"Πνίγηκε" στις Πρέσπες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση Τσίπρα ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του Παν. Καμμένου * Νέος υπουργός Αμυνας ο ναύαρχος Ευάγγ. Αποστολάκης

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2019 18:02

ΑΘΗΝΑ

Σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων η χώρα, μετά την ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών και το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για νέα  ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο κ. Καμμένος μετέβη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση λιγότερη της μίας ώρας με τον πρωθυπουργό.

Αποχωρώντας ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την παραίτησή του τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δήλωση στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, λέγοντας ότι αποδέχεται την παραίτηση Καμμένου και ότι θα αποδεχθεί και κάθε άλλη παραίτηση από τους ΑΝΕΛ.

Γνωστοποίησε επίσης ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ανακοίνωσε δε ότι νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

"Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο" δήλωσε ο πρωθυπουργός.  

"Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον", πρόσθεσε.

Τόνισε ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής "για να προχωρήσει μπροστά στις μεγάλες τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν τον διεθνή ρόλο της χώρας" και ανέφερε τη συνταγματική αναθεώρηση και ιδιαίτερα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον εξορθολογισμό της σχέσης Κράτους - Εκκλησίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων, τις ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους κ.α.  "Ο καθείς θα βρεθεί μπροστά στις δικές του ευθύνες" δήλωσε.

ΟΙ ΑΝΕΛ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

"Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό, κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε και καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα μας από τα μνημόνια, ο πρώτος στόχος επετεύχθη", δήλωσε ο κ. Καμμένος εξερχόμενος.

"Το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα" πρόσθεσε.

"Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα, ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ, αποχωρούν από την κυβέρνηση", κατέληξε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμμένος διεμήνυσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί αυτή ουσιαστικά συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει νομοσχέδια με τα οποία θα συμφωνεί στη συνέχεια.

"Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών", είπε. "Εγώ, η κυρία Κόλλια και ο κ. Κατσίκης θα καταψηφίσουμε", είπε ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε τι θα πράξουν οι ΑΝΕΛ στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι νέες πολιτικές εξελίξεις βρίσκονται στον απόηχο της αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και των συνταγματικών αλλαγών που εγκρίθηκαν στη γειτονική χώρα και ενόψει της αντίστοιχης ψηφοφορίας την Τετάρτη στην ελληνική Βουλή, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για εκφοβισμό βουλευτών προκειμένου να μην υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τις καταγγελίες υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση.

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΙΜΙΑ

Πριν τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου και κοινώνησε. Λίγο νωρίτερα ανάρτησε ένα tweet με συμβολισμούς: Την έπαρση σημαίας στο φυλάκιο του Γράμμου.

*«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού». Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Και ανάρτηση Καμμένου στο twitter ανέφερε: «Τελική πράξη.... από εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι ΙΜΙΑ τώρα. Τιμή στους ΗΡΩΕΣ ΒΛΑΧΑΚΟ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΛΟΨΟ και σε ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ. Ευχαριστώ τους υπασπιστές μου τον πιλότο ΣΝΧΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ και το πλήρωμα του HU1 για όλα αυτά τα χρόνια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass