Μπογιές και χημικά για τον Κουφοντίνα

Επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή - Ενταση σε διαδήλωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2019 15:04

ΑΘΗΝΑ
Αναταραχή επικράτησε το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, καθώς περίπου 30 μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» πέταξαν κόκκινες μπογιές και δύο καπνογόνα στο μπροστινό τμήμα του κτιρίου της Βουλής, που κοιτάει στη λεωφόρο Αμαλίας, προκειμένου να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή τους στον πολυ-ισοβίτη τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.
Γύρω στις 14.15 η ομάδα του Ρουβίκωνα εισήλθε στον προαύλιο χώρο της Βουλής, από την πλευρά που βρίσκεται το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Άμεσα απομακρύνθηκαν, ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε μία προσαγωγή.


Με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, ανατέθηκε σε αντιστράτηγο του Σώματος η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την επίθεση.
Στο κείμενο της ανάληψης ευθύνης, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Το σημαντικότερο διακύβευμα στην υπόθεση Κουφοντίνα είναι η απάντηση της κοινωνικής βάσης ενάντια στο μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της με αιχμή το θέμα των αδειών του απεργού πείνας. Είναι απαραίτητο να μην νικήσουν. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούν ότι κάθε τέτοια επίθεση, όποιον κι αν βάζει στο σκόπευτρό της θα έχει να πληρώσει κόστος. Τόσο το ίδιο το μαύρο μέτωπο ως τέτοιο όσο και η κάθε δύναμη που το στελεχώνει ξεχωριστά και χωρίς εξαιρέσεις».
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική», χαρακτήρισε την επίθεση ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
«Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού».
«Η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι «μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε. Και το θέμα είναι έως πότε;».
«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στη δημόσια τάξη και ασφάλεια», σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας: «Από τη μια ο Ρουβίκωνας με τις επιθέσεις, από την άλλη ο Κουφοντίνας με τις άδειές του και οι ληστείες που κάνουν εγκληματικά στοιχεία επωφελούμενοι το νόμο Παρασκευόπουλου, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη ατμόσφαιρα. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται πατώντας ένα κουμπί να τα λύσει όλα, όμως, το κράτος θέλει εκ βάθρων αναδιοργάνωση και ξεκίνημα από μηδενική βάση».
Με κείμενο τους που αναρτήθηκε στο Indymedia, ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει την ευθύνη.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ
Ένταση επικράτησε, στην πορεία αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις αστυνομικές δυνάμεις, με τις τελευταίες να προχωρούν σε χρήση χημικών.
Διμοιρίες των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών στην Σταδίου στο ύψος του Συντάγματος.
Αρχικώς, οι αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι και λίγο πριν τις 19.30 ξεκίνησαν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.
Στις 20:00, όταν οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο Σύνταγμα, στο ύψος της Βουκουρεστίου, προκλήθηκε ένταση όταν διαδηλωτές άρχισαν βανδαλισμούς σε εκλογικό περίπτερο.
Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για την απώθηση των διαδηλωτών, οι οποίοι λίγα λεπτά αργότερα συνέχισαν ειρηνικά την πορεία τους για τα Προπύλαια.

Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για την άδεια
Συζητήθηκε χθες αργά το μεσημέρι κεκλεισμένων των θυρών, στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που «έκοψε» την χορήγηση της 7ης άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Υπόψιν του Ποινικού Τμήματος, με πρόεδρο την Δήμητρα Κοκοτίνη, τέθηκε τόσο το υπόμνημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, όσο και η εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που άσκησε την αναίρεση.
Κατά την κ. Δημητρίου, το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου πρέπει να αναιρεθεί διότι και οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται παλιότερες γνωμοδοτήσεις, από το 1993 μέχρι και το 2011, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, σύμφωνα με τις οποίες και πολυισοβίτες δικαιούνται άδεια, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης.
Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται τα επόμενα 24ώρα. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, το θέμα θα κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, με νέα σύνθεση.
Τέλος, όση ώρα συνεδρίαζε το Ποινικό Τμήμα ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν έξω και πέριξ του Αρείου Πάγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass