ΜΕΣΩ ΘΕΡΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Πιο πίσω ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές εξπρές

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2015 8:07

 

 

ΑΘΗΝΑ

Απομακρύνονται, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τα σενάρια για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και εκλογών-εξπρές εντός Σεπτεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει -για να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις και να διευκολυνθεί- στο κλείσιμο της Βουλής και στη λειτουργία θερινών τμημάτων.

Με τον τρόπο αυτό, το Μαξίμου μπορεί να στελεχώσει τα θερινά τμήματα με βουλευτές εμπιστοσύνης προκειμένου να ψηφιστούν χωρίς περαιτέρω εμπόδια οι εφαρμοστικοί νόμοι και τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια (π.χ. φορολόγηση αγροτών) προκειμένου να αποφευχθεί -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- η αβεβαιότητα που προκαλεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Με τον τρόπο αυτό, επίσης, επιχειρείται η αποδυνάμωση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν θα είναι σε θέση να μπλοκάρει τις διαδικασίες.

Τα θερινά τμήματα θα έχουν διάρκεια έως τις αρχές του Οκτώβρη και θα διαρκέσουν 15 ημέρες το καθένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμο είναι το Προεδρικό Διάταγμα και απομένει η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Αν ο σχεδιασμός του Μαξίμου βγει, τότε οι εκλογές μεταφέρονται χρονικά και η διεξαγωγή τους αναμένεται τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

*Εν τω μεταξύ , συνεργασίες ενημερωτικού χαρακτήρα είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μέλη του οικονομικού επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε σχετικό ερώτημα, οι πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα και πως τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση.

Όπως τόνιζαν, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, σημειώνοντας ότι στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.

Αργά το μεσημέρι προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αποχώρησε μετά από 1,5 ώρα.

Νωρίτερα το κατώφλι του Μ. Μαξίμου είχε περάσει ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης που θα καθορίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας, εκκρεμεί η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκταμιεύσεις, για να πληρωθούν αυτά που πρέπει. Για το τι θα συμβεί περαιτέρω έχουν ακουστεί πολλές σκέψεις, ωστόσο πρέπει να πω μετά βεβαιότατος ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα συμβεί. Είναι μια συγκυρία με πολλές παραμέτρους και πιεστικούς χρόνους» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «athina984.gr» η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως ούτε για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης υπάρχει απόφαση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «αυτήν τη στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό εμπόδιο, το οποίο μας υποχρεώνει να κάνουμε τις επόμενες σκέψεις. Μία σκέψη είναι αυτή και στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει 162 ψήφους».

Σε ερώτηση αν εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα πάρει 162 θετικές ψήφους, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Αυτήν τη στιγμή προβληματιζόμαστε και από τους συντρόφους της μειοψηφίας που έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό».

ΟΧΙ ΣΤΗΡΙΞΗ Η ΑΠΟΧΗ

Είπε επίσης ότι η αποχή δεν μπορεί να ερμηνευτεί από την κυβέρνηση ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε τα πράγματα, όπως μας βολεύει. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ. Θα αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα και βεβαίως θα λέμε την άποψή μας ανοιχτά και όλους τους προβληματισμούς. Δεν πρόκειται να κάνουμε ό,τι μας βολεύει. Δεν υπάρχει ό,τι μας βολεύει αυτή τη στιγμή, μόνο τι εξυπηρετεί τη χώρα και βεβαίως τη χώρα την εξυπηρετεί μια σταθερή κυβέρνηση».

Η κ. Γεροβασίλη, είπε ακόμη ότι «από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική σύνθεση δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση, που να μπορεί σταθερά να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα» και πρόσθεσε:

«Άποψή μας σταθερά είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκύπτει από λαϊκή εντολή και μόνον. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κυβερνάται η χώρα. Το Σύνταγμα βεβαίως προβλέπει και άλλους τρόπους και καλώς κάνει για ειδικές περιπτώσεις... Δική μας άποψη είναι ότι όταν μια κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη -προς στιγμήν δεν την έχει απολέσει, με την έννοια του τυπικού μέρους του Συντάγματος-, από εκεί και πέρα οι εκλογές είναι αυτές οι οποίες θα αναδείξουν το τι θέλει ο ελληνικός λαός να συμβεί. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία».

Σε ερώτηση αν μπορεί να προσδιορίσει ημερολογιακά πότε θα παρθούν οι αποφάσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Μέσα στο δεκαήμερο οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα πρέπει να είναι προαποφασισμένο ότι θα μας πάει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνους εκλογών, διότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το εάν και πότε θα συμβούν. Πραγματικά θα θέλαμε, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατό να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη και πολλές άλλες παραμέτρους».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΛΕΟΥΤΣΑΚΟ

Σφοδρή επίθεση σε υπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από άλλα κόμματα εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος.

Χωρίς να κατονομάσει σε ποιους απευθύνεται, αλλά προφανώς αναφερόμενος σε πρώην στελέχη από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που ήλθαν στον ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας τόνισε: «Ακούω υπουργούς να κάνουν δηλώσεις, θα τους έλεγα να χαμηλώσουν τους τόνους, να μάθουν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εργάστηκαν για άλλα κόμματα». Ο κ. Λεουτσάκος προειδοποίησε μάλιστα τους εν λόγω υπουργούς «να μην δίνουν συμβουλές στον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην έχει την τύχη των κομμάτων που υπηρέτησαν».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε πως ΣΥΡΙΖΑ και Μνημόνια είναι έννοιες ασύμβατες: «Εμείς δεν είμαστε με τα μνημόνια, θα παλέψουμε μαζί με τον λαό για να καταργήσουμε παλιά και νέα μνημόνια» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Αλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν την τεχνογνωσία για τα μνημόνια. Δυστυχώς μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ των μνημονίων».

Αφησε αιχμές κατά της ηγεσίας τονίζοντας ότι τα κομματικά όργανα είναι στην «κατάψυξη» και δεν συνεδριάζουν σημειώνοντας πως «προκάλεσαν εκ των υστέρων ένα συνέδριο»

Χαρακτήρισε ως «μεγάλο λάθος του κ. Τσίπρα να οδηγήσει κάτω από τον εκβιασμό των δανειστών τη χώρα σε μνημόνια» και επανέλαβε ότι ο λαός έχει ανάγκη από ένα κόμμα που θα οδηγήσει σε κατάργηση των μνημονίων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε σαν λαϊκό αντιμνημονιακό κόμμα», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ότι «όσοι ψηφίζουμε “όχι” εκφράζουμε τον προγραμματικό λόγο της κυβέρνησης» και πως ο κ. Σόιμπλε έδωσε συγχαρητήρια σε όσους ψήφισαν το μνημόνιο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τις προγραμματικές τις δεσμεύσεις, υπάρχει πλειοψηφία.

«Αν από την άλλη θέλει να εφαρμόσει το μνημόνιο, υπάρχει μία “τερατώδης” πλειοψηφία 222 βουλευτών, η οποία αρνήθηκε να τοποθετηθεί στη Βουλή», σχολίασε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass