ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΑΥΑΓΗΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Κρυφό χαρτί Μέρκελ για τρίτο πακέτο και χρέος

* Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα μείνει προς το παρόν στο ευρώ ακόμη και με «όχι»

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2015 8:28

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μεγαλύτερες υποχωρήσεις από ότι είχε αφήσει να εννοηθεί αρχικά φέρεται να ήταν έτοιμη να κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό, εάν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνούσε στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει μεταξύ άλλων: τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, διευκολύνσεις στο χρέος -ανάμεσά τους μια μερική αναδιάρθωση- και επενδύσεις περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Spiegel, τα σημεία αυτά υπάρχουν σε τετρασέλιδο έγγραφο που κυκλοφορεί στο Βερολίνο. Η πρόταση της Μέρκελ είχε μόνο πολιτικό χαρακτήρα, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Οι προτάσεις αυτές κυκλοφόρησαν και μέσω ενός εγγράφου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το οποίο διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους από το υπουργείο Οικονομίας.

Σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται, σύμφωνα με το περιοδικό να είπε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υπέβαλε στο τέλος προτάσεις, οι οποίες ξεπερνούσαν κατά πολύ την γραμμή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Επειδή ειδικά τα δύο πρώτα σημεία είναι ευαίσθητα, διότι πηγαίνουν σαφώς πέρα από την έως τώρα θέση του Eurogroup και επειδή γνωρίζει καλά ότι θα είχε, σε περίπτωση συμφωνίας με τον Τσίπρα, μεγάλο πρόβλημα με την δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα» η καγκελάριος, σύμφωνα με το περιοδικό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίστηκε διατεθειμένη να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της.

Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μίλησε μόνο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν τέτοιες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το ίδιο λέγεται, αναφέρει το Spiegel, ότι έκανε και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθες στην Καγκελαρία μεταξύ της κ. Μέρκελ και των αρχηγών των κομμάτων και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, αλλά και νωρίτερα χθες , κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού στην Βουλή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Μέρκελ προέβη στις δηλώσεις αυτές στην συνάντησή της με τους βουλευτές του SPD, καθώς αυτοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στο θέμα της Ελλάδας.

*Στη συνάντηση με τους βουλευτές της, CDU/CSU, σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προς το παρόν στο ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

*Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άλλες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε βουλευτές χθες, ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να συζητήσει νέα πρόταση από την Αθήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Μέρκελ -αναφερόμενη στη νέα πρόταση της κυβέρνησης- είπε ότι η Γερμανία αρνείται να εξετάσει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass