ΣΤΟ ΕΚΟΦΙΝ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

«Κατηγορώ» Βαρουφάκη για «διαρροές»

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2015 7:42

ΑΘΗΝΑ

«Ανεπίτρεπτες διαρροές» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το χθεσινό Eurogroup κατήγγειλε χθες στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατά την τοποθέτησή του στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής: «Στο χθεσινό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ευρεία, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση η οποία μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο συμφωνίας που όχι μόνο ολοκληρώνει την υπάρχουσα δανειακή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της αλλά, επιπλέον, αντιμετωπίζει αποφασιστικά και μόνιμα το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για το μέλλον.

»Δυστυχώς, στο Eurogroup δεν επετράπη η παραμικρή συζήτηση πάνω σε αυτή την πρόταση. Αντ’ αυτής της απαραίτητης συζήτησης παρατηρήθηκαν, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας του Eurogroup, ανεπίτρεπτες «διαρροές» σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως αυτές οι αστοχίες έρχονται σε σύγκρουση με το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών και, παράλληλα, χαιρετίζει την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την επόμενη Δευτέρα.

»Το Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί δίνει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τη δυνατότητα προετοιμασίας μιας επιτυχημένης Συνόδου. Τα βλέμματα των Ευρωπαίων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωζώνης, είναι στραμμένα πάνω μας. Έχουμε καθήκον να καταλήξουμε στην συμφωνία-λύση που απαιτούν προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης».

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ- ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν χθες το πρωί ο Διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης.

Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκαν συγκλίσεις στα θέματα που συζητήθηκαν, τα οποία ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, καθώς και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες διαπιστώθηκε και από τις δυο πλευρές, όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην προχθεσινή έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζα της Ελλάδος, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί δεν είναι μεγάλη.

«Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί εντατικά τις επόμενες ημέρες και βεβαίως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος που διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα ρωτήθηκε αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και απάντησε: «Και οι δυο πλευρές αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για συμφωνία με τους εταίρους, προσπάθειες που θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής», προσθέτοντας ότι ο κ. Στουρνάρας εγγυήθηκε ότι και σε αυτό συγκλίνουν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στις 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει τη χορήγηση πρόσθετου ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρευστότητα ύψους 3-5 δισ. ευρώ.

Οι εκροές καταθέσεων χθες έφθασαν στα 1,5 δισ. ευρώ , ωστόσο σήμερα η κατάσταση παρουσιάζεται ως πιο ελεγχόμενη. Οι διοικήσεις τραπεζών ζητούν από την κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας, ώστε να μην υπάρξει θέμα με τα ενέχυρα των τραπεζών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass