ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤτΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Λαφαζάνης: Ανοησίες τα περί κατάληψης του Νομισματοκοπείου

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2015 8:03

 

ΑΘΗΝΑ

Σειρά πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη σχεδίου που αποδίδεται στον Π. Λαφαζάνη, για κατάληψη του Νομισματοκοπείου για την εκτύπωση εθνικού νομίσματος, αποπομπή του Γ. Στουρνάρα και απαλλοτρίωση των αποθεματικών της ΤτΕ, δίνουν με δημοσιεύματα τους το Βήμα και η Καθημερινή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, σε κλειστή συνάντηση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Λαφαζάνης περιέγραψε το σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σχέδιο που θα μπορούσε να πάει τη χώρα σε εθνικό νόμισμα, όπως περιγράφηκε, αφορά στο να πάρει η κυβέρνηση 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα οποία θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο μεσοδιάστημα πριν τυπωθεί εθνικό νόμισμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Λαφαζάνης είχε παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε κυβερνητική σύσκεψη.

Το σχέδιο προέβλεπε την εισβολή στο Νομισματοκοπείο Χολαργού, όπου φυλάσσεται το απόθεμα της Τράπεζας της Ελλάδος και κατόπιν η έκδοση εθνικού νομίσματος.

Βεβαίως, μια τέτοια ενέργεια, η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων στην αγορά χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, θα εθεωρείτο τύπωμα χρήματος χωρίς άδεια και θα συνεπαγόταν την αυτόματη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Στο σχέδιο που είχε παρουσιασθεί προβλεπόταν η αποπομπή Στουρνάρα από τη διοίκηση της ΤτΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που επικαλείται η Καθημερινή, ο κ. Λαφαζάνης ήταν ο δεύτερος υπέρμαχος της πρότασης που παρουσίασε σε κλειστή σύσκεψη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τη χρήση IOU, όταν ειδοποιήθηκε η κυβέρνηση από την ΕΚΤ ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε επιβολή capital controls.

Διαψεύδει ο Λαφαζάνης

Διαψεύδουν συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη τις πληροφορίες για σχέδιο κατάληψης του νομισματοκοπείου.

"Απευθυνόμενοι στους εμπνευστές των άθλιων δημοσιευμάτων περί σχεδίων του Παναγιώτη Λαφαζάνη για κατάληψη, τάχα, του Νομισματοκοπείου, σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα και απαλλοτρίωση δισεκατομμυρίων ευρώ, απαντούσαν με τη γνωστή φράση : «Αιδώς Αργείοι»!

Ο στόχος αυτών των άθλιων δημοσιευμάτων δεν είναι το πρόσωπο του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά οι συνεπείς αντιμνημονιακές προοδευτικές θέσεις που εκφράζει", αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης, με δηλώσεις του στην Bild, χαρακτηρίζει ανοησίες τα δημοσιεύματα. "Όλα αυτά τα σενάρια, όπου για παράδειγμα καταλαμβάνω την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ανοησίες. Δεν είμαι τρομοκράτης. Αλλά αυτά τα 22 δισεκατομμύρια υπάρχουν και μάλιστα μοιρασμένα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε μετρητά. Και τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν στον κόσμο", τονίζει.

* Ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης, με άρθρο υπό τον τίτλο: Το «ριφιφί της Τράπεζας της Ελλάδος» και το «πραξικόπημα της κάλπικης λίρας», περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες για το θέμα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΡΔΑ

Στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, μπήκαν με ανάρτησή του στο facebook, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίοι σε συνάντησή τους σε ξενοδοχείο της Αθήνας μίλησαν ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Ο κ. Μάρδας αναφέρει:

"Σε συνάντηση που έγινε σε ξενοδοχείο των Αθηνών της “Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Λαφαζάνης και οι πέριξ αυτού δραχμιστές διατύπωσαν διάφορες απόψεις αναφορικά με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Λόγω έλλειψης ενός γραπτού κειμένου αρκούμαστε στα όσα έχουν διαρρεύσει στο πλαίσιο των σχετικών ρεπορτάζ".

Και συνεχίζει: "Ακούστηκε λοιπόν ότι κατά τη διαδικασία επιστροφής στη δραχμή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πληρωμή μισθών και συντάξεων, τα 20 περίπου δις ευρώ που βρίσκονται στις αποθήκες της Τράπεζας της Ελλάδος και ανήκουν φυσικά στην ΕΚΤ. Υποθέτουν οι υποστηρικτές τέτοιων λύσεων ότι η ΕΚΤ θα μείνει απαθής και θα χειροκροτήσει μια τέτοια ενέργεια.

Η απάντηση της θα είναι απλή: Την επόμενη ημέρα θα αρχίσει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα για την υπόλοιπη ΕΕ, ακυρώνοντας στην πράξη τα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Οπότε οι Έλληνες θα έχουν στα χέρια τους απλά σκουπίδια!".

Στη συνέχεια, αναρωτιέται: "Τις εισαγωγές μας θα τις πληρώνουμε με δραχμές; Και τέλος, από πού συνάγεται ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαιτίας των υποτιμήσεων/ διολισθήσεων της νέας δραχμής; Μήπως από το παρελθόν της δραχμής και την χρόνια απαξίωσή της, εξελίξεις που δείχνουν άλλα από αυτά που υποστηρίζουν οι δραχμιστές;".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass