Μετωπική για τα εργασιακά

Μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2020 21:20

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε στη Βουλή η ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα. Μητσοτάκης και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αιχμηρές αναφορές στην ανεργία και την απασχόληση, τον κατώτατο μισθό και την προστασία των εργαζομένων, όπως και την ανάπτυξη της οικονομίας και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.


Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης έγινε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Κρίθηκε, μάλιστα, απαραίτητη, καθώς είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προτεραιότητά της κυβέρνησής του η δημιουργία «πολλών, νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας».
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επινοεί σκιές, δεν μπορεί ωστόσο να κρύψει την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας την ειδική συνεδρίαση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ψέματα και ανακρίβειες» στα εργασιακά, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρες ιδεολογικές διαφορές της κυβέρνησης της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατηγόρησε παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους πολίτες» και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση «θα κλείνει την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο». «Να ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος το νέο» είπε, συμπληρώνοντας ότι η κοινωνική ευημερία εξαρτάται από το αν δημιουργούνται καθημερινά πολλές και καλές θέσεις εργασίας. «Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει την ανάσα στην αντιμετώπιση της ανεργία όχι οι προσλήψεις προς το Δημόσιο, όχι πάντως με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στους δείκτες που πιστοποιούν - όπως είπε - την θετική της πορεία. «Δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο, ενώ για πρώτη φορά η χώρα εξέδωσε 15ετές ομόλογο» ανέφερε.
«Μειώνουμε τη φορολόγηση της εργασίας, αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μειώνουμε τις εισφορές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε», διαβεβαίωσε. Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συνδέεται με το ΑΕΠ, συστήνοντας υπομονή μέχρι τον Ιούνιο.
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και τους ισχυρισμούς στον προϋπολογισμό για ισχυρή ανάπτυξη και απασχόληση.
«Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη, εάν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχει προοπτική ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και δεν τηρούνται τα δικαιώματά τους» είπε ο κ. Τσίιπρας, υπογραμμίζοντας πως: «Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας, καταλαβαίνουν ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ήταν προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση».
Τα στοιχεία της Κομισιόν, συνέχισε, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους προεκλογικούς για ανάπτυξη 4% ακόμη και τους ισχυρισμούς στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2,8% και τους προσγειώνουν στο 2,4%, ενώ βλέπουν ανάπτυξη 2% για το 2021. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ οι ιδεολογικές διαφορές με τη Ν.Δ. είναι πολύ μεγάλες. «Εσείς πιστεύετε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας, την απορρύθμιση και τη μείωση των μισθών» τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Ποιος Τόμσεν; Πιο «σκληρός κι ανελέητος» από τον διαβόητο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ αποδείχτηκε στα εργασιακά ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπακούει στις υποδείξεις του ΣΕΒ. Του καταλόγισε ότι «κάνει δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάγοντάς τες σε προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς καθώς και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τα πρόστιμα και σ' αυτούς».
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι «δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζομένους και τους άνεργους» και ότι «φροντίζει μόνο για τους λίγους και ισχυρούς» και απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στη φθηνή και αξιωμένη εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει».
«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η κ. Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό». «Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα.
Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επίθεση στη κυβέρνηση για την πολιτική της στο ασφαλιστικό και γενικότερα στα εργασιακά δικαιώματα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο κ. Κουτσούμπας, χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό, νόμο Κατρούγκαλου/Βρούτση και σημείωσε πως η σύνταξη θα σπάσει σε ένα μικρό τμήμα που θα εγγυάται το κράτος και από εκεί και πέρα θα υπάρχει ανταποδοτική σύνταξη που θα βασίζεται σε ρίσκο και χρηματιστηριακό τζόγο.
«Αυτές τις μέρες, έχει κορυφωθεί η κυβερνητική προπαγάνδα για να απενοχοποιήσετε το νομοθετικό έκτρωμα. Έχετε δημιουργήσει μια ψεύτικη πραγματικότητα, για να παραδώσετε μπιρ-παρά το ασφαλιστικό στις εταιρείες. Πατάτε στην άγνοια νέων εργαζομένων για να μη μπορούν ν’ ασχοληθούν με αυτό, στέλνοντάς τους στην αγκαλιά των αρπαχτικών με τις φανταχτερές τους διαφημίσεις», είπε και πρόσθεσε: «έχετε δημιουργήσει το έδαφος για να γίνει το ασφαλιστικό εμπόρευμα για όποιον έχει, όσο έχει και αν έχει».
Ο Ι. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε.
«Όπως διδάσκουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου, όταν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, δίνει μια ώθηση και στον μέσο μισθό. Στη χώρα μας τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός αλλά μειώθηκε ο μέσος», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και ανέφερε: «Μια εξήγηση είναι ότι η διαφορά κόστους, η υπεραξία, δεν επενδύεται. Η άλλη εξήγηση είναι ότι οι επιχειρήσεις αντικαθιστούν εργαζόμενους με φθηνότερους εργαζόμενους, ενοικιαζόμενους κλπ». «9.000 καθαρίστριες δουλεύουν με μίσθωση έργου και πληρώνονται ανά 3μηνο. Μια τέτοια καθαρίστρια, μου έλεγαν πρόσφατα, έπαθε καρκίνο και οι άλλες καθαρίστριες έκαναν τη δουλειά της για να μην απολυθεί», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μας είπε [ο πρωθυπουργός] για νέα προγράμματα και νέες θέσεις, αλλά αυτές είναι στους δήμους. Αυτό είναι ανάπτυξη; Το βόλεμα κάποιων δικών μας δεν είναι παραγωγή πλούτου. Άλλο η παροχή υπηρεσίας κι άλλο το να παράγω προϊόντα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε πως «παραγωγή πλούτου με ισχυρή φορολόγηση δεν γίνεται» και πρόσθεσε : «Το 2009 η χώρα μας είχε ΑΕΠ 120 δισ. περισσότερα από τη Ρουμανία και σήμερα η Ρουμανία έχει ΑΕΠ 20 δισ. περισσότερα από την Ελλάδα. Τη χώρα την οδήγησαν εδώ οι επιλογές σας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το ιδιωτικό χρέος, οχι το δημόσιο, και δεν το λέτε». «Λέτε κ.πρωθυπουργέ ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Η COSCO, η Fraport, δεν είναι κρατικές; Το κράτος μπορεί να είναι επιχειρηματίας, αρκεί να έχει κατάλληλη ηγεσία, όχι κομματικούς διευθυντές», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass