Πήρε 151 ψήφους εμπιστοσύνης ο Τσίπρας

Κατά ψήφισαν 148 βουλευτές - Επιμένει για κυβέρνηση-κουρελού η αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2019 15:22

ΑΘΗΝΑ

Πήρε τις 151 ψήφους εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από άγρια αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα επιμένουν να μιλούν για κυβέρνηση-κουρελού. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Κατά την την ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψήφισαν και οι 6 «πρόθυμοι» προερχόμενοι από άλλα κόμματα. Ειδικότερα με επιστολική ψήφο είπε «ναι» η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης και ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης. Κατά ψήφισαν 148 βουλευτές - σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή. Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος με επιστολή του δήλωσε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «όχι» ωστόσο η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Πήρα το ρίσκο και ζητάω καθαρές λύσεις

Με επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί θεατρικό στυλ, υψηλών τόνων. Εξήγησε ότι προκάλεσε τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, ενώ είπε ότι πήρε το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις.Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας, αναφερόμενος μάλιστα στη κυβέρνησης της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», είπε. «Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019. Κάλεσε όλους να απαντήσουν σε αυτό το βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση». «Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος και διχαστικός, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Εχει επιλέξει τη στρατηγική της πόλωσης και της έντασης.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα είστε de facto κυβέρνηση μειοψηφίας

Δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με σκληρούς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. «Πρόκειται για την τελευταία πράξη μίας φαρσοκωμωδίας . Για έναν ακόμη κοινοβουλευτικό ελιγμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αλληλοδανεισμό βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Το πρωί ΑΝΕΛ και το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται για να διατηρεί ο Καμμένος τα προνόμιά του. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στη θέση τους. Αναρωτιέμαι αν η κ. Παπακώστα και η κ. Κουντουρά θα σας έδινε ψήφο εμπιστοσύνης αν τους είχατε απομακρύνει από την κυβέρνηση». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για σικέ διαζύγιο μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου και ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση στο όνομα της εξουσίας μπορεί να κάνει τα πάντα. «Τσίπρας και Καμμένος βαδίζουν μαζί. Ανταλλάσσουν βουλευτές, ψήφους και υπουργεία». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τρεις υπουργοί οι κ.κ. Κουντουρά, Κόκκαλης και Παπακώστα αλλά και ο Ζουράρις δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δύο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους Κινέζους. Ποτέ το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα δεν έχει υποστεί τέτοιον ευτελισμό» σημείωσε. Κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να ξεχάσει τις διαδικασίες εξπρές για να περάσει – όπως είπε – την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. «Πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου . Μην διανοηθείτε και προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών που να παραποιούν τη δύναμη των ΚΟ. «Ακόμη και αν εξασφαλίσετε ψήφο εμπιστοσύνης η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αριθμεί 145. Θα είστε de facto κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της Βουλής» υποστήριξε.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αντί για τα μνημόνια σκίσατε τη μεσαία τάξη

Σφοδρή εφ’ όλης της ύλης επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Πάρτε το απόφαση τελειώσατε, φύγετε τώρα» είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ορίσει άμεσα ημερομηνία εκλογών. Παράλληλα, επισήμανε ότι η παρούσα βουλή προλαβαίνει να ψηφίσει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, ενώ κάλεσε τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη μετά τις εκλογές να δεσμευτούν όποια και εάν είναι η κυβέρνηση να φέρουν ως πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή, αυτό που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για την εξόφληση χρεών σε δημόσια ταμεία. Από την κάλπη θα βγείτε και χαμένος και καμένος κ. Τσίπρα, είπε χαρακτηριστικά. «Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιό από το παλιό. Από δήθεν εκφραστής της Αριστεράς στην εξουσία αποδείχθηκε ότι σας ήταν πάρα πολύ εύκολο να γυρίσετε την πλάτη στους συντρόφους σας και να κυβερνήσετε με την ακροδεξιά. Γίνατε το βαρίδι της Αριστεράς» είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «θα σκίζατε τα μνημόνια και σκίσατε την μεσαία τάξη». Κατηγόρησε δε, τον πρωθυπουργό πως πέρασε τη «θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού». Επίσης, η κ. Γεννηματά καταλόγισε στον κ. Τσίπρα πως έκανε «τη δεδηλωμένη κουρελού. Την ίδια τη βάση της Δημοκρατίας. Αν έχετε τη δεδηλωμένη κ. Τσίπρα, αν έχετε πράγματι 151 βουλευτές που σας στηρίζουν ψηφίστε και τη συμφωνία που κάνατε, τις «Πρέσπες». «Πλειοψηφία αλά καρτ δεν υπάρχει στη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι αριθμητική, είναι ουσία» πρόσθεσε.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο κ. Κουτσούμπας καυτηρίασε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αναφέρθηκε και στο «γεγονός ότι καλλιεργεί αυταπάτες στον ελληνικό λαό ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία που υπηρετεί μπορεί να γίνει φιλολαϊκή». Επισήμανε ακόμη τις ευθύνες τις κυβέρνησης όσον αφορά στη μείωση του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργώντας μέσω νομοθετημάτων ασήκωτα βάρη. «Συνεχίζοντας την πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων, πετσοκόψατε μισθούς και συντάξεις και στη συνέχεια μας καλέσατε να πανηγυρίσουμε επειδή επιστρέψατε ψίχουλα». Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ η οποία – όπως είπε – εξυπηρέτησε τα δικά της συμφέροντα και αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στην ανάπτυξη της Ελλάδος υπερασπιζόμενη παράλληλα τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μονοπωλίων.

ΠΑΝ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης για Πρέσπες

Τους λόγους για τους οποίους λέει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών εξήγησε ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Βρίσκομαι στη θέση, ως επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, να αναγκάζομαι να ψηφίσω όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης» είπε ο Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνοντας την πάγια διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από τέσσερα χρόνια, αποφασίσαμε να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, ούτε καν με τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει, με βάση τον ψηφισμένο προϋπολογισμό που οι ΑΝΕΛ ψηφίσαμε ομόφωνα» σημείωσε και συνέχισε: «Η πρόταση έχει να κάνει με ένα δίλημμα, το οποίο ο Πρωθυπουργός, κατά την άποψή μου, λανθασμένα έφερε» και αποκάλυψε: «Στη συμφωνία που κάναμε με τον Πρωθυπουργό ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε λύση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Η διαβεβαίωση που είχαμε ήταν ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση μετά τις εκλογές».

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύρωση Πρεσπών και εκλογές

Την ανάγκη κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχείρησε να συνδέσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση. Όπως είπε, «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει και θετική ψήφο στις Πρέσπες. Αντίθετα, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «ο λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει. Το Ποτάμι θέλει την Ελλάδα αλλιώς και αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε μια αποτυχημένη κυβέρνηση». Παράλληλα, κάλεσε κάθε βουλευτή που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με τη συμφωνία. Αναφερόμενος δε, στους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, υπογράμμισε πως «δόθηκαν στον κ. Τσίπρα με υποσχετική». «Οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές που είδαν ξαφνικά το συριζαϊκό φως κρύβονται. Αρνούνται να εξηγήσουν στο κοινοβούλιο την ψήφο τους και να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους τι τους κάνει και εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Γιατί η ψήφος τους δίνει λευκή επιταγή» τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του. «Οι βουλευτές του κυρίου Καμμένου που θα προστεθούν σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στα μεγάλα θέματα, όπως οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως θα ψάχνει σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας μία νέα πλειοψηφία.

ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί

«Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» δήλωσε μιλώντας στο βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή. Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής» ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε:« Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία». Επίσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ούτε καν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ, όπως είπε, «οι Σκοπιανοί έκαναν και δημοψήφισμα». Επίσης μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης είπε ότι είναι το μόνο κόμμα που πίστευε και πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που έβριζε την Ευρώπη και τον Αντώνη Σαμαρά που διοργάνωνε Ζάππεια ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν μιλά μόνο για την εθνότητα και τη γλώσσα και όχι για το όνομα της Μακεδονίας. Από τα πυρά του κ. Λεβέντη δεν ξέφυγε και ο Πάνος Καμμένος για τον οποίο είπε ότι είναι συνεταίρος στη μειοδοσία. Ο κ. Λεβέντης σχολίασε ,ακόμα και την τοποθέτηση Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό ο δικαστής και ο ένστολος να παίρνει σύνταξη και την ίδια μέρα να αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο». «Μέσα μας ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν έμβλημα του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων τώρα που τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ τι να πούμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης. Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης στην ομιλία του στη βουλή κατά τα διάρκεια της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι οδηγούν τη χώρα στο δικομματισμό και τελειώνοντας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε:« Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της Βουλής. Ο Ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι του λαού».

Εντονη πόλωση ενόψει συλλαλητηρίου

Βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό ρίχνει το κλίμα που διαμορφώνεται με αιχμή την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με φόντο τις αφίσες και τα απειλητικά μηνύματα κατά βουλευτών, καθώς και τις καταγγελίες για "ανταλλάγματα" και "συναλλαγές κάτω από το τραπέζι". Στο "στόχαστρο" έχουν τεθεί βουλευτές που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Παπακώστα που δέχθηκε απειλητική επιστολή για την απόφασή της να ψηφίσει την Συμφωνία και που την οδήγησε να υποβάλει - έστω, επικοινωνιακά- την παραίτησή της στον Πρωθυπουργό. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να βρεθούν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για 2 μετά το μεσημέρι και στόχος της Επιτροπής Αγώνα είναι οι πολίτες να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους "πρόθυμους" βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα μετά τις αφίσες που εμφανίστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και που στοχοποιούν βουλευτές που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι αφίσες έχουν τα πρόσωπα των βουλευτών και το ερώτημα "Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;". Όπως αναφέρει το thestival οι εμπνευστές αυτής της καμπάνιας τονίζουν ότι η δράση τους θα συνεχιστεί. Για την αφισοκόλληση έχουν συλληφθεί 4 άτομα σε Γρεβενά, Κοζάνη. Ανακοίνωση για τις συλλήψεις για τις αφίσες εξέδωσε το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας: "Ελπίζαμε πως οι προγραφές, όπως τις ζήσαμε στο πετσί μας την περίοδο 2009-2011, με αφισοκολλητές διαδικτύου και πόλεων, είχαν τελειώσει με την ανάληψη της κυβέρνησης από την ΝΔ και κατόπιν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως μετά τον κύκλο που αμφότεροι επέβαλαν διαδοχικά με λαϊκισμό και ψευδεπίγραφη ένταση προκειμένου να αναλάβουν την εξουσία και τη διάψευση των εύκολων «παραδείσων» που υπόσχονταν, θα είχε χαθεί και η διάθεση για επικίνδυνες, όσο και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Η «αφισοκόλληση» μας διαψεύδει.

Η συμφωνία για ιθαγένεια και γλώσσα

Η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων αναφέρει τον όρο «μακεδονικός λαός» - Τι δήλωσαν Τσίπρας –Μητσοτάκης μετά την ψηφοφορία

Η κυβέρνηση των Σκοπίων χθες ενημέρωσε επίσημα, με ρηματική διακοίνωση, την Αθήνα για την τροποποίηση του Συντάγματός της όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον, απομένει να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή. Την επίδοση την ανακοίνωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από του βήματος της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός μάλιστα διάβασε το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης στο οποίο διευκρινίζεται ότι: Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Η επίσημη γλώσσα όπως αναφέρεται στην συμφωνία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. «Τώρα τι έχετε να πείτε κ. Μητσοτάκη; Θα πρέπει άμεσα ή να ψάξετε άλλα επιχειρήματα για να διαφωνήσετε ή θα πρέπει να πείτε ότι προσχωρείτε στην άποψη του κ. Καμμένου ένα από τα δύο πρέπει να κάνετε» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα η γειτονική χώρα πάντως μιλά για «μακεδονικό λαό». Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα Η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός απερχόμενος. «Σε μια κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, της Ελλάδας των πολλών», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε. Κύκλοι ΝΔ: Καλοδεχούμενο το ντιμπέιτ *Εκλογές βλέπουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας πίσω από το κάλεσμα για ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Προφανώς οι εκλογές είναι θέμα χρόνου γι’ αυτό ζητά ντιμπέιτ ο κ. Τσίπρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Πειραιώς, προσθέτοντας: «Καλοδεχούμενο το ντιμπέιτ, καλοδεχούμενες και οι εκλογές. Αυτός που χάνει ζητά ντιμπέιτ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass