Ελληνική ταυτότητα σε εστιατόρια

ΤΟ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2019 22:08
Το νέο Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού Το νέο Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού

Εστιατόρια με φαγητό που παρασκευάζεται με παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, έχουν ειδική θέση στον κατάλογο των καταστημάτων εστίασης στη χώρα. Το διακριτικό τους, που μαρτυρά την ταυτότητα και το γεγονός ότι πολλά από τα πιάτα τους είναι μόνο ελληνικά, είναι το ειδικό σήμα που παρέχει το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο πρόσφατα άλλαξε λογότυπο.

Ο λόγος για το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας, η χορήγηση του οποίου επιβάλλει συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα ενδιαφερόμενα εστιατόρια. Είναι το παλιότερο σε ισχύ Σήμα της Ελληνικής Γαστρονομίας, που από το 2002 έχει χορηγηθεί σε 800 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Όπως διαπιστώνεται, η εικόνα του νέου σήματος χαρακτηρίζεται από λιτότητα, καθώς σε σχέση με το παλιό, έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία που το συνέθεταν, όπως ένας κίονας, ένα ποτήρι με κρασί, ένα πιάτο…, καθώς ο δημιουργός του επέλεξε να διατηρήσει μόνο το στοιχείο της ελιάς και του μαχαιροπίρουνου.

Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα μέσα από την αξιολόγηση 30 κριτηρίων πιστοποιεί ότι μία επιχείρηση:

α) Προσφέρει ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες.

β) Χρησιμοποιεί ελληνικά προϊόντα, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π.

γ) Προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή.

Επιπλέον των 7 εδεσμάτων, πρέπει να προσφέρουν ένα τουλάχιστον μενού τριών γευμάτων βασισμένο σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.

Προσφορά τεσσάρων ελληνικών τυριών με έμφαση στις τοπικές παραγωγές.

Να έχουν τουλάχιστον από 3 επιλογές εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογές εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς, περιλαμβάνοντας σύντομη περιγραφή».

Το Ειδικό Σήμα αναρτάται σε εμφανές σημείο του χώρου και το λογότυπό του εμφανίζεται στο εδεσματολόγιο της επιχείρησης ως σήμανση των εδεσμάτων.

Να σημειωθεί ότι είναι προαιρετικό και έχει τριετή διάρκεια, ενώ

χορηγείται κατόπιν διενέργειας ελέγχου από τριμελές συλλογικό όργανο, που αποτελείται από δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδος (ΠΟΕΣΕ) που προτείνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

 

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass