Κόντρες στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

«Πολιτικά παιχνίδια» και «υπόγειες μεθοδεύσεις» καταγγέλλει ο πρόεδρος

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2019 21:47

Χωρίς προηγούμενο είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορο Σεβαστίδη, με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης, Νικόλαο Σαλάτα και τον αντιπρόεδρο, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο. Ο κ. Σεβαστίδης μιλά για "πολιτικά παιχνίδια", "υπόγειες μεθοδεύσεις". Καταγγέλλει ότι με τη νέα κυβέρνηση "δρουν κρυφά ερήμην της Ένωσης".


Πολύ σοβαρές καταγγελίες του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη σε βάρος του γενικού γραμματέα της Ένωσης, Νικόλαου Σαλάτα και του Αντιπροέδρου, Παναγιώτη Λυμπερόπουλου.
Η άνευ προηγουμένου κόντρα ανάμεσα στον κ. Σεβαστίδη και μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ με τους κ.κ. Σαλάτα και Λυμπερόπουλο, που όπως προκύπτει υπήρχε καιρό τώρα , πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που αυξάνει τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών κατά 86, με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των εφετών.
Ο κ. Σεβαστίδης αντέδρασε με άρθρο του ασκώντας σφοδρή κριτική, όπως και άλλα μέλη του ΔΣ της Ένωσης, που θεωρούν ότι αφενός θα έπρεπε να μη μειωθεί ο αριθμός των εφετών γιατί έτσι διαταράσσεται η ισορροπία και αφετέρου ότι αυτό συνιστά μεταξύ άλλων έμμεση αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ημετέρων δικαστών.
Στον κ. Σεβαστίδη και στους άλλους διαφωνούντες απάντησε ο κ. Σαλάτας με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία μιλούσε για ένα άκρως ευεργετικό για τους δικαστές μέτρο, ενώ έριχνε τα βέλη του κυρίως στον πρόεδρο της ΕΔΕ καθώς ανέφερε ότι γνώριζε γιαυτό και ήταν σύμφωνος. Απ’ την ανακοίνωση Σαλάτα προέκυπτε βέβαια ότι ο ίδιος προσωπικά είχε κάνει πολλές επαφές με αρμόδιους προκειμένου να περάσει το συγκεκριμένο μέτρο .
Και την Τετάρτη, στην ιστοσέλιδα της ΕΔΕ αναρτήθηκε η απάντηση του κ. Χριστοφορίδη με ανακοίνωση που τιτλοφορείται "Οι Μάσκες έπεσαν".
Πιο αναλυτικά, τους καταλογίζει "πολιτικά παιχνίδια" και "υπόγειες μεθοδεύσεις", μιλάει για "ομάδες", και τους καταγγέλλει ότι από το καλοκαίρι του 2019 και μετά, που άλλαξε η κυβέρνηση, η μέχρι τότε "ασυμβίβαστη στάση τους απέναντι στην εκτελεστική εξουσία" έπαψε να υπάρχει και πλέον "δρουν κρυφά ερήμην της Ένωσης" με πρόθεση να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Κάτι που όπως τονίζει "είναι κυρίως που ενδιαφέρει εντός και εκτός των τειχών".
Αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνταρακτική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης:
"Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τα προηγούμενα τρία χρόνια υιοθέτησε μια στάση ασυμβίβαστη με την εκτελεστική εξουσία σε κάθε τι που θεωρούσαμε ότι πλήττει τον πυρήνα της δικαστικής ανεξαρτησίας. Εκδώσαμε εκατοντάδες ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου και συγκρουστήκαμε όχι μόνο με υπουργούς της τότε Κυβέρνησης (κ.κ. Πολάκη και Κοντονή), αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα η αντιπαράθεση ήταν τόσο σφοδρή και πρωτόγνωρη που η τότε Κυβέρνηση χαρακτήρισε την Ένωσή μας ως "Γραφείο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".
Μέχρι εκείνο το σημείο ο κ. Λυμπερόπουλος αισθανόταν ιδιαίτερα ευτυχής και υποστήριζε όλες τις θέσεις μας. Από το καλοκαίρι του 2019 και μετέπειτα η στάση του όπως και του κ. Σαλάτα μεταβλήθηκε. Σε όλα τα θέματα που εισάγονταν προς συζήτηση στο ΔΣ παρατηρήσαμε μια πλήρη μεταστροφή. Αλλαγή στάσης στο θέμα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, άρνηση να αποστείλουμε στην Βουλή - όπως μας ζητήθηκε - τις θέσεις μας για τις τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες, άρνηση να λάβουν θέση για την επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, άρνηση του κ. Λυμπερόπουλου να εκδώσουμε Δελτίο Τύπου για την περικοπή της χρηματοδότησης του ΤΑΧΔΙΚ και τώρα άρνηση να αντιταχθούν σε μια τροπολογία που ανατρέπει την ισορροπία στο δεύτερο βαθμό της Δικαιοσύνης, που εισήχθη στα κρυφά και για την οποία δεν έγινε καμία διαβούλευση του Υπουργείου με την Ένωση.
Η Ένωση δεν μπορεί να έχει στόχο τη διαφύλαξη του κυβερνητικού γοήτρου. Σε μια τέτοια προοπτική που την είδαμε από νωρίς να καλλιεργείται, αντιταχθήκαμε και αρνηθήκαμε να συναινέσουμε. Ο πόλεμος που γίνεται αυτή τη στιγμή, αυτήν ακριβώς την αιτία έχει. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ανεξάρτητη Ένωση από κάθε Κυβέρνηση, μία Ένωση σταθερή στις θέσεις και στις αρχές της ή μία Ένωση υπάκουη ή αντιδραστική ανάλογα με τις συγκυρίες;"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass