O ANTIEIΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ *ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ *ΟΧΙ ΣΕ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΦΕΤΩΝ

Συνδέει δύο θανάτους με το σκάνδαλο Novartis…

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2019 15:09

ΑΘΗΝΑ
Συγκλονίζουν τα όσα κατέθεσε ο Ιωάννης Αγγελής στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, αφού μίλησε ακόμα και για φόνους. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή του κατάθεση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης και συντονιστής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος καταθέτει για τρίτη μέρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, φέρεται να δήλωσε ότι είχε συζητήσει με τους άλλους δύο εισαγγελείς Διαφθοράς την πιθανή σύνδεση των θανάτων - που ενδεχομένως ήταν δολοφονίες - του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου κι ενός άλλου προσώπου με το προσωνύμιο «Ντελιβεράς», με το σκάνδαλο του φαρμακευτικού κολοσσού. Σημειώνεται πως ο Παναγιώτης Μαυρίκος σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2016 όταν το τζιπ που οδηγούσε τυλίχθηκε στις φλόγες, την ώρα που οδηγούσε στην Αττική Οδό.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ.Συν. ο κ. Αγγελής μίλησε στην προανακριτική για τον Σταύρο Κοντονή. Συγκεκριμένα, ανέφερε τον χαρακτηριστικό διάλογο:
Μέλος επιτροπής: Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής, σε συνέντευξή του σήμερα στην ιστοσελίδα enikos, διαψεύδει το διάλογο που μας είπατε ότι έγινε μεταξύ του ιδίου και του Αμερικανού πρέσβη κ. Πάιατ. Τι έχετε να πείτε γι’αυτό;
Αγγελής: Αν ο πράκτορας του FBI στην Αθήνα μου τα μετέφερε ψευδώς, τότε και εγώ σας μετέφερα ψευδώς το διάλογο αυτό.
Άλλο μέλος επιτροπής: Καταλαβαίνετε κ. Αγγελή ότι με την επιπολαιότητά σας μπορείτε να δημιουργήσετε μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο; Είναι δυνατόν να μεταφέρετε το διάλογο ενός Έλληνα Υπουργού και ενός Αμερικανού Πρέσβη, χωρίς να γνωρίζετε αν αυτός είναι αληθινός;
Αγγελής: ...(Σιωπή)
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, κατά την κατάθεσή του την Τετάρτη, ο Γ. Αγγελής αναφέρθηκε στην αναφορά που είχε συντάξει και καταθέσει στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», περιλαμβάνει το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Στα τεκταινόμενα σχετικά με το Σκάνδαλο Νοvartis ο Γιάννης Αγγελής φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή έγγραφο το οποίο τεκμηριώνει ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη γνώριζε από τις αμερικανικές αρχές ότι δεν διέθεταν στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis. Το έγγραφο δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν για χρηματισμούς γιατρών, αξιωματούχων αλλά και πολιτικών.
Σύμφωνα όμως με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, υπάρχουν μεταγενέστερα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης που κάνουν λόγο για πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της ΝΔ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «μετά τις χτεσινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις, ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθετε χρήματα σε λογαριασμό του γιου του στην Αμερική μέσω τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, στοιχεία που όπως ο ίδιος ο κ. Αγγελής αποκάλυψε, του τα έδωσε το FBI στη συνάντηση που είχαν με τους εισαγγελείς διαφθοράς στην Βιέννη, το Δεκέμβριο του 2018, αλλά και μετά την σημερινή δήλωση του κ. Αγγελή ότι δύο φόνοι πιθανότατα σχετίζονται με τη δήθεν σκευωρία Novartis, αναμέναμε τον αντιπερισπασμό. Έτσι σήμερα παρουσιάστηκε ένα έγγραφο του Αυγούστου του 2017, το οποίο η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έκαναν σημαία ισχυριζόμενοι ότι καταρρέει η δήθεν σκευωρία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για κακή τους τύχη όμως η έρευνα συνεχίστηκε και μετά τον Αύγουστο του 2017 και όπως ενημερωθήκαμε από επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγο στην προανακριτική επιβεβαιώνεται η εμπλοκή πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis, έγγραφο το οποίο πριν λίγο ο κ. Αγγελής δεν αμφισβήτησε και μάλιστα συμπλήρωσε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο».

ΟΧΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
Εν τω μεταξύ με μεγάλη πλειοψηφία και οριακή απαρτία η Ολομέλεια Εφετών αρνήθηκε την ανάθεση της υπόθεσης της Novartis σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή κρίνοντας ουσιαστικά ότι οι χειρισμοί για τη διερεύνηση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας από την Εισαγγελία και τις Ανακρίτριες Διαφθοράς «έχουν καλώς».
 Με παρόντες τους 112 από τους 307 εφέτες, η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για την ανάθεση της μεγάλης υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή. Με πλειοψηφία 69 εφετών το Σώμα δέχθηκε πως δεν χρειάζεται η αλλαγή σκυτάλης στην έρευνα, έναντι 40 που τάχθηκαν υπέρ της άποψης του κ. Πλιώτα και 3 που ψήφισαν λευκό. Η άποψη της πλειοψηφίας έκρινε πως η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η κύρια ανάκριση στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς. διότι η έρευνα ήδη διενεργείται 3 χρόνια και έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε στην Ολομέλεια: Ήδη 5 δικογραφίες βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες Διαφθοράς να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο της δικογραφίας. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες, ούτε ακόμη και για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση ποινικής δίωξης στον κ. Φρουζή, αιτιολογήθηκε από τους εφέτες καθώς λείπουν στοιχεία τα οποία οι ανακρίτριες αναμένουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Όσον αφορά την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με την πλειοψηφία της Ολομέλειας, η τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία ήταν 14-6-2019 και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δυο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν από τους εφέτες ικανότατες στο έργο τους. Κάνοντας αποτίμηση του έως τώρα έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς τονίστηκε ότι ήδη έχουν τεθεί 7 υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα 4 δικογραφίες. Κατά την άποψη της μειοψηφίας, η δικογραφία θα έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, καθώς είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, συνέχεται με την αναγκαία λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα που αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass