ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ-ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:

Ηταν η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να γίνει

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2015 16:17

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ειρωνικά προς τους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν έχουν πάει σε εξωτερικά ιατρεία, για να προκαλέσει ένα σκηνικό απίστευτης έντασης, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φωνάζουν να το πάρει πίσω και τον Β. Μεΐμαράκη να παρεμβαίνει με οξείς τόνους, σημειώνοντας ότι "αν θέλετε να μας προκαλέσετε και να το ψηφίσουμε δεν γίνονται και τα δύο. Κύριε υπουργέ θα είστε πιο σεμνός. Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως". Η ομιλία εξελίχθηκε μετ' εμποδίων, με την ύπαρξη και αιχμών από τα υπουργικά έδρανα εναντίον του προεδρεύοντος Αλέξη Μητρόπουλου.

Ο υπουργός, λαμβάνοντας και πάλι το λόγο, είπε ότι "είναι μια δύσκολη συμφωνία που έχει πολλά αγκάθια και η εφαρμογή της θα εξαρτηθεί από τον ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να διαχειρισθεί το χρέος και από το ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες που υπάρχουν. Πρέπει να κριθεί αυτό το μνημόνιο με τα υπέρ και τα κατά του".

Ο Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορούσαμε να φτάσουμε, ήταν η καλύτερη επιλογή για τη χώρα δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής και πρόσθεσε ότι η σύγκριση με προηγούμενα μνημόνια είναι υπερβολική.

Ο υπουργός ανέφερε ότι έγιναν τεράστιοι συμβιβασμοί και συμπλήρωσε ότι είναι ανοικτή η συζήτηση για τη στρατηγική που θέλουμε να ακολουθήσουμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Όμως, όπως είπε, η πεποίθηση ότι η χώρα οδηγήθηκε σε σκληρότερο μνημόνιο είναι παραπλανητική. Μην ξεχνάμε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα που προέβλεπε την αποπληρωμή τεραστίων δανείων για την περίοδο 2015 - 2018 και τεραστίων υψηλών πλεονασμάτων που καθιστούσε την κατάσταση μη βιώσιμη.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΔΙΣΚΑΣΤΙΚΑ

Η συνεδρίαση, που άρχισε στις 2 το πρωί, θα καταλήξει με ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του 3ου Μνημονίου το ξημέρωμα.

Η συνεδρίαση άρχισε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ενημερώνει για τα όσα συνέβησαν στη Διάσκεψη των Προέδρων, υπογραμμίζοντας την εισήγηση για μη εισαγωγή των δύο τροπολογιών (του Σταθάκη και του Μάρδα).

Παίρνοντας το λόγο, ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι αν πάει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup χωρίς το πλήρες πακέτο, που περιλαμβάνει (και) τις δύο τροπολογίες, τότε η Ελλάδα θα λάβει μόνο ένα δάνειο-γέφυρα, όπως επιθυμεί ο Β. Σόιμπλε. "Θα πρέπει να πάμε με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία", τόνισε.

Τελικά πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, δια της ανατάσεως της χειρός, για το κατά πόσο πρέπει να αποκρουστούν ή όχι οι τροπολογίες ως αντισυνταγματικές: Η πλειοψηφία αποφάσισε να συζητηθούν και να ψηφιστούν οι τροπολογίες. Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, η ΠτΒ και η Χ.Α. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν.

Το ίδιο ακριβώς ήταν το αποτέλεσμα για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που υπερψηφίστηκε.

Κατόπιν η κουβέντα στράφηκε στη διαδικασία, με την κ. Κωνσταντοπούλου να προτείνει η Ολομέλεια να εξαντλήσει τη 10ωρη συζήτηση, άρα να αρχίσει στις 03:30 και να ολοκληρωθεί στις 13:30 το μεσημέρι. "Έχουμε άπλετο χρόνο για να αξιοποιηθεί το κοινοβουλευτικό όριο του δεκάωρου", είπε.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία: Η πρόταση της ΠτΒ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Κατόπιν η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 10.30, προκαλώντας την αντίδραση του Νίκου Φίλη, ο οποίος πρότεινε να λήξει η συνεδρίαση στις 07.00, βρίσκοντας σύμφωνο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της πρότασης Φίλη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με ισχυρή δόση ειρωνείας την απόφαση, τόνισε ότι κακώς πίστεψε ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο και αποχώρησε από την καρέκλα του προέδρου, για να καθίσει στα έδρανα των βουλευτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass