ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΛΕΚΚΑΣ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Σε επαγρύπνηση οι σεισμολόγοι για το σεισμό των 5,3 Ρίχτερ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2015 7:55

ΑΘΗΝΑ

Σε επαγρύπνηση οι σεισμολόγοι για το σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως η δόνηση προέρχεται από μία ευαίσθητη περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολλά μικρά ρήγματα, τα οποία βρίσκονται σε άμεση σχέση και επαφή με το ρήγμα της Αταλάντης.,

Διαβεβαίωσε πως από το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να προέλθει μεγάλος σεισμός, αφού η ενέργεια εκτονώθηκε με το σεισμό του 1893 και θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να "ξαναγεμίσει".

Ο Άκης Τσελέντης δήλωσε στο Mega ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ήταν ο κύριος σεισμός και πρόσθεσε πως η ομάδα ΒΑΝ έχει υπολογίσει πως η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να δώσει ισχυρό σεισμό.

"Εύχομαι να ήταν ο κύριος σεισμός, θα περιμένω λίγο καιρό ακόμα. Πρόκειται για περιοχή που έχει μετρηθεί και είναι υποψήφια να δώσει μεγάλους σεισμούς" δήλωσε, αν και σημείωσε πως η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται φυσιολογική.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε την πρόσφατη πρόβλεψη της «Ομάδας Βαν» για σεισμό στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 6 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από τον ΟΑΣΠ την ενίσχυση του φορητού δικτύου σεισμογράφων.

«Εγώ αυτό όφειλα να κάνω. Ο κύριος Βαρώτσος δεν πέφτει ποτέ έξω. Ίσως λίγο ως προς το μέγεθος» σημείωσε.

Πάντως, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος για έναν τέτοιο σεισμό γιατί οι κατασκευές μας είναι θωρακισμένες. Όπως είπε «ούτε ένας σοβάς δεν θα πέσει».

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 27 μετασεισμοί έως 3,8 Ρίχτερ από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Ο κ. Τσελέντης ζήτησε και πάλι να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιστημόνων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Ιουνίου και θα βρεθεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χωρίς νυχτερινή βάρδια στην καταγραφή των σεισμών.

Όπως υπογράμμισε το θέμα γίνεται σοβαρότερο, επειδή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει οριστεί απο την Ευρωπαϊκή Ενωση και ως Εθνικό Ινστιτούτο Καταγραφής Τσουνάμι.

Επίσης, ο σεισμολόγος Γιώργος Χουλιάρας εξέφρασε την ανησυχία του για το αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός. Μιλώντας το πρωί στον Ant1 δήλωσε πως έχουν σημειωθεί σχεδόν 19 μετασμεισμοί, μεγέθους μέχρι 3 Ρίχτερ.

Εξηγεί, ωστόσο, ότι για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, θα πρέπει να γίνει ένας μετασεισμός μέχρι και 5 Ρίχτερ, δηλαδή κοντά στον μεγάλο που έγινε στις 4:09 τα ξημερώματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass