* ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ * ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Αντεξε η Αθήνα στον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2019 14:04

ΑΘΗΝΑ
Ισχυρός σεισμός εντάσεως 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.13. Ακολούθησαν 15 μετασεισμοί με αυτόν που είχε τη μεγαλύτερη ένταση να ανέρχεται σε 4,3 Ρίχτερ στις 15.11.


Το επίκεντρο εντοπίστηκε 4 χλμ βόρεια της Μαγούλας, 10 χλμ βόρεια της Ελευσίνας και 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ είχε εστιακό βάθος 12,9 χλμ.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα και είχε διάρκεια 15 δευτερολέπτων.
Λόγω της έντασης της δόνησης πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους, εγκαταλείποντας σπίτια και γραφεία.
Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε μεγάλο εύρος: Πληροφορίες του nooz αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κόρινθο και την Εύβοια.
Πέραν από μικρές υλικές ζημιές και μερικά αναπόφευκτα προβλήματα, η Αττική στο σύνολό της άντεξε.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό κι ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε, ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.
«Δύσκολο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περάσει η Αττική, αλλά και άλλες γειτονικές με αυτήν περιοχές, αφού αναμένεται να σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους 4, 4,5 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς θα γίνουν αισθητοί σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και λογικά θα σκορπίσουν ανησυχία στους κατοίκους», δήλωσε στο Έθνος ο καθηγητής Σεισμολογία, Κώστας Παπαζάχος.
Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.
Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του. Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

ΖΗΜΙΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Έχουν καταρρεύσει τέσσερα ή πέντε παλιά ή ακατοίκητα σπίτια σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι.
Παράλληλα, στα δωμάτιά τους επέστρεψαν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο «Δαφνί», καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο κτίριο.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», ένα αγόρι τραυματίστηκε ελαφρώς από πτώση καμινάδας στο Καματερό, ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.
Στον Άγιο Παντελεήμονα γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρώς από πτώση σοβάδων.
Όσον αφορά στις ζημιές, σε ένα ακατοίκητο κτίριο στην Ερμού 90 υπήρξε μερική κατάρρευση, προκαλώντας υλικές ζημιές σε ΙΧ που ήταν σταθμευμένο στο δρόμο, ακριβώς από κάτω. Στη Δραπετσώνα κατέρρευσε παλιό ακατοίκητο κτίριο.
Στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην πύλη Ε1, κατέρρευσε ένας ταινιοδιάδρομος μήκους περίπου 100 μέτρων, στη θέση Κράκαρη - Παλαιά Λιπάσματα. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ έσπευσε για τη διενέργεια αυτοψίας. Εκπαιδευμένος σκύλος πραγματοποίησε έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους, αλλά ευτυχώς το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
Σοφάδες έπεσαν στο κτίριο της Βουλής (αναλυτικά), αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης έπεσαν μάρμαρα και σοβάδες, ενώ στην εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακίου έπεσε ο σταυρός. Σοβάδες έπεσαν και μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.
Ρωγμές αναφέρθηκαν σε σπίτια σε περιοχές της Μάνδρας. Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος σήμανε συναγερμός και ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούσαν στον χώρο της Δυτικής Αττικής.
Στο Ίλιον υπάρχουν υλικές ζημιές σε καταστήματα, όπου έσπασαν τζάμια και έπεσαν ράφια.
Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονταν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass