ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΠΩΦΕΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Ο Τσίπρας ενημέρωσε Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2015 8:28

 

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την πρόταση της ελληνικής πλευράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες «την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος», όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες και το Κυβερνητικό Συμβούλιο,  για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα κατέθεσε τις προτάσεις της. «Η Ελλάδα έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νομίζω και στους θεσμούς -στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τις νέες τις προτάσεις» είπε ο Ολάντ, μετά από συνάντησή του με τον Ματέο Ρέντσι.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν αντίγραφο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, οι θεσμοί θα είναι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, το απόγευμα της Κυριακής επρόκειτο να συνεδριάσουν εκτάκτως οι θεσμοί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν τη νέα ελληνική πρόταση. Οι μέχρι αργά πάντως πληροφορίες ανέφεραν ότι η πρόταση δεν έχει παραδοθεί στους θεσμούς.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον πρωθυπουργό και επρόκειτο να μιλήσει εκ νέου μαζί του την Κυριακή, αναζητώντας μία λύση στο ελληνικό ζήτημα.  

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ

Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή επαφή εν όψει των καθοριστικών συναντήσεων της Δευτέρας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και, αργότερα, τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Στην Αθήνα συνεδρίασε από τις 11 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Τα βήματα της Αθήνας συζητήθηκαν εκτενώς το Σάββατο, στις μαραθώνιες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, στενών συνεργατών του και κορυφαίων υπουργών, κατά τις οποίες η Αθήνα κατάρτισε αντιπρόταση.

Ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται ήδη από το Σάββατο για Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας αναμένονταν να αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα το βράδυ της Κυριακής.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Δυόμισι ώρες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό πρόγραμμα θα αρχίσει σημερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. To Eurogroup θα ξεκινήσει τελικά στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) αντί στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter o Γερούν Νταϊσελμπλουμ χωρίς να δίνει κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή. Η Σύνοδος Κορυφής παραμένει σταθερά προγραμματισμένη στις 20:00. Η χρονική μετάθεση της ώρας έναρξης δίνει στους υπουργούς Οικονομικών περισσότερο χρόνο για την τεχνική επεξεργασία των προτάσεων των δύο πλευρών πριν τη Σύνοδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass