ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS:

Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη

* ELA ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2015 7:55

ΑΘΗΝΑ

Η Ελλάδα δεν θα καταβάλει σήμερα Τρίτη τις δόσεις Ιουνίου, ύψους 1,56 δισ. ευρώ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει καμία διευκόλυνση και η μη πληρωμή θα σημάνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα τίθεται σε κατάσταση υπερημερίας από το Ταμείο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αυτό μέχρι να το αποπληρώσει.

Η κήρυξη της Ελλάδας από το Ταμείο ως ληξιπρόθεσμου οφειλέτη δεν συνεπάγεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση και τη κήρυξή της σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Όπως έχει πει η Λαγκάρντ, «εάν δεν πληρώσουν έως το βράδυ της Τρίτης υπάρχει σειρά διαδικασιών τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσω. Όμως τεχνικά, εάν μία χώρα δεν πληρώσει στην ώρα της, αρχικά τίθεται σε κατάσταση υπερημερίας από το Ταμείο. Οι συνέπειες είναι ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΔΝΤ έως ότου πληρώσει.»

» Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει θέσει στη διοίκηση του Ταμείου και έχει πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια, υπόκεινται σε επιθεωρήσεις και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί κεφάλαια, εάν δεν πληρώσει».

Φόβος για επιπλοκές

Προεξοφλώντας ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη, εξέφρασε φόβους για τις επιπλοκές που μπορεί να έχει αυτό και για τις πιθανές επιπτώσεις σε ότι αφορά τα δάνεια του EFSF.

Όπως εξήγησε, σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα κηρυχτεί «ληξιπρόθεσμος οφειλέτης» του Ταμείου και θα αποκλεισθεί από την χρηματοδότησή του, ενώ σε δεύτερη φάση είναι πιθανόν να καταστούν απαιτητά και τα δάνεια ύψους 130,9 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα οποία φέρουν ρήτρες συνδεδεμένες με τα δάνεια του Ταμείου.

Ο Νοβότνι διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα κηρυχθεί άμεσα σε χρεοκοπία. «Υπάρχουν διαδικασίες στο ΔΝΤ, δεν κηρύσσεται άμεσα κρατική χρεοκοπία, αλλά φυσικά, όσο περισσότερα χρονοδιαγράμματα χάνονται, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση», πρόσθεσε.

ΟΧΙ ΓΙΑ 6 ΔΙΣ.

Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τη γραμμή χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσα ELA μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, είπαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Η ΕΚΤ συνεδριάζει πάλι για το θέμα την Τετάρτη.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι το αίτημα της ΤτΕ το οποίο απορρίφθηκε από την ΕΚΤ την Κυριακή, αφορούσε ενίσχυση του ELA κατά 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό το όριο του ELA με αποτέλεσμα να υπάρξει η τραπεζική αργία και ο περιορισμός στις αναλήψεις.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε αίτημα της Ελλάδας για αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης κατά 6 δισ. ευρώ την Κυριακή.

«Μετά την εξαγγελία για δημοψήφισμα και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό» υποστήριξαν.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει την γραμμή χρηματοδότησης μέχρι και το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

H Tράπεζα της Ελλάδας, ζήτησε την Κυριακή από το Διοικητικό Συμβούλιο να προσθέσει άλλα 6 δισ. ευρώ στην γραμμή πίστωσης των 89 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει τις προβλεπόμενες εκροές. «Η πρόταση που στάλθηκε στην ΕΚΤ είχε την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας» επισήμανε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο Μάριο Ντράγκι και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης αναμένεται να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα το όριο του ELA μέχρι να διενεργηθεί το δημοψήφισμα.

«Δεν έχει νόημα να διακοπεί τώρα. Οι τράπεζες δεν είναι άλλωστε σε θέση να τον αποπληρώσουν. Οπότε αν πάγωνε τώρα για δύο ή τρεις ημέρες ακόμα, δεν θα είχε καμία διαφορά. Με το δημοψήφισμα, θα υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για το πως θα κινηθούν τα πράγματα» τόνισε πηγή του Reuters.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass