ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ:

"Έχει αξία η συγγνώμη όταν συνοδεύεται από πράξεις αποκατάστασης"

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2015 8:57

 

 

ΑΘΗΝΑ

Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Δίστομο, όπου παρέστη χθες το πρωί στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών.

«Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ' αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ' αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως η οργανωμένη δρομολόγησή τους, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει αυτό.

Αναφέρθηκε πρωτίστως στο ηθικό μέρος της καταδίκης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, γιατί, όπως είπε, αυτό επιβάλλει η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ελλάδας και του Λαού της.

«Αφού αυτή η Ιστορία και αυτός ο Πολιτισμός αποδεικνύουν, διαχρονικώς, ότι εμείς, οι Έλληνες, αντιλαμβανόμαστε την θυσία στον βωμό της Ειρήνης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που από την φύση της είναι ανεκτίμητη, ως υπέρτατη ανιδιοτελή προσφορά στον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα και όχι ως ευκαιρία υλικών διεκδικήσεων», σημείωσε.

Μάλιστα, τόνισε πως ό,τι κι αν πει κανείς για το μαρτυρικό Δίστομο και τους μάρτυρές του δεν είναι ικανό ν' αρθεί στο ιστορικό ύψος της συγκλονιστικής θυσίας τους.

Αναφερόμενος στην ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Διστόμου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε : «Έχω πλήρη συναίσθηση των θεσμικών και πολιτικών ευθυνών μου» και πρόσθεσε:

«Πριν απ' όλα μνήμης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας και του μαρτυρικού τέλους των θυμάτων της στο Δίστομο. Αλλά και συνειδητοποίησης μιας κορυφαίας διδαχής. Με την έννοια ότι ο μαρτυρικός Δήμος μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, μ' όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» υπάρχει κίνδυνος να εμφανισθούν στο μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε επίσης το έργο και την προσφορά του επιζώντα της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος παρίστατο στο Μνημόσυνο, τονίζοντας την προσφορά του στην ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των γεγονότων του Διστόμου.

Η ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο, και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου, μετά το πέρας της τελετής μνήμης των θυμάτων στο μαυσωλείο του Διστόμου.

«Είναι χρέος μας», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπουλου, «να πούμε "ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός", αλλά και "δικαίωση των θυμάτων, δικαίωση και δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό" που αντιστάθηκε όσο κανείς ευρωπαϊκός λαός και θυματοποιήθηκε όσο λίγοι».

Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη στη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα, υπογράμμισε: «Είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος. Έχει αξία η συγγνώμη, έχει αξία η παρουσία σε αυτές τις εκδηλώσεις, η αξία όμως αυτή υπηρετείται όταν συνοδεύεται από τις πράξεις εκείνες που σηματοδοτούν την ανάληψη της ευθύνης, τη μεταμέλεια και τη αποκατάσταση. Το ελληνικό Κοινοβούλιο συμπράττει μέσα και από τη διακομματική επιτροπή, στη υπηρέτηση αυτού του διαχρονικού αγώνα που τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να ολοκληρωθεί».

Η εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος DieLinke (Η Αριστερά), Κριστίνε Μπούχολτς (ChristineBuchholtz), δήλωσε ότι ήρθε στο Δίστομο για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης, να εκφράσει τη λύπη, την αλληλεγγύη της, αλλά και για να ενισχύσει τις προσπάθειες των θυμάτων για αποζημιώσεις. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στη Γερμανία προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Ακόμη, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας, Γιάννης Γεωργακός, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της τελετής, έκανε λόγο για «ιερό καθήκον», το οποίο «μας καλεί σε αυτόν εδώ τον τόπο για να τιμήσουμε τους νεκρούς της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944».

Όσον αφορά τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Γεωργακός ανέφερε: «Δεν συνδέουμε με κανέναν τρόπο τις οποίες πολιτικές ή οικονομικές διεργασίες που γίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους όποιους εταίρους μας με το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Ο τρόπος, εξάλλου, της διεκδίκησης των αποζημιώσεων, που γίνεται μέσω της δικαστικής οδού, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, και η στήριξη τους από εμβληματικές προσωπικότητες που βίωσαν με τον βιαιότερη τρόπο την απώλεια και τον εξευτελισμό, το κύρος των οποίων δεν επιδέχεται ουδεμίαν αμφισβήτηση από καμία πλευρά, αποτελεί περίτρανη απόδειξη για την ηθική και την αντίληψη των Διστομιτών για το πώς αντιλαμβάνονται το Δίκαιο».

Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε: «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον γερμανικό λαό και τους απλούς ανθρώπους. Αντίθετα, μας ενώνουν πολλά κοινά, και κυρίως η αίσθηση ότι η παραδοχή των λαθών και των αδικιών του παρελθόντος θα πρέπει να αποτελέσει τη στέρεη βάση για κοινή πορεία όλων των λαών».

Στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής παρευρέθησαν επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας καθώς και αρκετοί βουλευτές ως εκπρόσωποι κομμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass