Στους 6 οι αγνοούμενοι στη Μάνδρα

• Πέντε εκατ. ευρώ από ΥΠΟΙΚ και ένα από τη Βουλή για τους πληγέντες • Βολές Δούρου κατά δασάρχη

Δημοσίευση: 18 Νοε 2017 15:37

ΑΘΗΝΑ

Δύο ημέρες μετά την τραγωδία στη Μάνδρα, με τους 16 νεκρούς από τη θεομηνία, και τα νέα που εξακολουθούν να έρχονται δεν είναι ευχάριστα.

Λίγο μετά της 8 το πρωί η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε κατά 2, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 6.
Πρόκειται για δύο κατοίκους της Μάνδρας για τους οποίους οι οικείοι τους δήλωσαν στην αστυνομία προχθές το βράδυ και χθες το πρωί ότι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Ειδικότερα και σύμφωνα με το ΑΠΕ πρόκειται για έναν κυνηγό, ενώ ο δεύτερος βρισκόταν σε μια καντίνα.
ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ... ΛΑΣΠΗ
Η στάθμη του νερού έχει πλέον υποχωρήσει από τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο και πλέον έχει αποκαλυφθεί η απόλυτη καταστροφή. Λάσπη, λάσπη, λάσπη είναι οι λέξεις που ψελλίζουν οι κάτοικοι στην περιοχή.
«Απόγνωση» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Δυτικής Αττικής, την επόμενη ημέρα της φονικής θεομηνίας.
Η νέα μέρα αποκάλυψε σκηνικό βιβλικής καταστροφής, με καταστήματα και ισόγεια σπίτια βυθισμένα σε τόνους λάσπης.
ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΑ Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΚΡΥΨΕΙ
Η Περιφερειάρχης Αττικής σε χθεσινή της τηλεοπτική τοποθέτηση σημείωσε πως υπάρχει μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα η οποία έχει μείνει «στα συρτάρια».
Η κυρία Δούρου απαντώντας σε όσους κατηγορούν την Περιφέρεια για την καταστροφή λέγοντας πως υπεύθυνες για την τραγωδία «δεν είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες γενικά και αόριστα. Πίσω από τις διαδικασίες βρίσκονται πρόσωπα: ένας διευθυντής, ένας δασάρχης...».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μελέτη για την περιοχή της Μάνδρας, που είναι έτοιμη από το 2014, αλλά δεν έχει δημοπρατηθεί, υπογραμμίζοντας: «η περιβόητη μελέτη ήταν όντως θαμμένη στα συρτάρια πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου (…). Αναζήτησα όλες τις μελέτες που είχαν «κρυφτεί» επί πενταετίας στο συρτάρι και τις έβαλα σε χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν για πάρα πολύ καιρό στο Δασαρχείο».
Ερωτηθείσα για το ποιος έχει την ευθύνη να δώσει εντολή στο Δασαρχείο, η κυρία Δούρου απάντησε: «ο δασάρχης, ο κάθε δασάρχης, δεν εντέλλεται. Είναι καλύτερο να γίνεις δασάρχης ή υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρά πρωθυπουργός».
Η ΒΟΥΛΗ
Με ενός λεπτού σιγή, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής, από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική.
Τη συμπαράσταση του Σώματος στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και στους πληγέντες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Τόνισε ότι «η αποτίμηση της καταστροφής θα γίνει με έναν σωστό και συστηματικό τρόπο εντός και εκτός Βουλής», επισημαίνοντας ότι «δεν έχει νόημα να γίνει τώρα αυτή η συζήτηση».
«Δεν είναι μόνο θεομηνία αυτό που συνέβη στη δυτική Αττική. Επειδή όμως μιλάμε για αριθμούς και είπαμε για τους δεκαέξι νεκρούς και τους τέσσερις αγνοούμενους, να μην ξεχνάμε και έναν άλλον αριθμό, τα οκτακόσια χιλιόμετρα που, από ό,τι φαίνεται, είναι τα ρέματα τα οποία έχουν μπαζωθεί στη χώρα μας, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Υπάρχουν τα σχέδια και οι αποτυπώσεις. Γι' αυτό είπα ότι δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για θεομηνίες. Δεν είναι εκ θεού αυτά τα οποία μας συμβαίνουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης, η Βουλή θα στηρίξει τους πληγέντες με ένα εκατ. από τον προϋπολογισμό της.
*Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την οδύνη της «για τον χαμό 16 συνανθρώπων μας», δηλώνοντας ταυτόχρονα «αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες».
Για τραγικές συνέπειες έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Aριστείδης Μπαλτάς, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Φορστάκης μίλησε για «βαριά σκιά που υπάρχει από τη τραγωδία αυτή».
«Οι καταστροφές δεν ήταν αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων, αλλά αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος σε βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Η φύση εκδικείται αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες της» ανέφερε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Τα λόγια είναι περιττά. Δεν είναι ώρα να καταλογίσουμε ευθύνες που σαφώς υπάρχουν, ας αφήσουμε τους αρμόδιους να τις αποδώσουν» υπογράμμισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς, έκανε λόγο για τραγωδία και σημείωσε ότι «είναι μια μέρα δύσκολη».
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, σε όλη χώρα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Επιτρόπους και τις υπηρεσίες της ΕΕ, για την εξεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης.
ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Σε αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενες υγειονομικές συνέπειες εξαιτίας της φυσικής καταστροφής στη Δυτική Αττική, παραμένει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
 Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση-ενημέρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», με θέμα «απειλές για τη δημόσια υγεία από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική», στην οποία συμμετείχαν, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, η Διοίκηση του νοσοκομείου, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Θριασίου.

Πού θα χτυπήσει ο κυκλώνας «Ζήνωνας»

ΑΘΗΝΑ

Συνεχίζεται η φονική κακοκαιρία που πλήττει εδώ και μέρες τη χώρα μας, ενώ ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σήμερα.
Το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστούν από τον μεσογειακό κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά, τον "Ζήνωνα".
Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.
Το βράδυ δεύτερο κύμα κακοκαιρίας έρχεται για να πλήξει τα νησιά του Ιονίου με τον "Ζήνωνα" να χτυπάει με θυελλώδεις ανέμους και έντονη βροχόπτωση.
Επίσης, οι περιοχές που θα πληγούν είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία, η Αχαΐα και η Μεσσηνία.
Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν σφοδρές καταιγίδες στην Αττική, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, ενώ σημαντικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Κερατσίνι. Σε εξέλιξη είναι έρευνες για τον εντοπισμό χειριστή κανό που εξαφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass