ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Υστατη μάχη στις «κόκκινες γραμμές»

* Επίμονη άρνηση του ΔΝΤ να κάνει αποδεκτά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2015 8:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουν 2015 8:38
"Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την υπαναχώρηση-αδιαλλαξία των Θεσμών "Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την υπαναχώρηση-αδιαλλαξία των Θεσμών

 

 

ΑΘΗΝΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μετά την απόρριψη από την Αθήνα της νέας αντιπρότασης των Θεσμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μαραθώνια συνάντηση με την ηγεσία των Θεσμών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ως εκ τούτου η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα.

Την ίδια ώρα, διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα επαναληφθεί στις 2 σήμερα το μεσημέρι, με την προσδοκία ότι η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού -στις 12 τα μεσάνυχτα- με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ θα ξεκλειδώσει τη συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφορεί έντονα το σενάριο διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση απέρριψε την αντιπρόταση

Νωρίτερα, η Αθήνα απέρριψε τη νέα πρόταση των πιστωτών, οι οποίοι -με επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ- είχαν απορρίψει την ελληνική πρόταση χωρίς να αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα.

Η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε παράλογες και απολύτως απορριπτέες τις αξιώσεις, καθώς η νέα πρόταση ελάχιστα διαφέρει από το 5σελιδο έγγραφο Γιούνκερ που είχε απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση. (λεπτομέρειες σελ. )

Οι πιστωτές, χρησιμοποιώντας κόκκινα γράμματα, επί της ουσίας διέγραψαν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, δείχνοντας την απροθυμία τους να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Μεταξύ άλλων, ζητούν μόνιμη περικοπή δαπανών (περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) και όχι αύξηση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι Θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης. Προσθέτουν ότι οι πιστωτές κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.

"Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα", καταλήγουν.

Αδιέξοδη διαπραγμάτευση

Χωρίς να γεφυρωθούν οι διαφορές ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες -στις 20.30- η συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών (Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι) με τον Αλέξη Τσίπρα,, παρουσία Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ.

Οι διαφωνίες ήταν πολλές και πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν στιγμές που φτάσαμε στα όρια της ρήξης.

Ελληνική πηγή ανέφερε (στις 19.30) ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Έκανε δε αναφορά στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι εκείνη που τήρησε την πιο σκληρή στάση.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, έλληνας αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων 48 ωρών.

Υποστήριξε ότι οι προτάσεις των δανειστών είναι απαράδεκτες ("φωτιά και λάβρα, βαρβαρότητα και Αρμαγεδδών"), ενώ επισήμανε ότι η Αθήνα επιμένει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πρόσθεσε ότι η πλευρά των πιστωτών αρνείται τη σχετική συζήτηση και επιμένει στην επίτευξη συμφωνίας βάσει της λίστας μεταρρυθμίσεων.

ΟΡΓΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο πρωθυπουργός, αναχωρώντας από την Αθήνα, έστειλε αυστηρό μήνυμα με αφορμή την επιμονή του ΔΝΤ να μην κάνει αποδεκτά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

"Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα", είναι η φράση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την επιμονή των Θεσμών.

"Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα", είπε.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα, ενώ από την Κομισιόν υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οι συζητήσεις δεν έχουν καταρρεύσει και πως υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης, ακόμη κι εάν χρειαστούν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι ο Β. Σόιμπλε έσπευσε να διαμηνύσει ότι χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ δεν υπάρχει συμφωνία, την ώρα που η Κομισιόν αναγνωρίζει τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους πιστωτές.

Από την πλευρά της, η Λαγκάρντ -μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ- είπε ότι "το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε δεσμεύσεις για αυξήσεις φόρων". Η ίδια τόνισε ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και βήματα από τους Ευρωπαίους ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, είπε ότι θα εξεταστεί το θέμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο "δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα".

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι ο Γ. Βαρουφάκης προβληματίζεται για το εάν η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση του ΔΝΤ. Ο ίδιος εκτιμά ότι συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει σαφή λύση για το χρέος δεν πρέπει να πάει στη Βουλή. Σε αυτό φέρεται να συμφωνεί και ο Ευ. Τσακαλώτος.

Το ΥΠΟΙΚ πάντως διέψευσε τις πληροφορίες.

ΕΕ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Στόχος των κρατών μελών της Ευρωζωνης είναι η συμφωνία για την Ελλάδα να κλείσει στο επίπεδο του Eurogroup και όχι στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε καλά ενημερωμένος αξιωματούχος της ΕΕ επισημαίνοντας ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει προσκληθεί να παραστεί και να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τα αποτελέσματα του Eurogroup τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι 28 θα χαιρετίσουν.

Το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα, ανέφερε, τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ κύκλοι της ΕΕ επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

Μετά την έκτακτη Σύνοδο -τη Δευτέρα- έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών σχετικά με τους όρους της διάσωσής της, επισημαίνει η εφημερίδα.

Κύκλοι των πιστωτών σημειώνουν ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αποδεχθεί όρους πολύ πιο χαλαρούς σε σχέση με τις αρχικές του απαιτήσεις. Αντί η Επιτροπή να βασίζεται στο έγγραφο αναφοράς των τριών Θεσμών φαίνεται να υιοθετεί κυρίως τις προτάσεις της Αθήνας, προσθέτει το Ταμείο.

ΣΟΙΜΠΛΕ

Μένει "ακόμη μακρύς δρόμος" πριν η Ελλάδα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση, παρά μόνον εφόσον έχει εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς", δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

"Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επίσης για το ΔΝΤ", πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, τη στιγμή που ο θεσμός αυτός επικρίνεται επειδή έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις.

Ντάισελμπλουμ

Προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: "Πολλή δουλειά μένει να γίνει σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία".

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ

"Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Οι τρεις Θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση", δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων.

Επισήμανε δε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις Βρυξέλλες.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

"Πηγαίνουμε για την τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης, η οποία ελπίζουμε, πασχίζουμε να είναι η τελευταία σε συνθήκες κρίσης", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

"Έκοψαν άγρια μισθούς-συντάξεις, τριπλασίασαν την ανεργία, προκάλεσαν ύφεση 25%. Βρίσκουν όμως, "υφεσιακή" την φορολόγηση του πλούτου. Ντροπή! Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει, αλλά δεν είναι έτοιμος ο λαός να ταπεινωθεί", τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης.

ΣΟΥΛΤΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα, επεσήμανε, "ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της".

ΡΕΝΤΣΙ

Αποκάλυψη-σοκ έκανε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, λέγοντας ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν μεγάλες πιέσεις για να αποκλειστεί η Ελλάδα από το κοινό νόμισμα.

"Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν, και το λέμε με φιλική στοργή και την εγγύτητα όσων γνωρίζουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού, ότι υπάρχει και μία ισχυρότατη πίεση για να χρησιμοποιηθεί αυτό το παράθυρο που ανοίγεται ώστε να κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με την Ελλάδα και να αποκλεισθεί από την Ευρωζώνη", προειδοποίησε.

ΣΕΛΙΝΓΚ

Αν δεν βρεθεί λύση για μια συμφωνία με την Ελλάδα ως την Κυριακή, δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί στη συνέχεια, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Για να συμφωνήσουν οι Θεσμοί και οι υπουργοί Οικονομικών ως προς τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε. "Αναμένω ότι αυτό θα προταθεί απόψε (...) Αν δεν υπάρξει μια πραγματική λύση ως την Κυριακή (...) δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα", σημείωσε.

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ELA

Σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος, μέσω του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), προχώρησε την Τετάρτη η ΕΚΤ, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας. Το ΔΣ της ΕΚΤ θα ξανασυνεδριάσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εφόσον είναι αναγκαίο, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass