Τσίπρας: Η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόωρες εκλογές

Απορρίπτει το σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου και καταγγέλλει σκοπιμότητες και παιχνίδια

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2020 15:55
"Ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση, συντηρεί ένα σύστημα με παθογένειες, που οδήγησαν στην κρίση", ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή "Ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση, συντηρεί ένα σύστημα με παθογένειες, που οδήγησαν στην κρίση", ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή

ΑΘΗΝΑ

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την για αλαζονεία και έπαρση. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος και το κόμμα του απορρίπτουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση σπεύδει να αλλάξει τον νόμο, γιατί σχεδιάζει να καταφύγει σύντομα σε πρόωρες εκλογές». Και την κατηγόρησε για σκοπιμότητες και παιχνίδια.

«Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό είχαμε και πάλι κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αποδείχθηκε ότι όποιος προσπαθεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει τον λάκκο των αντιπάλων του στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος», τόνισε, για να προσθέσει πως «ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση, συντηρεί ένα σύστημα με παθογένειες, που οδήγησαν στην κρίση», ενώ είναι «κομμένος και ραμμένος στη λογική της πόλωσης και των δύο κομμάτων εξουσίας».

«Δεν μπορείτε να επιδιώκετε συναίνεση Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και να αλλάζετε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο» τόνισε, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για ανεύθυνη στάση και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. «Η χώρα πασχίζει να περάσει τις θέσεις της στα διεθνή φόρα, όταν έχει παρουσία σε αυτά», σημείωσε.

Όσον αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, είπε: «Που είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που θα ερχόταν; Πού ήταν η καταιγίδα των επενδύσεων; Πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό; Πού είναι η αύξηση του βασικού μισθού; Πού είναι οι δουλειές; Πού είναι οι περιβόητες ελαφρύνσεις για μεσαίους και αδύναμους; Αντ' αυτού βλέπουμε μαζικές απολύσεις στον ΟΤΕ, στις τράπεζες- για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση. Επίσης το κοινωνικό μέρισμα περιορίστηκε σημαντικά».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, είπε ότι οι όποιοι σχεδιασμοί είναι «ανόητοι και πρόσκαιροι», και εξήγησε: «Όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων σας κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ό,τι και να γίνει, δεν θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ξέρω βέβαια, σας λένε κάποιοι, μη νοιάζεστε, γιατί οι επόμενες εκλογές δεν θα βγάλουν κυβέρνηση και θα πάμε ξανά σε εκλογές, οπότε και θα έχετε κάποια πιθανότητα να εκλεγείτε. Πόσο σίγουροι είστε για αυτό; Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δεν θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολούθως, ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική, κατηγορώντας την ότι «με την ανεύθυνη στάση που κρατάτε στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, προκαλέσατε ήδη βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό». Έκανε έμμεση αναφορά στην Διάσκεψη του Βερολίνου λέγοντας: «Η Ελλάδα που μπόρεσε αυτονόητα να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον πασχίζει ακόμη και για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή fora, όταν βέβαια καταφέρνει να κάνει έστω κι αυτό, δηλαδή να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει, και δεν λάμπει δια της απουσίας της».

Αλλά και στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, παρά τις τυμπανοκρουσίες σας - συνέχισε - το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, ενώ εσείς εξαντλείστε σε επικοινωνιακές επιδείξεις πυγμής και τσαμπουκά στα σπίτια φιλήσυχων ανθρώπων στο Κουκάκι, που έχουν την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια Ινδαρέ που κακοποιήθηκε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε με μία τελευταία παρατήρηση: «Με μια αντισυνταγματική κατά τη γνώμη μας ρύθμιση, υπονομεύετε τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείετε πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus. Και σας διαβεβαιώνω - και θυμηθείτε το - πως η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου...Θα σπάσει τους μηχανισμούς τεχνητής αναπαραγωγής συστημάτων εξουσίας και συναλλαγής με κάθε λογής συμφέροντα και θα ανανεώσει τη δύναμη και την κριτική στάση των ΜΜΕ και του Τύπου. Θα δώσει το έρεισμα για όχι για συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, όπως κάνετε σήμερα, αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό».

Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο υφυπουργός εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ήθελε την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και την ίδια ώρα τον κατηγορεί ότι είχε φτιάξει ένα αντισυνταγματικό νόμο: «Η κυβέρνηση έφερε γραμμή γραμμή λέξη λέξη το νόμο που ίσχυε το 2008. Τον είχε εισηγηθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος. Λέτε τώρα που θέλατε την επανεκλογή του ότι ο νόμος που έκανε ήταν αντισυνταγματικός. Θέλατε να επανεκλεγεί ένας πρόεδρος που έκανε αντισυνταγματικούς νόμους;»

Μάλιστα ο κ. Λιβάνιος επιτέθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής καθώς νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε αναρωτηθεί αν η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο το Κίνημα Αλλαγής που είναι συνασπισμός κομμάτων να κερδίσει στις επόμενες εκλογές περισσότερες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. «Επειδή εξανίσταται το Κίνημα Αλλαγής για την αντισυνταγματικότητα πρέπει να ξέρει ότι κέρδισε τρεις εκλογές με το νόμο Κούβελα που ήταν ενισχυμένη αναλογική. Τότε δεν νιώθετε την αντισυνταγματικότητα τότε δεν διαβάζετε τι έλεγαν οι συνταγματολόγοι;»

Με βάση τη διάταξη που υπήρχε και στο νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο έγιναν οι εκλογές του 2015 και του 2019 αν συνασπισμός ο οποίος αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.

Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι η ρύθμιση υπήρχε αυτούσια και σε προηγούμενο νόμο και ότι κατ'ουσίαν αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση. Προσθέτει μάλιστα ότι επί της συνταγματικότητας της διαφορετικής μεταχείρισης συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις .

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass