Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ

Η κρίση έφερε περισσότερο ποτό…

* Τα συμπτώματα και οι διαφορές με τα ναρκωτικά * Ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπιση του προβλήματος * Η στάση των μαθητών έναντι του αλκοόλ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2015 8:08

 

 

 

«Ένας αλκοολικός, δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ ότι είναι αλκοολικός», λένε στην «Ε» τα μέλη του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της μονάδας έχουν ζητήσει βοήθεια 120 άνθρωποι από όλη τη Θεσσαλία, οι 38 από αυτούς αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας και οι 72 είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ από τους οποίους οι 53 ήταν άνδρες και οι 19 γυναίκες, ενώ 121 γονείς παρακολούθησαν το πρόγραμμα «οικογένεια».

Σύμφωνα με τα μέλη της διεπιστημονικής μονάδας του Κέντρου Επαμεινώνδα Πριναράκη υπεύθυνο Ψυχοδιαγνωστικού Τμήματος – απόφοιτο θεραπευτικού προγράμματος, Αποστόλη Νικόπουλο κοινωνικό λειτουργό, Ειρήνη Κόκκα ψυχολόγο και Μαρία Μαρούδα ψυχολόγο, «το πρόβλημα είναι μεγάλο. Υπάρχει ζήτηση από όλη τη Θεσσαλία». Οι λόγοι που οδηγούν στην κατάχρηση είναι αρκετοί και ένας από αυτούς σύμφωνα με τους ειδικούς δεν παύει να είναι η οικονομική κρίση, η κρίση αξιών. «Η κρίση ενίσχυσε τον αλκοολισμό. Ένας παράγοντας που οδηγεί στο αλκοόλ είναι η κατάθλιψη» λέει ο Επαμεινώνδας Πριναράκης και προσθέτει «η κατάθλιψη που μπορεί να έχει ένα άτομο ή μια ολόκληρη κοινωνία. Τότε θα στραφεί στο αλκοόλ ή στην κάνναβη».

38ΧΡΟΝΟΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ

Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που παρακολουθούν τα προγράμματα απεξάρτησης είναι στα 38 χρόνια και σύμφωνα με τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλός. «Για να φτάσει κάποιος να ζητήσει βοήθεια στα 38 του χρόνια και να είναι στο στάδιο της σωματικής εξάρτησης και των στερητικών προβλημάτων, σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός πίνει από την ηλικία των 14 ετών». Να διευκρινιστεί ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ δεν είναι κάτι ανάλογο της εξάρτησης από τα ναρκωτικά. «Για να φτάσει ένας άνθρωπος στο στάδιο της σωματικής εξάρτησης πρέπει δυστυχώς να περάσουν πολλά χρόνια. Δεν έχει ακόμα στο στάδιο αυτό που βρίσκεται στερητικά σύνδρομα, αυτά εμφανίζονται ακόμα πιο αργά, πράγμα που σημαίνει ότι όταν θα ξεκινήσει το τρέμουλο τότε τα σωματικά προβλήματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα» δηλώνει ο Επαμεινώνδας Πριναράκης και προσθέτει «ο αλκοολικός σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί απλά να σταματήσει να πίνει καθώς σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει να παρουσιάσει νευρολογικά προβλήματα, ακόμα και θάνατο γι’ αυτό αρχικά αντιμετωπίζεται με νοσηλεία. Συγκεκριμένα τα άτομα που χρήζουν βοήθειας νοσηλεύονται στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, χωρίς βέβαια η συγκεκριμένη κλινική να έχει τη δυνατότητα απορρόφησης όλων των περιστατικών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής».

Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που είναι σε πιο χαμηλό στάδιο. Κάποιοι τους αποκαλούν «αλκοολικούς του Σαββατοκύριακου», αυτοί ζητούν βοήθεια όταν διαπιστώνουν δυσλειτουργικά προβλήματα, εντοπίζουν το πρόβλημα όταν το αλκοόλ πια δεν τον καλύπτει.

Συμπερασματικά όσο πιο σύντομα κάποιος αντιληφθεί το πρόβλημα τόσο πιο γρήγορα και πιο εύκολα θα έρθουν τα αποτελέσματα.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ

Οι λόγοι που οδηγούν έναν νέο στο αλκοόλ σύμφωνα με τα μέλη του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην κουλτούρα των Ελλήνων από τη χαρά μέχρι και τη λύπη, μπορεί ο οποιοσδήποτε σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται να το βρει ελεύθερα. Επίσης, οι ειδικοί δεν αποκλείουν και το θέμα της κληρονομικότητας καθώς υπάρχουν δεύτερης και τρίτης γενιάς αλκοολικοί. «Μεγάλο ρόλο παίζει το διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μπορεί να μεγαλώνει ένας νέος, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι γονείς είναι χωρισμένοι», αναφέρουν τα μέλη του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου προσθέτοντας «το ρόλο της σχολικής κοινότητας και την έλλειψη κοινωνικού ελέγχου ειδικά σε μικρές πόλεις όπως είναι η Λάρισα».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ρόλος της οικογένειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά έτσι και στην εξάρτηση από το αλκοόλ είναι από τους σημαντικότερους, για αυτό το λόγο λειτουργούν παράλληλα προγράμματα.

«Η οικογένεια όπως στα περισσότερα προβλήματα έτσι και σε αυτό χρειάζεται χρόνο για να το παραδεχτεί. Πρέπει να ξεχειλίσει το ποτήρι για να ζητήσει βοήθεια», λένε τα μέλη της διεπιστημονικής μονάδας του Κέντρου και συμπληρώνουν «το ιδανικό για εμάς είναι να έρθουν μαζί, το πιο σύνηθες όμως είναι να χτυπήσει η οικογένεια την πόρτα και να αφήσει τον χρήστη».

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της νέας έρευνας ESPAD του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, βρίσκεται το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ «Ορφέας». Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς ολοκληρώθηκε και ο κύκλος των ενημερώσεων των μαθητών γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ. «Δυστυχώς η εικόνα που αποκομίσαμε επιβεβαίωσε τα στοιχεία της έρευνας προηγούμενης έρευνας του 2012», αναφέρει στην «Ε» η ψυχολόγος – επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ «Ορφέας» Ειρήνη Κουφάκη και πρόσθεσε «τα παιδιά έχουν θετικές προσδοκίες από την κατανάλωση αλκοόλ, πιστεύουν ότι θα διασκεδάσουν περισσότερο, θα χαλαρώσουν, θα φλερτάρουν πιο εύκολα». Η ενημέρωση έγινε σε σαράντα σχολεία του νομού και σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου, πρώτης και δευτέρας Λυκείου. Στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους μαθητές, χωρισμένους σε μικρές ομάδες οι υπεύθυνοι του προγράμματος καταλήγουν ότι τα παιδιά κατά την έξοδό τους καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ενώ δεν υπάρχει σύγκριση αλκοόλ και οδήγησης. «Θα έμπαιναν σε ένα αυτοκίνητο που ο οδηγός θα είχε καταναλώσει αλκοόλ» υποστηρίζει η κ. Κουφάκη «για το λόγο αυτό προκειμένου να επισημάνουμε τους κινδύνους στα παιδιά συνεργαστήκαμε με τη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για την έκδοση φυλλαδίου το οποίο θα διανεμηθεί στους μαθητές από τη νέα σχολική χρονιά μετά και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass