ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Με το μυαλό στη διαπραγμάτευση …και τις εκλογές

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2015 8:23

 

ΑΘΗΝΑ

Μπορεί αυτή την περίοδο όλο το βάρος της κυβέρνησης να πέφτει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της συμφωνίας ως τα τέλη Αυγούστου, όμως στο Μαξίμου βρίσκονται σε θέση μάχης για την «επόμενη ημέρα», που όπως όλα δείχνουν θα είναι η ημέρα της κρίσεως για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα της ψήφισης της συμφωνίας, για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να προσαρμοστούμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αμετακίνητη εμφανίζεται και η Αριστερή Πλατφόρμα, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να προχωρά σε μία προεκλογική, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει το μνημόνιο.

Προετοιμασία για προεκλογική μάχη χαρακτηρίστηκε και η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέλαβε τα περί σύναψης συμφωνίας σε «πλαίσιο εκβιασμού», τονίζοντας μάλιστα πως την κυβέρνηση δεν τη ρίχνουν εκείνοι που την υποστηρίζουν να προχωρήσει με το πρόγραμμά της.

Δεδομένης, λοιπόν, της αμετακίνητης στάσης των δύο πλευρών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, και της αναμενόμενης διάσπασης, οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν όλο και πιο πιθανές.

Το ημερολόγιο, όπως αναφέρουν τα «Νέα», είναι κολλημένο στις 25 Οκτωβρίου, ενώ την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο δεν απέκλεισε ούτε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

8 Αμφιβολίες για το κατά πόσον θα ήταν ωφέλιμες οι πρόωρες εκλογές εξέφρασε, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Μητρόπουλος.

Όπως είπε στο Mega, οι εκλογές δεν είναι αναγκαίες, αντιθέτως είναι αναγκαία μια ευρύτατη διαπραγματευτική ομάδα μεγάλου πολιτικού, κοινωνικού και επιστημονικού κύρους.

* Τη θέση της υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας επανέλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ωστόσο ότι τελικά ο πρωθυπουργός θα επιλέξει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, με κόστος για τη χώρα.

Η σωστή επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα κυβερνήσει ουσιαστικά με ορίζοντα διετίας, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ώστε να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στον Σκάι.

Η βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε πως οι κάλπες θα έχουν τεράστιο κόστος για τη χώρα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, και εκτίμησε ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει ούτως ή άλλως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Η κ. Μπακογιάννη άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εικόνα «τσίρκου» και καταγγέλλοντας ότι επί ένα επτάμηνο δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για τη χώρα.

Αναφερόμενη τέλος στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Μπακογιάννη είπε πως αν ο Αντώνης Σαμαράς είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις εκλογές το θέμα ηγεσίας θα είχε πλέον λυθεί.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά μόνο μετά τις επόμενες εκλογές κατά τις οποίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass