Ομηροι 5 Έλληνες ναυτικοί από ενόπλους σε τάνκερ στο Καμερούν

* Πυρετός διαβουλεύσεων για να απελευθερωθούν

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2020 18:02

ΑΘΗΝΑ

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ένοπλη επίθεση, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, στο ελληνικό τάνκερ «HAPPY LADY», στο Καμερούν.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας Έλληνας ναυτικός και απήχθησαν συνολικά οκτώ μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι πέντε είναι Έλληνες. Πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους, ηλικίας 20 και 21 ετών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τραυματίας είναι ο 35χρονος τρίτος μηχανικός του πλοίου, ο οποίος χτυπήθηκε από σφαίρα, που εξοστρακίστηκε. Το μέλος του πληρώματος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής και η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Όλα συνέβησαν χθες το πρωί, όταν ένοπλοι πειρατές επιτέθηκαν στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι «LIMBOH» στο Καμερούν. Στο πλοίο επέβαιναν 28 ναυτικοί. Μεταξύ των οκτώ απαχθέντων είναι ακόμα δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Την υπόθεση έχουν αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβεί στην αφρικανική χώρα εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα οι πειρατές δεν έχουν επικοινωνήσει ούτε με την εταιρεία ούτε με τις αρμόδιες αρχές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ στο Καμερούν. Σύμφωνα με ενημέρωση απο το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συμβάν και ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος.

Μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook διαβεβαιώνει οι ελληνικές Αρχές κάνουν «όλα όσα πρέπει ώστε να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Πλακιωτάκη:

«Αυτές τις ώρες η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους ναυτικούς μας που κρατούνται παράνομα και στις οικογένειές τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε όλα όσα πρέπει ώστε να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Υπενθυμίζεται ότι προχθες επέστρεψε στην Ελλάδα ο υποπλοίαρχος Αργύριος Τσαγκρής, ο οποίος ήταν όμηρος στο Τζιμπουτί από τα μέσα Σεπτεμβρίου μαζί με άλλους τέσσερις ναυτικούς. Οι προσπάθειες του υπουργείου Ναυτιλίας συνεχίζονται για την απελευθέρωση των τεσσάρων ναυτικών, που κρατούνται όμηροι από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, τρία μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί.

Οι Έλληνες ναυτικοί αιχμαλωτίστηκαν στα δύο φορτηγά πλοία «Πτολεμαίος» και «Αρίμπας» (σ.σ. 2 στο ένα πλοίο, 3 στο άλλο), όταν κατασχέθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί, λόγω οφειλών του Έλληνα πλοιοκτήτη τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass