Αρνούνται κάθε σχέση με τη μαφία των φυλακών

Τι αναφέρουν στις απολογίες τους Λυκουρέζος-Παναγόπουλος

Δημοσίευση: 23 Απρ 2019 16:03

ΑΘΗΝΑ

Αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη μαφία των φυλακών οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, οι οποίοι μέσω των υπομνημάτων τους αλλά και των απολογιών τους ενώπιον του Εφέτη ειδικού ανακριτή, επιχειρούν την αποδόμηση του κατηγορητηρίου, που τους αποδίδει εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης του Αριστείδη Φλώρου.

Μάλιστα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος στρέφει τα πυρά του σε βάρος του 39χρονου επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου. Πιο αναλυτικά, ο 85χρονος Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισημαίνει στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα ότι ο Αριστείδης Φλώρος έχει ήδη δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του, μία για την Energa και μία για την απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου, ως ηθικός αυτουργός, υποστηρίζοντας ότι παρ’ όλα αυτά σήμερα "αναγορεύεται σε αξιόπιστος μάρτυρας". Τονίζει, μάλιστα, ότι οι καταθέσεις των δικηγόρων σε βάρος του, αναφέρονται σε όσα φέρεται ότι τους είχε πει ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ότι δηλαδή ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Αριστείδη Φλώρο 2.000.000 ευρώ, γεγονός που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή... Το γεγονός, μάλιστα, ότι κανείς δεν είχε καταγγείλει τις φερόμενες ως οικονομικές του αξιώσεις στις Αρχές, εάν και τις γνώριζαν, καθιστά αναξιόπιστα τα όσα υποστηρίζονται. "Υπερβαίνει τα όρια της λογικής η εναλλαγή των ρόλων του θύτη και του θύματος", αναφέρει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σημειώνοντας: "Για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση από το 2014, η άρση απορρήτου των συνδιαλέξεων άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 2019 και από τα στοιχεία φαίνεται ότι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αντωνόπουλου και Λεκοτσάι είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2019", αναρωτώμενος πώς εντάσσεται ο ίδιος στην οργάνωση από το 2014. "Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα)δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γ. Αντωνόπουλου... Δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο". Όσο για την απόπειρα εκβίασης σε βάρος του Αριστείδη Φλώρου, ο κ. Λυκουρέζος επισημαίνει ότι δεν επικοινώνησε ποτέ με τον Αριστείδη Φλώρο ούτε τον επισκέφθηκε στη φυλακή, γεγονός που προκύπτει από τα επισκεπτήρια των φυλακών. Καταλήγοντας, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος υποστηρίζει ότι ουσιαστικά "καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια τη δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου".

ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο μετά τις δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, ο επιφανής ποινικολόγος που κατηγορείται στην υπόθεση της μαφίας των φυλακών. Ο κατηγορούμενος με αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του Δημοσίου διεκδικεί αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη από δηλώσεις της υφυπουργού. Κατά τον ενάγοντα, η κ. Παπακώστα ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής "προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως, σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητάς μου" εκφράζοντας "την βεβαιότητά της περί της ενοχής μου και μάλιστα, αμέσως μετά την σύλληψη μου και προ πάσης γνώσης της περί σε βάρος μου κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον προτού απολογηθώ". Ο δικηγόρος αναφέρει πως "εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητά μου καθώς δεν εθίγη μόνο η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψή μου δια της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη δια επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής". Και τονίζει πως αποτέλεσμα των επίμαχων δηλώσεων της εναγόμενης είναι η δημιουργία ενός έντονα αρνητικού, νοσηρού και τοξικού κλίματος σε βάρος του, "το οποίο υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείρισή μου". 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον εφέτη ειδικό ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση της "μαφίας των φυλακών", οι δύο κατηγορούμενοι δικηγόροι. Στον μεν πρώτο, τον 86χρονο ποινικολόγο, Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα, και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ. Στον δεύτερο δικηγόρο, Θεόδωρο Παναγόπουλο, επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η απόφαση της πολύωρης ανακριτικής διαδικασίας έγινε δεκτή με αγκαλιές και φιλιά από τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες των δύο δικηγόρων.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

"Ουδεμία γνωριμία, σχέση ή επαφή είχα ποτέ με τα αναφερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πλην των συναδέλφων Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Γεώργιου Αντωνόπουλου και του Λεκοτσάι που επισκέφθηκα χάριν εξυπηρέτησης συναδέλφου μια φορά στις φυλακές", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ. Παναγόπουλος επισημαίνοντας ότι ανέλαβε την εκπροσώπηση του Γ. Αντωνόπουλου τον Ιούνιο του 2017. "Πώς είναι δυνατόν να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας", καταλήγει. Ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζει επιπλέον ότι κανένα από τα μέλη της οικογένειας Ζαφειρόπουλου δεν επιβεβαιώνει τα περί εκβίασης σε βάρος του, σημειώνοντας: "Ούτε η σύζυγός του ούτε οι συνεργάτες του στο γραφείο ούτε τα τέκνα του αναφέρουν ότι εγώ, φίλος της οικογένειας από δεκαετιών εκβίασα τον αείμνηστο Μιχάλη! Και ερωτάται: Είναι δυνατόν, αν τον είχα εκβιάσει να μην είχε αναφέρει κάτι στη σύζυγό του και στους συνεργάτες του;".

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

«Συνεχάρην, ως όφειλα, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την εξαιρετική της δουλειά και στο ζήτημα του κυκλώματος της μαφίας των φυλακών, το οποίο συνδέεται με τέσσερις δολοφονίες, η μία εκ των οποίων αφορούσε στον καλό συνάδελφό μου αείμνηστο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και με πληγώνει. Ο κάθε πολίτης έχει από το Σύνταγμα και τους Νόμους το τεκμήριο αθωότητας έως ότου τελεσιδικήσει υπόθεση που τον αφορά και εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη», επισημαίνει από την πλευρά της η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, απαντώντας στην προαναγγελία κατάθεσης αγωγής εκ μέρους του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας εις βάρος του σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή του στη μαφία των φυλακών. Όπως είπε η κ. Παπακώστα, «δεν αισθάνομαι ευτυχής διότι στην διαδικασία της έρευνας για την εξάρθρωση του κυκλώματος, το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια στις φυλακές, προφυλακίστηκαν, διότι έτσι έκρινε η Δικαιοσύνη, και δικηγόροι. Η αναφορά μου, λοιπόν, αφορά στο σύνολο και δεν είναι προσωπική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass