Αδιαμφισβήτητα τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας

Δηλώνει το ΥΠΕΞ για την τουρκική προκλητικότητα* Ενημέρωση Δένδια στα κόμματα * Σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ,συνάντηση πολιτικών αρχηγών το ΚΙΝΑΛ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2019 17:39

ΑΘΗΝΑ Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στην Αλεξανδρούπολη με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης, «αναφορικά με την παραβατική δραστηριότητα των γειτόνων μας», διεμήνυσε από την Αλεξανδρούπολη, στην Τουρκία, ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά. Η μονομερής ενέργεια σε συνεννόηση με την τωρινή κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον», τόνισε. Ζήτησε επέκταση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία -για την παραβατική της συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «αδράνεια και πολιτική κατευνασμού» και ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να αναρωτηθεί αν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου.
Ο Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την προχθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης σημείωσε: «Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως διά μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS - στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» σημειώνει ο κ. Γεννηματάς. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών. «Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “ λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου», υπογραμμίζει ο Α. Γεννηματάς.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Πιο συγκεκριμένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε το αίτημά του με ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την ίδια ώρα την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας.
Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική» και προσθέτει: «από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής».
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή, ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας», και καταλήγει ότι «η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου, αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Σχετική δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά αναφέρει: «Εδώ και τώρα με  αποφασιστικότητα οφείλει να  αντιδράσει  η  κυβέρνηση στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία. Με συγκεκριμένες κινήσεις. Μεταξύ άλλων να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:
(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση».

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως προανήγγειλε από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ:
«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταληκτική του ομιλία στο συνέδριο του κόμματος.
*Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», χθες το πρωί, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αναφορικά με την Τουρκία ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία εστιάζεται σε τρία επίπεδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass