ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΘΕΤΟΥΝ ΝΕΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ «CAPITAL CONTROL»

Εμπόδια με το καλημέρα

* Εντύπωση προκαλεί το αίτημα να μη καταβληθεί έκτακτη εισφορά με 8% αλλά 6% από τα υψηλά εισοδήματα

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2015 0:32
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου χθες στην Αθήνα Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου χθες στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ

Νέα μέτωπα και εκκρεμή ζητήματα αναδείχθηκαν κατά την πεντάωρη διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών στο ξενοδοχείο Hilton.

Στην συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Τα κυβερνητικά στελέχη αν και τόνισαν πως οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και πως σε αυτές εξετάσθηκε όλο το εύρος των ζητημάτων που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αναγνώρισαν πως μπήκαν στο τραπέζι και νέα ζητήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) εξέτασαν οργανωτικά θέματα, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά μεγέθη και την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη τους.

«Εξετάσαμε το πώς θα φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018», είπε και αποκάλυψε πως σε κάποια θέματα υπήρξε συμφωνία, αλλά σε κάποια άλλα καταγράφηκε διαφωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, εκείνος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχουν τις επόμενες ημέρες νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Υπουργείο Οικονομικών και "κουαρτέτο" πρέπει να συμφωνήσουν κατ' αρχάς στο βάθος της ύφεσης και της ζημιάς που προκαλεί εφεξής. Αμέσως μετά θα πρέπει να συμφωνήσουν στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε στο τέλος του τριετούς δανείου να βγαίνει ο λογαριασμός. Το τρίτο και πιο δύσκολο στάδιο είναι να συμφωνήσουν στα μέτρα που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι, δηλαδή πόσες περικοπές και φόροι απαιτούνται.

Την ώρα που υπάρχει γκρίνια για τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, με 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την κατάργηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια, οι δανειστές άρχισαν να μαθαίνουν ελληνικά για να ερμηνεύουν τις διατάξεις.

Στις 15 Ιουλίου η Βουλή ψήφισε την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από 55% για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι δανειστές, ωστόσο, που είχαν καταλάβει άλλο, ζητούν την αύξηση της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η σπουδή των δανειστών να ζητήσουν ελαφρύνσεις για τα πολύ "βαριά" πορτοφόλια, την ώρα που σχεδιάζονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Στις 15 Ιουλίου η ελληνική Βουλή ψήφισε συντελεστή έκτακτης εισφορά 8% για εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί αυτός ο υψηλός συντελεστής και να εφαρμοστεί ο αμέσως προηγούμενος, δηλαδή 6%, αφού υποστηρίζουν ότι η υψηλή φορολογία ενέχει κινδύνους φοροδιαφυγής.

ΜΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση.

Το πρώτο και επικρατέστερο είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με μια διαδικασία ανάλογη με αυτήν του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υφίσταται κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων, ωστόσο το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάτι που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, ωστόσο φέρνει προ των πυλών το "κούρεμα". Ο κανονισμός του ESM προβλέπει ότι για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτείται να γίνει 8% κούρεμα σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Στέλεχος της ΤτΕ ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να κλείσει η διαδικασία έως το τέλος του έτους, γιατί από 1η Ιανουαρίου του 2016 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που προβλέπει και “κούρεμα”.

ΤΟ ΔΝΤ

Το ΔΝΤ είναι παρόν και συμμετέχει πλήρως στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, σχολίασε ότι είναι ξεκάθαρο πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα και πως αυτό αντικατοπτρίζεται και στη συμφωνία της Ευρωσυνόδου της 12ης Ιουλίου.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως αυτό είναι απόλυτα συμβατό με την ευρωπαϊκή ατζέντα, δηλαδή πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πρόγραμμα του ESM, συμπεριλαμβανομένης της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ και μετά να εξεταστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

Για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου, ενημέρωσε μέλη του Κογκρέσου, σε ειδική συνάντηση, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρήστος Παναγόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Φιλίας ΗΠΑ-Ελλάδος (Hellenic Caucus) παρουσία, μεταξύ άλλων, των δύο συμπροέδρων της, δηλ. των βουλευτών Γκας Μπιλιράκη και Καρολάιν Μαλόνεϊ.

Ο κ. Παναγόπουλος ειδικότερα αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη βέλτιστη αντιμετώπιση της κρίσης, την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης και την επίτευξη ευημερίας για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον μελών του Κογκρέσου αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την αναμόρφωση του δημόσιου χρέους, αλλά και την πορεία υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα εκφράσθηκε και η πρόθεσή τους να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την ενδεχόμενη προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αναδείχθηκε, επίσης, η ιδιαίτερη σημασία του γεωπολιτικού ρόλου που έχει για τις ΗΠΑ η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου, τόσο στο πλαίσιο της εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όσο και σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς δεσμούς που διατηρεί η Αθήνα με χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής αλλά και της Ευρασίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass