Συνελήφθη στην Ελλάδα, εκτελέστηκε από κομμάντος στην Αλβανία

35χρονος Βορειοηπειρώτης ανήμερα της εθνικής επετείου

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2018 16:22

ΑΘΗΝΑ

Νέα δεδομένα προκύπτουν για το παρελθόν του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από πυρά των αλβανικών ειδικών δυνάμεων την Κυριακή στην περιοχή Βουλιαράτες Αλβανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, ο 35χρονος ομογενής είχε συλληφθεί το 2008 για κατοχή και διακίνηση άνω του μισού κιλού χασίς, στο Χαλάνδρι. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι νωρίτερα, αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ διέψευδαν ότι η ένοπλη συμπλοκή του Κατσίφα με τους Αλβανούς αστυνομικούς είχε σχέση με την ύψωση της ελληνικής σημαίας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή στην Αλβανία, κατά την οποία έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας. Οπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία για το περιστατικό μεταξύ του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με τον Αλβανό ομόλογο του -στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει- και ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ

Η πολιτική οργάνωση «Ομόνοια» που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία κατηγορεί ευθέως την αλβανική αστυνομία για εκτέλεση του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υποστηρίζει ότι η αλβανική αστυνομία δεν τήρησε τους «κανόνες ακινητοποίησης» και οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας εκτέλεσαν τον ομογενή στο χωριό Βουλιαράτες. Παράλληλα η «Ομόνοια» κατηγορεί τα Τίρανα για «ψυχολογικό κλίμα βίας» κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ: ΑΚΡΑΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τη λύπη του για την «αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του περιστατικού» στην Ελλάδα εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ενώ υπογραμμίζει ότι η ότι η αλβανική αστυνομία ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και μια περίπτωση επιθετικότητας απέναντι στις Αρχές της χώρας. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Αλβανίας μαζί με τη θλίψη του για το συμβάν στις Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου, όπου έχασε τη ζωή του ο πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, εκφράζει και τη θλίψει για την αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του γεγονότος στη γειτονική χώρα. Οι περιστάσεις υπό τις οποίες ο πολίτης Κατσίφας έχασε τη ζωή του έχουν ανακοινωθεί επισήμως από τις αρμόδιες Αλβανικές Αρχές. Η αστυνομία διευκρίνισε με λεπτομέρειες ότι πρόκειται για ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό από τις σημερινές δραστηριότητες σ’ εκείνη την περιοχή κι είναι μια κατάφωρη υπόθεση ακραίας επιθετικότητας κατά της αλβανικής αστυνομίας. Το υπουργείο για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις εκφράζει την απογοήτευσή του για την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που όχι μόνον δεν καταδικάζει την ένοπλη επίθεση κατά των δικών μας δυνάμεων επιβολής του Νόμου αλλά μιλά για “απαράδεκτη απώλεια ζωής”. Απευθύνοντας έκκληση για προσοχή και αποφυγή απονομής πολιτικών και διπλωματικών αποχρώσεων σ’ αυτή την ξεκάθαρη, άνευ προηγουμένου υπόθεση διαβεβαιώνουμε τον γείτονά μας ότι η Αλβανία είναι ασφαλής και ειρηνική για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων ελληνικής εθνικότητας». *Μερίδα αλβανικών ΜΜΕ απο χθες το μεσημέρι, επιχειρούν να παρουσιάσουν το θύμα ως “εξτρεμιστή” ακροδεξιό, μέλος της Χρυσής Αυγής. Ισχυρισμοί που απορρίπτονται από γνωστούς και φίλους του άτυχου Κατσίφα, που διακρινόταν για τις παθιασμένες πατριωτικές αντιλήψεις και ανησυχίες του για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, όπως αποτυπώνεται και στις αναρτήσεις του στα social media. *Η λύση είναι να βομβαρδιστεί το διοικητήριο και το στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, σύμφωνα με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, επικεφαλής της Νέας Δεξιάς και άλλοτε έμπιστου συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass