Τομή η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων

Δήλωσε η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως* Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 18:02

ΑΘΗΝΑ

Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που έρχεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, μίλησε η υπουργός.

Η υπουργός ξεχώρισε ως βασικό σημείο του σχεδίου νόμου, το ότι «για πρώτη φορά, συνδέεται η κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση». «Πρόκειται για μία τεράστια τομή», σημείωσε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αντικειμενικό σύστημα, με βάση το οποίο να προκύπτει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. «Εμείς προτείνουμε το 80% της χρηματοδότησης να δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι ο αριθμός φοιτητών, η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων και ο αριθμός τους, και το 20% βάσει κριτηρίων ποιότητας, όπως είναι για παράδειγμα η έρευνα», ανέφερε η υπουργός. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση. Να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας ακόμη καλύτερα», επισήμανε.

Εξήγησε, επίσης, ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα κρίνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας οι αρμοδιότητες ενισχύονται με το παρόν νομοσχέδιο. «Συντελείται μία αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή φιλοσοφίας», είπε. Σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μία «μεγάλη διαδικασία» και εκτίμησε ότι οι αιτήσεις μπορεί να υπερβούν τις 150.000, για 5.000 θέσεις. Για το θέμα των αποφοίτων κολεγίων, σημείωσε ότι το ενωσιακό δίκαιο καθορίζει ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επαγγελματικά δικαιώματα σε όσους έχουν πτυχία άλλων χωρών της Ένωσης.

Για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενημέρωσε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και τόνισε ότι είναι «ιδιαίτερης σημασίας» το ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τις προσλήψεις από την Ειδική Αγωγή. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πρόταση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις οικονομικές ανάγκες της Παιδείας στην Ελλάδα, με στόχο «να την πάμε ένα βήμα παραπέρα».

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις, εστιάζοντας κυρίως τη κριτική τους στο τρόπο σύνδεσης της αξιολόγησης των πανεπιστήμιων με τη χρηματοδότηση και στο άρθρο 50 για πτυχία κολεγίων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, εξέφρασε τη διαφωνία της με τον τρόπο που θα γίνεται η χρηματοδότηση, γιατί όπως είπε, θα δημιουργήσει πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων ενώ επεσήμανε ότι δεν πρέπει τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις. Παράλληλα, επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματος της επί του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων, χαρακτηρίζοντας το εκτρωματικό και ζητώντας την απόσυρση του και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του συντάγματος βάζοντας από τη πίσω πόρτα τα κολέγια χωρίς να γίνει καμία αξιολόγηση.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο για «απουσία ενός εθνικού διαλόγου για το σχεδιασμό μιας μακροχρόνιας εθνικής εκπαιδευτικής στρατηγικής» και ζήτησε την επανίδρυση και επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση της για τη διατύπωση του άρθρου 50, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους να αποκαταστήσει την εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία όλων αυτών των παραρτημάτων ξένων κολεγίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μίλησε για «ακόμα μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης», υποστήριξε ότι καμία εγγυημένη χρηματοδότηση δεν υπάρχει για τα πανεπιστήμια και ότι στόχος της σύνδεσης της με την αξιολόγηση είναι να προσαρμοστεί το περιεχόμενο των σπουδών και προσόντων των αποφοίτων των ΑΕΙ με τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Ακόμα, ζήτησε «να αποσυρθεί τώρα το άρθρο- έκτρωμα που εξισώνει τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τα ιδιωτικά κολέγια».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας, έκανε λόγο για «λογική εκπαιδευτικής ρεζέρβας», υποστήριξε ότι η Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα λειτουργεί στις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης και τόνισε ότι είναι ύποπτος ο τρόπος της αξιολόγησης για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξε ότι, «το νομοσχέδιο κινείται στη λογική του επιχειρηματικού μοντέλου των πανεπιστημίων» και τόνισε ότι «στόχος του είναι να προετοιμαστεί η σταδιακή απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης τους».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η κατάθεση με διαδικασίες fast track του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και στην φοιτητική κοινότητα. Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την αξιολόγηση στα πανεπιστήμια, τις διαγραφές φοιτητών και τις συνθήκες που επικρατούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, όταν μερίδα φοιτητών επιχείρησαν να μπουν στον χώρο του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στην υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass