ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σε τροχιά... δημοψηφίσματος

* Ίδια τα εκλογικά τμήματα και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι – Στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες αφού δεν θα λειτουργήσουν ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2015 8:15

 

Για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου εργάζονται ήδη από χθες, μετά και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες όπως τα δικαστήρια, οι δήμοι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι κάλπες θα στηθούν όπως και στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί ανανεώθηκαν στις 30 Απριλίου με τη διαφορά ότι δεν θα λειτουργήσουν ξεχωριστά ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Ο ορισμός των εκλογικών τμημάτων, σε τοπικό επίπεδο, θα γίνει σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και στη συνέχεια ο Δήμος Λαρισαίων θα εκδώσει το σχετικό πρόγραμμα (κάλπες, παραβάν, κλπ.) για τα 178 εκλογικά τμήματα (συν το ε.τ. των Φυλακών) από τα 476 εκλογικά τμήματα του νομού (συν το ε.τ. των Φυλακών).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Το περιεχόμενο της χθεσινής εγκυκλίου του υπουργού Εσωτερικών Νίκ. Βούτση χωρίζεται σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος περιέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, για το δικαίωμα του εκλέγειν και για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Το τρίτο μέρος αναφέρεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται και ο τρόπος ψηφοφορίας, εξαγωγής και ανακοίνωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

ΚΑΛΠΕΣ

Έτσι λοιπόν οι κάλπες λοιπόν θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, ενώ δικαίωμα ψήφου «έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν».

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

«Τα ψηφοδέλτια» σημειώνεται στην εγκύκλιο «είναι έντυπα, σε σχήμα ορθογώνιο και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.

Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει. Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά». Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

«Κάθε «Επιτροπή Υποστήριξης» και κάθε πολιτικό κόμμα, έχουν το δικαίωμα να ορίζουν έναν εκπρόσωπό τους και έναν αναπληρωτή του σε κάθε εκλογικό τμήμα».

ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως «η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή, βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στις καταστάσεις του άρθρου 27 του Π.Δ. 26/2012, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι. Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω εκλογείς δεν εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και συνεπώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν θα επιτρέψουν στους εκλογείς αυτούς που θα επιδείξουν υπηρεσιακή ή στρατιωτική ταυτότητα, να ψηφίσουν».

Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που το Πρωτοδικείο Λάρισας παρέμεινε ανοικτό μέχρι και χθες τα μεσάνυχτα προκειμένου οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς κατάλογους ενώ το ίδιο Γραφείο στο Πρωτοδικείο Λάρισας (2ος όροφος) θα είναι ανοιχτό μέχρι και σήμερα Τρίτη στις 12 τα μεσάνυχτα, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων ενώ αύριο Τετάρτη θα γίνει η επικύρωση των εκλογικών καταλόγων.

Όπως διαμήνυσε ο Άρειος Πάγος, δεν πρόκειται να γίνουν κληρώσεις δικαστικών αντιπροσώπων, παρά μόνον, για εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων (δικαστών κλπ.) Εκτιμάται πως ζητήματα, θα υπάρξουν με δικαστικούς αντιπροσώπους που θα εμπλέκονται σε προγραμματισμένες ήδη κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. γάμοι, βαφτίσεις κλπ.), αλλά δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει και με δικαστικούς αντιπροσώπους, που είχαν αντικατασταθεί, για κάποιο λόγο, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Τα θέματα αυτά, αναμένεται να αντιμετωπιστούν επί τόπου, από τον έφορο.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Σημειώνεται επίσης ότι με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου, τα δικαστήρια ενόψει του δημοψηφίσματος θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα Τρίτη έως τις 8 Ιουλίου και το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η διενέργεια πλειστηριασμών, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων. Εξαιρούνται της αναστολής οι δίκες των μικτών ορκωτών δικαστηρίων, που έχει προσδιοριστεί η δικάσιμος και λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή τέλος το δημοψήφισμα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειακούς Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές και τη συμμετοχή Διευθυντών Αστυνομίας των νομών, δίνοντας πρόσθετες οδηγίες για αυξημένες επιτηρήσεις χώρων, όπως τράπεζες, δημόσια κτίρια, σούπερ μάρκετ κλπ. Χθες επίσης ανακοινώθηκε και η επέκταση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς απόφαση που, σε τοπικό επίπεδο, αφορά στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass