ΑΣΤΑΘΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

* Εκκληση για ενότητα από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η Ηρώ Διώτη * Σταματά το ΠΑΣΟΚ τη στήριξη στον πρωθυπουργό

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2015 1:16

 

ΑΘΗΝΑ

Με τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ετοιμάζονται να ψηφίσουν επί του ελληνικού προγράμματος ώστε να εκταμιευθεί το ποσό από τον ESM, ο Αλέξης Τσίπρας αγωνιά για την σταθερότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω των «ανταρτών» που καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει να ασχολείται επί του παρόντος αποκλειστικά με την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση των 23 δισ. ευρώ, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου. Την Τρίτη θα έχει συνάντηση στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, ενόψει και της συζήτησης και της ψηφοφορίας στο ολλανδικό κοινοβούλιο της Τετάρτη, η οποία αναμένεται δύσκολη.

Οι Ολλανδοί βουλευτές διέκοψαν τις θερινές τους διακοπές για να ψηφίσουν το έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας και η συζήτηση στην 150μελή Κάτω Βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου θα αρχίσει το μεσημέρι της Τετάρτης. Η Ολλανδία είχε τηρήσει σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της Ελλάδας και η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να δεχθεί έντονα πυρά.

Ο Πρωθυπουργός, θα ασχοληθεί με το πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό που διαμορφώνεται από την Πέμπτη 20 Αυγούστου, οπότε και θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Διαφωνίες για τις πρόωρες εκλογές

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, ο πονοκέφαλος είναι οι «αντάρτες» της Αριστερής Πλατφόρμας – και όχι μόνο – καθώς η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το 3ο μνημόνιο, απώλεσε τύποις την δεδηλωμένη των 120 βουλευτών. Ετσι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και το να αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, είναι στο τραπέζι.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι διχασμένοι ως προς την σκοπιμότητα των εκλογών: Αλλοι θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία και άλλοι ότι είναι η μόνη λύση.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να αποφύγει τις εκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να εξακολουθήσει να κυβερνά χωρίς την δεδηλωμένη, θεωρείται βέβαιο ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν εσωκομματικά, προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Αν δεν την πάρει – το ΠΑΣΟΚ ήδη δήλωσε ότι δεν θα την παράσχει – μοιραία οδηγούμαστε σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και πάλι διαφορετικές εκτιμήσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο: Ορισμένοι εκτιμούν ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν (13 ή 20 Σεπτεμβρίου) ώστε να μην προλάβουν να συνταχθούν οι εσωκομματικοί αλλά και οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι ωστόσο, θεωρούν ότι πρέπει να έχει μια «σημαία» στα χέρια του προεκλογικά και τέτοια θα μπορούσε να είναι μόνο η ελάφρυνση του χρέους. Οι συζητήσεις γι' αυτό θα γίνει μετά τον Οκτώβριο, οπότε εισηγούνται εκλογές σε προσφορότερο χρόνο, όπως αρχές Νοεμβρίου ή και αργότερα. Πάντως τόσο η Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε απέρριψαν εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, όχι όμως και τις ελάφρυνσής του μέσω μείωσης των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν και από τις τάσεις του εκλογικού σώματος, καθώς το φθινόπωρο το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του κρυφές δημοσκοπήσεις, αλλά και από τις εσωκομματικές «ζυμώσεις».

Το σενάριο - έκπληξη

Ενα σενάριο που μελετά με ενδιαφέρον το Μαξίμου είναι να υπάρξει κίνηση καλής θέλησης προς τους διαφωνούντες. Τι προβλέπει; Με παρασκηνιακή συνεννόηση, να επιλέξουν «παρών» ή αποχή οι 43 διαφωνούντες. Αν επιλέξουν την ίδια τακτική και οι 17 βουλευτές του Ποταμιού, φτάνουμε στους 60 με αποτέλεσμα για την ψήφο εμπιστοσύνης να προσμετράται η πλειοψηφία επί των 240 βουλευτών. Σ' αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί – όπως εκτιμάται – να βρει πιο εύκολα τους 121 βουλευτές που αποτελούν το 50%+1 του βουλευτικού σώματος. Είναι ένα σενάριο το οποίο στελέχη ακόμη και της Αριστερής Πλατφόρμας δεν αποκλείουν, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση, εφόσον ευοδωθούν οι παρασκηνιακές κινήσεις.

Σύμφωνα με το Mega στην αριστερή πλατφόρμα λένε ότι «είναι όπλο μας και η αποχή και το “παρών”».

ΠΑΣΟΚ :ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΕΛΟΣ

Την πρόθεσή του να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι στο εξής κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα κρίνεται και θα αξιολογείται κατά περίπτωση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, χθες το απόγευμα , σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε ως τώρα με τη θετική ψήφο του στο να μείνει η χώρα όρθια, να μη βρεθεί εκτός ευρωζώνης, να μη βιώσει ο λαός τη φτωχοποίηση και το Grexit.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η κυβέρνηση υπέγραψε το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο.

Όλες οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα και τους πολίτες, φέρουν τις υπογραφές των κκ Τσίπρα και Καμμένου.

Το copyright ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς.

Το ΠΑΣΟΚ με τη στάση και την ψήφο του συνέβαλλε στο να μείνει η χώρα όρθια, να μη βρεθούμε εκτός ευρωζώνης, να μη βιώσει ο λαός μας την φτωχοποίηση και το Grexit.

Τώρα κλείνει αυτός ο κύκλος.

Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των Τσίπρα –Καμμένου και φυσικά δεν θα την παράσχουμε εάν μας ζητηθεί.

Στο εξής, κάθε κυβερνητική και νομοθετική πρωτοβουλία θα κρίνεται και θα αξιολογείται κατά περίπτωση.

Ας φροντίσει ο Πρωθυπουργός να δράσει και να μην αποδράσει με πρόωρες εκλογές και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass