Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

Κήρυξε «θεσμικό πόλεμο» κατά Παυλόπουλου-Τσίπρα

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2015 0:28

ΑΘΗΝΑ

"Θεσμικό πόλεμο" κήρυξε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόσο κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του πρωθυπουργού, οι οποίοι έδωσαν αιχμηρές απαντήσεις μέσω κύκλων και από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Αντικείμενο της διαμάχης είναι η συνταγματικότητα των ενεργειών Τσίπρα και Παυλόπουλου, τις οποίες η κ. Κωνσταντοπούλου αμφισβητεί.

Απάντηση στους ισχυρισμούς της προέδρου της Βουλής -αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών- έδωσαν κύκλοι της προεδρίας της Δημοκρατίας, αδειάζοντας επί της ουσίας την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος".

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες".

Σε νεότερη αναφορά τους, οι κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας τόνισαν:

"Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα".

Οι ίδιοι κύκλοι επανέλαβαν επίσης τη θέση που διατύπωσαν νωρίτερα το πρωί.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σημειώνεται ότι, η πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει πως δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά για τις εξελίξεις από τον Προκόπη Παυλόπουλο και, επικαλούμενη το άρθρο 37 του Συντάγματος, αναφέρει ότι για το λόγο αυτό η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Αιχμές άφησε και κατά τη συνάντηση της με τον Ευ. Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι "δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την πρόεδρο της βουλής και με τη σειρά της αυτή το Σώμα για πρόωρες εκλογές".

Για να προσθέσει: "Και δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην ενημερώνει την πρόεδρο της Βουλής. Κανονικά έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση, αλλά δεν υπήρξε. Παρά την απόπειρά μου να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της δημοκρατίας πριν συναντηθεί μαζί σας, δυστυχώς εκείνος επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί μου μετά τη συνάντηση μαζί σας. Μιλήσαμε μετά όπου επέλεξε να μου πει κάποιες ερμηνείες που δεν βασίζονται στο γράμμα του συντάγματος".

Η κ. Κωνσταντοπούλου συγκάλεσε για το απόγευμα του Σαββάτου (18:00) τη Διάσκεψη των Προέδρων. Αντικείμενο της Διάσκεψης είναι ο προγραμματισμός του κοινοβουλευτικού έργου για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση, κάνοντας λόγο επίσης για "θεσμικό ατόπημα η έναρξη ανάθεσης διερευνητικών εντολών".

ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΟΥΣΑ ΒΟΥΛΗ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρωτόγνωρη και πολυσύνθετη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πρόεδρος της Βουλής θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη.

Επιπλέον, διατύπωσε την άποψη ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση από την παρούσα Βουλή, και προέτρεψε τους αρχηγούς των κομμάτων να συνεννοηθούν με την πρόεδρο της Βουλής προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διασφαλίσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και τη λαϊκή κυριαρχία, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου.

ΜΑΞΙΜΟΥ: ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ Κ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο, την ώρα που ισχυρίζεται ότι είναι πολύτιμος για το μέλλον της χώρας, διατυπώνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις προχθεσινές και χθεσινές δηλώσεις του Ευ. Μεϊμαράκη και κάνουν επίκληση για σοβαρότητα.

Ειδικότερα, αναφέρουν: "Μόλις προχθες, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωνε ότι δεν φοβάται τις εκλογές και είναι έτοιμος για αυτές», ενώ «χθες , υποτίθεται ότι επιχειρεί τη δημιουργία κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή".

"Φτιάχνει φανταστικά κυβερνητικά σενάρια όπου εμπλέκει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται ακόμα και να συναντηθεί με προέδρους κομμάτων που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως "δραχμιστές" και τη Χρυσή Αυγή, προσθέτουν. "Τελικά, επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο, την ώρα που ισχυρίζεται ότι είναι πολύτιμος για το μέλλον της χώρας", τονίζουν, για να συμπληρώσουν: "Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει".

Κατόπιν, τη σκυτάλη πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος:

Η Όλγα Γεροβασίλη κατηγορεί τον Πρόεδρο της ΝΔ για γελοιοποίηση των θεσμών και περιφρόνηση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος.

"Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δικαίωμα υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να γελοιοποίει τους θεσμούς. Αποτελεί περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, η παρωδία της συνάντησης του με την απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής. Η οποία, σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης".

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΔ

Για αλαζονεία κάνει λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με τη συνάντηση του Β. Μεϊμαράκη με την Πρόεδρο της Βουλής.

"Η αλαζονεία του παραιτημένου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει όρια", τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ. Στη ΝΔ μάλιστα επισημαίνουν πως "την ώρα που (ο Πρωθυπουργός) παραιτήθηκε και δραπετεύει για εσωκομματικούς λόγους, αλλά και πριν οι πολίτες πληρώσουν το βαρύ λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου που έφερε η κυβέρνησή του, προσπαθεί να κατηγορήσει άλλους για όσα κάνει και όσα χαρακτηρίζουν τον ίδιο".

Η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει μαθήματα δημοκρατίας σε όσους τον περιβάλλουν, καθώς, όπως λένε, "η Νέα Δημοκρατία έχει μακρά και αδιαμφισβήτητη παράδοση στο σεβασμό των θεσμών, αντίθετα με τους ίδιους".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass