ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Γκρίνια για «αντάρτες» και «ρήγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ

* Εκκληση τοπικών στελεχών να επικρατήσει υπευθυνότητα και λογική

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2015 8:04

 

Την πρώτη σοβαρή κρίση ως κυβέρνηση διέρχεται από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως ήταν φυσικό τα απόνερά της έφτασαν μέχρι τα στελέχη και τους φίλους του στη Λάρισα.

Ο εμφανής προβληματισμός που υπήρξε αμέσως μόλις έγινε κατανοητό το βάρος των μέτρων του νέου μνημονίου για τον δοκιμαζόμενο εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια Έλληνα πολίτη, έγινε γκρίνια για τη στάση των συνολικά 38 βουλευτών του κόμματος που ψήφισαν «ΟΧΙ» και «ΠΑΡΩΝ» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, πολύ περισσότερο που μεταξύ αυτών ήταν και η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη.

Όπως είναι γνωστό, στην τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή οι λεγόμενοι «προεδρικοί» αποτελούν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα η απόφαση της κ. Διώτη να πέσει σε πολλούς ως κεραυνός εν αιθρία.

Τα στελέχη της Νομαρχιακής στα οποία απευθύνθηκε η «Ε» δημοσίως δεν ήθελαν να σχολιάσουν τη στάση της βουλευτού, κρατώντας τις απόψεις τους για την επικείμενη συνεδρίαση του οργάνου που ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη το απόγευμα, με την παρουσία του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνου για τις οργανώσεις Θεσσαλίας του κόμματος Νίκου Σκορίνη.

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ανοίξουν τα χαρτιά τους και όσα από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής δεν συντάσσονται με την προεδρική τάση.

Περισσότερο αιχμηρά είναι τα σχόλια των μελών και φίλων του κόμματος για τη στάση της κ. Διώτη αλλά και των υπολοίπων που ψήφισαν «ΟΧΙ» στην ψηφοφορία, στα κοινωνικά δίκτυα, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις … η κατάσταση ξεφεύγει!

Έκκληση να επικρατήσει υπευθυνότητα και λογική απευθύνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο οποίος επισημαίνει ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε μέσα από τις διαφορετικές μας απόψεις». Αρνείται να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τη στάση της Ηρώς Διώτη και τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης πάρθηκε υπό το πρίσμα ότι δεν υπήρχε δεύτερη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση πλην της άτακτης χρεοκοπίας που ισοδυναμεί με καταστροφή.

Ως το σπουδαιότερο επίτευγμα της διαπραγμάτευσης και του πρόσφατου δημοψηφίσματος, ο κ. Παπαγεωργίου θεωρεί το ρήγμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξεύρεση συμμάχων μεταξύ των μεγάλων της δυνάμεων οι οποίες εναντιώνονται στα μέτρα συνεχούς λιτότητας που επιβάλλει η γερμανική ελίτ.

Από την πλευρά του, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και με θητεία τεσσάρων δεκαετιών στο χώρο, Μάνθος Σαρρής, αρχικά τονίζει ότι «η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο έδειξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να κάνει διαφορετικές επιλογές. Η δυναμική αυτής της κατάστασης έτσι κι αλλιώς θα μας επηρεάσει».

Για τη συμφωνία επισημαίνει ότι «είναι μια αναγκαστική αλλά και δύσκολη λύση. Όταν ολοκληρωθούν και τα 4 επίπεδα της ρύθμισης (δημοσιονομικό, μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση του χρέους) θα φανεί ότι αφήνει στη δράση μας δυνατότητες και για διορθωτικές, αναδιανεμητικές πολιτικές και εντέλει για διέξοδο από την κρίση. Από σήμερα κιόλας απελευθερώνει χώρο και δυνάμεις για σύγκρουση με την ολιγαρχία και την τρόικα εσωτερικού, αρκεί να αλλάξουν και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου».

Αναφορικά με τους 38 «αντάρτες», ο κ. Σαρρής τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημοκρατικές διαδικασίες που επιλύουν τα προβλήματα όταν εμφανίζονται και σήμερα που είμαστε κυβερνητικό κόμμα και όχι στην αντιπολίτευση αποκτούν άλλη διάσταση. Σε κάθε περίπτωση, Τασκένδη δεν θα γίνουμε, όμως οι διαφορετικές απόψεις θα συγκρουστούν».

Το πρώην μέλος της Νομαρχιακής και νυν διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου, αφού τονίζει ότι «η συμφωνία έχει προαπαιτούμενα που φέρνουν πρόγραμμα με υφεσιακές διαδικασίες, οπότε ήταν αναμενόμενο το προχθεσινό αποτέλεσμα και οι αντεγκλήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζει την αγωνία ότι «δεν εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους για τη στήριξη κοινωνικών δομών όπως νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αντίθετα μπορεί να επιβαρύνει την κατάστασή τους και να οδηγηθούν αυτά μέχρι και την κατάρρευσή τους».

Ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη των 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει την ανακοίνωση 109 από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που διαφωνούν με τη συμφωνία.

Τέλος, το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Μπλιαχούτας, υπενθυμίζει την αρχική θέση της νεολαίας να μην φέρει ο πρωθυπουργός τη συμφωνία στη Βουλή, ούτε αυτή να ψηφιστεί, ώστε να αναδειχθεί ο εκβιασμός του Eurogroup, ενώ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κουλτούρα διαγραφών βουλευτών ή επιβολής κομματικής γραμμής και ότι θα έπρεπε όλη αυτή η αντιπαράθεση να γίνει στα όργανα του κόμματος κι όχι ως σόου στα τηλεοπτικά κανάλια. Καταλήγει δε ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι μια κακή παρένθεση και η κυβέρνηση να διαλέξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει, την τήρηση δηλαδή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και των προγραμματικών της δηλώσεων.

Ηρώ Διώτη: Γιατί ψήφισα «παρών»

Χθες το μεσημέρι η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους της απόφασής της να ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ», επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα εκβιασμού δεν πιστεύω ότι είναι οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά βιώσιμη. Όταν όλοι αποδέχονται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όλες αυτές οι συμφωνίες ανακυκλώνουν τα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία και θίγουν τα κατώτερα στρώματα, τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τη δημόσια περιουσία.

Παρ’ όλο που θεωρώ ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση να κάνει αυτά που πραγματικά θέλει και πιστεύει, προφανώς δεν επιθυμώ αυτή η κυβέρνηση να φύγει, αφήνοντας χώρο σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς στηρίχτηκε από μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία και στις εκλογές και στο δημοψήφισμα και οφείλουμε να παλέψουμε από οποιαδήποτε θέση βρίσκεται ο καθένας να επιτύχουμε αυτά για τα οποία αυτή η κυβέρνηση εκλέχτηκε.

Για αυτούς τους λόγους ψήφισα «ΠΑΡΩΝ» στην χτεσινή ψηφοφορία».

Άννα Βαγενά: «Υπάρχει και αυτή η Αριστερά»

Δήλωση για την προχθεσινή ψηφοφορία έκανε και η βουλευτής Λάρισας Άννα Βαγενά, η οποία ψήφισε «ΝΑΙ». Η κ. Βαγενά επισημαίνει τα εξής :

«Ο Αλέξης Τσίπρας με τη στάση του όλες αυτές τις μέρες, αλλά ιδιαίτερα χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στη Βουλή, απέδειξε ότι δεν είναι πρωθυπουργός μόνο του κόμματός του και όσων τον ψήφισαν, αλλά είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

Γιατί αυτό σημαίνει να είσαι πρωθυπουργός. Την κρίσιμη στιγμή να ξεπερνάς ακόμα και τα προσωπικά σου όρια και να στέκεσαι στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μεγάλο κεφάλαιο της Αριστεράς και της χώρας μας. Έδειξε μια ωριμότητα που τον κάνει άξιο να είναι πρωθυπουργός.

Χτες υπογράψαμε μία συμφωνία-μνημόνιο. Ας μην φοβόμαστε τα λόγια και ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Όμως, ο κόσμος μας έλεγε 'Μείνετε στην κυβέρνηση, μη μας παραδίδετε στα σκυλιά'.

Σέβομαι όσους έχουν αντίθετη γνώμη. Ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος, αλλά είμαι σίγουρη ότι από τη στιγμή που μία μεγάλη μερίδα της Αριστεράς αποφάσισε να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και να αναμετρηθεί με αυτή την πρόκληση, υπάρχει ελπίδα.

Ας μην θεωρηθεί αφελές ή παράδοξο αυτό που λέω, αλλά ακόμα και ένα 'μνημόνιο', μία αριστερή κυβέρνηση θα βρει τρόπους να μην το κάνει δυσβάσταχτο για τον λαό.

Ο πολύς κόσμος εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, που του είπε ότι η Αριστερά θέλει και μπορεί να κυβερνήσει. Υπάρχει και αυτή η Αριστερά σύντροφοι.

Με θυσίες προσωπικές και συνολικές, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη...».

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass