στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

"Γράψανε έναν δικό μας οι αστυνομικοί, με πρόστιμο 4.000 ευρώ, επειδή έφερνε στο σημείο αντίσκηνα", είπε αγρότης του Κιλκίς στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι "αυτή η κίνηση όξυνε την κατάσταση και έτσι αποφασίστηκε στη γενική μας συνέλευση να σκληρύνουμε τη στάση μας".

Υπενθυμίζεται, ότι στο τελωνείο των Ευζώνων και ειδικότερα στον κόμβο της Ειδομένης, βρίσκονται αγροτοκτηνοτρόφοι από Δήμο Παιονίας Κιλκίς, τα Γιαννιτσά Πέλλας, το Κιλκίς, τη Χαλάστρα, τη Χαλκηδόνα, τα Μάλγαρα και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, το Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.

Στην περιοχή έχουν σχηματιστεί ουρές από φορτηγά και νταλίκες, λόγω του αποκλεισμού, ενώ όπως σημείωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι "όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα τα περνάμε".

ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, έφτασαν με τα τρακτέρ τους αγρότες από τις περιοχές Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου, Ασσήρου και Λαγκαδά. Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, προτεραιότητα για τους αγρότες είναι η παράταξη των τρακτέρ, στο συγκεκριμένο σημείο, θα ακολουθήσει η εκλογή συντονιστικών επιτροπών και στη συνέχεια θα γίνει γενική συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας και θα καθοριστεί το πλάνο της δράσης τους.

ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

Αποχώρησαν από το τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, που «πάτησαν» στο σημείο νωρίς το πρωί, με τα αγροτικά τους οχήματα και άλλα ιδιωτικής χρήσης.

Τα τρακτέρ εξακολουθούν να βρίσκονται παραταγμένα στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.

Στη 1 το μεσημέρι και για περίπου μία ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών πραγματοποίησαν, πεζή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας 100 μέτρα από το τελωνείο του Προμαχώνα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, ο προγραμματισμός αγροτών και κτηνοτρόφων στη δυτική Μακεδονία περιλαμβάνει αποκλεισμούς, συλλαλητήρια και νέα μπλόκα σε διάφορα σημεία.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνουν τα σχέδια στην περιοχή, αλλά δεν τα ακυρώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Όπως δήλωσε ο κ. Μόσχος, σήμερα, Τετάρτη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο, θα διανείμουν περί τα 2.000 φυλλάδια με τα αιτήματά τους στη λαϊκή αγορά Καστοριάς, ενώ την Πέμπτη θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων.

«Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών» επισήμανε.

Για την Παρασκευή προγραμματίζεται παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Καστοριάς. Ο κ. Μόσχος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους πολίτες, από όποια επαγγελματική τάξη και αν προέρχονται.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Καλονέρι Βοείου, έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.

Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι Φλώρινας, χωριών Βοΐου, Νεάπολης και Τσοτυλίου, προκειμένου να καθορίσουν το ακριβές σημείο, όπου θα στήσουν το μπλόκο τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass