ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αναζήτηση εναλλακτικών

* Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από το ταξίδι στη Μόσχα

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2015 8:08

ΑΘΗΝΑ

Πυρετός συσκέψεων σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών προκειμένου να οριστικοποιηθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί τη Δευτέρα τόσο στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στην Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει λίγη ώρα αργότερα στις Βρυξέλλες.

Τις πόρτες του Μαξίμου έχουν περάσει ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και στη συνέχεια ακολούθησαν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ενώ δεν αποκλείεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ηγέτες.

Στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία αύριο Δευτέρα. Βεβαίως χαρακτηρίζουν «αχρείαστο και προβλέψιμο» το τελεσίγραφο Τουσκ, υποστηρίζουν πως είναι μικρές οι διαφορές στο δημοσιονομικό και ζητούν από του Θεσμούς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αν και, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει νέες προτάσεις στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ήδη κυκλοφορούν σενάρια ότι επιχειρείται να υπάρξει σύγκλιση με τους δανειστές ενδεχομένως και με επαναφορά της εστίασης στο ΦΠΑ του 23%.

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου ότι η Συμμαχία ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία.

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και πολλοί ξένοι παράγοντες έχουν επισημάνει πολλές φορές τη γεωπολιτική διάσταση και την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας που θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα την αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο.

ΙΚΑΝΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Πάντως, ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Ρωσία στην Αθήνα έχοντας αποκτήσει ένα σημαντικό σύμμαχο.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της δεύτερης συνάντησης που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, από την Αγία Πετρούπολη έστειλε νέο μήνυμα προς τους δανειστές, τονίζοντας θα πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, λέγοντας με νόημα: «Είμαστε λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες».

Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα ενώ νωρίτερα όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 3.00 ώρα Βρυξελλών συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να προετοιμάσει στο οικονομικό πεδίο την Σύνοδο. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της Συνόδου είναι ότι έχουν κληθεί και οι κ.κ. Ντάισεμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ.

Το εσωτερικό μέτωπο

Ενώ η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κορυφώνεται, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και στο εσωτερικό της χώρας καθώς η αντιπολίτευση δείχνει να συσπειρώνεται σε ενιαίο μέτωπο με κοινό παρονομαστή την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε πρώτα με τον κ. Κώστα Καραμανλή, στην συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως με τον κ. Κώστα Σημίτη ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Παράλληλα τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Θεοδωράκης στις τελευταίες τους δηλώσεις επικαλούνται την συγκέντρωση στο Σύνταγμα την περασμένη Πέμπτη για να υποστηρίξουν ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ.

Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι η συστράτευση της αντιπολίτευσης γίνεται με αποδοχή του πακέτου Γιούνκερ που περιλαμβάνει επαχθή μέτρα για τη χώρα ενώ δεν έχει υπάρξει πρωτοβουλία ή παρέμβαση για να καμφθεί η σκληρή στάση των δανειστών προς την Ελλάδα.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι οι βουλευτές του που θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει η σταθερή αντίθεση της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία θεωρεί ότι οι δανειστές δεν θέλουν συμβιβασμό, θέλουν πλήρη υποταγή με μία πρόταση που διαιωνίζει το οικονομικό αδιέξοδο θα επιβαρύνει περισσότερο τα λαικά εισοδήματα και θα διασύρει την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό προβάλλει σταθερά ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την χώρα ενώ δεν λείπουν οι φωνές που εκτιμούν ότι η παραμονή στο ευρώ είναι καταστροφική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass