Για εκλογές εξπρές πάει ο Τσίπρας

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2015 0:36 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Αυγ 2015 0:38

 

AΘHNA

Τις οριστικές αποφάσεις του φαίνεται ότι έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό: Εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλέστηκε το Mega,ο Πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές-εξπρές.

Απέρριψε έτσι τις προτάσεις για καθυστέρηση των σχετικών πολιτικών πρωτοβουλιών αλλά και εκείνες για δρομολόγηση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός είχε μάλιστα έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και θα το απέστελλε χθες Τετάρτη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή.

Ετσι, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες οι κινήσεις Τσίπρα είναι οι εξής:

Την Δευτέρα (πιθανότατα) θα έχουμε παραίτηση της κυβέρνησης

Θα θυροκολληθεί στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της.

Θα οδεύσουμε σε εκλογές εντός του συνταγματικού ορίου των 30 ημερών. Αν επιλεγεί το συντομότερο χρονικό διάστημα τότε η κυβέρνηση προλαβαίνει να στήσει κάλπες και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

Ορίζεται υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Πιθανότατα θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου, έτσι θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργός – έστω και υπηρεσιακή.

Γιατί ανέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης χθες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αναβάλλει για μερικά 24ωρα την παραίτηση της κυβέρνησης, αξιολογώντας δύο γεγονότα:

Χθες το βράδυ συνεδρίαζε σε τηλεδιάσκεψη το ESM προκειμένου να ξεκλειδώσει και να φτάσει η πρώτη δόση στην Ελλάδα, αφότου ψηφίστηκε από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Πράγμα το οποίο έγινε.

Ο «εμφύλιος» στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον γ.γ. υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ο οποίος είναι και ο εκλογολόγος που εμπιστεύεται χρόνια, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη με τον οποίο έδωσε ξανά ραντεβού για την Δευτέρα το πρωί.

Ο εμφύλιος Μαξίμου-Λαφαζάνη

Προφανώς κατ' εντολήν του ίδιου του Πρωθυπουργού, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης.

Στην ουσία αιτιολόγησε την φερόμενη ως απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές-εξπρές, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως απεδείχθη στις ψηφοφορίες για το τρίτο Μνημόνιο υπέστη ισχυρό πλήγμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζοντας συνέντευξη του πρώην υπουργού και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.gr τόνισε: «Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ζήτησε δε, «ξεκάθαρες απαντήσεις» από τον κ. Λαφαζάνη οι οποίες, όπως είπε «θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Υπενθύμισε ότι « εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής».

Η Ο. Γεροβασίλη διερωτήθηκε αν η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται ο κ. Λαφαζάνης θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι και τόνισε:

«Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων;

Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποια δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;».

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε πως το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν.

«Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας».

Αριστερή Πλατφόρμα: Ψάχνετε άλλοθι

Το μέγαρο Μαξίμου αναζητεί διάτρητα άλλοθο για να πάει σε εκλογές-εξπρές είναι η απάντηση της Αριστερής Πλατφόρμας στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

Κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας, σχολίαζαν:

«Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές- εξπρές».

Τόνιζαν επίσης ότι «η κυβέρνηση, όσο κι αν πελαγοδρομεί και αμπελοφιλοσοφεί σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας».

Καταλήγοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τίποτα και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι  και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass