Ο Τασούλας επέστρεψε στικάκι USB με ηχογραφήσεις Eurogroup στον Βαρουφάκη

Ηταν νόμιμες, θα τις δημοσιοποιήσω ως τα τέλη Φεβρουαρίου, λέει ο πρώην υπ. Οικονομικών

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2020 21:31

Ενα στικάκι με τις περίφημες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup που είχε κάνει το 2015 παρέδωσε χθες στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής τού το επέστρεψε ως απαράδεκτο.


Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν αποχωρήσει από τη Βουλή (για «να πάει στην κηδεία του καλύτερού του φίλου», όπως είπε ο ίδιος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25) παρέδωσε έναν φάκελο με ένα στικάκι που περιείχε τις περίφημες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup που είχε κάνει ο κ. Βαρουφάκης το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ανέφερε στη συνέχεια ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πώς θα χειριστεί το θέμα.
Ο Κώστας Τασούλας κατέκρινε την κίνηση αυτή και ενημέρωσε το Σώμα ότι με κλητήρα θα επιστρέψει το στικάκι στον Γιάνη Βαρουφάκη, ως «απαράδεκτο». «Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι -όπως δεν είναι και η Βουλή- αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικρότησε την απόφαση του προέδρου της Βουλής. «Σωστά ενεργήσατε στο συμβάν που μόλις αναφερθήκατε», τόνισε.
Τι εΙπε παραδΙδοντας το USB
«Πιστεύουμε στη διαφάνεια! Θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το συνέβαινε το '15 στο Eurogroup, επειδή ήταν καθόλα νόμιμη η ηχογράφηση στο Eurogroup, που δεν κατέθεταν ποτέ τεχνοκρατικά άρτια πρόταση, αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο που θα το κοινοποιήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το τί έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.
Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι η «αλήθεια και η διαφάνεια τρομάζουν» και τονίζει ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».
*Την κίνηση του Γιάνη Βαρουφάκη να παραδώσει το στικάκι με τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup από το 2015 στη Βουλή σχολιάζουν κύκλοι του ΚΙΝΑΛ.
«Αν θέλει να δώσει τις υποκλοπές του ο κ.Βαρουφάκης να το κάνει με ευθύνη του και να μην επιχειρεί να κάνει τη Βουλή πλυντήριο . Σε κάθε περίπτωση για όλα τα θέματα οικονομίας έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή από την πρώτη μέρα που μπήκε στο Ευρώ», τονίζουν οι κύκλοι του ΚΙΝΑΛ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει τη δική του απάντηση για τον λόγο που θέλησε να καταθέσει τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015 στον Πρόεδρο της Βουλής.
Όπως λέει, «πέντε χρόνια τώρα τα Μνημονιακά κόμματα αναπαράγουν την προπαγάνδα της τρόικας ότι στα κρίσιμα Eurogroup του 2015 προσερχόμουν χωρίς επεξεργασμένες προτάσεις, κούραζα με θεωρητικές διαλέξεις τους συναδέλφους, καθυστερούσα τις διαπραγματεύσεις και, γενικά, κωλυσιεργούσα».
Ο Γιάνη Βαρουφάκης υποστηρίζει πως θέλησε να σώσει τις ηχογραφήσεις στη Βουλή, παραδίδοντάς τες στον Κώστα Τασούλα και αναφέροντας πως με απόφαση του Αρείου Πάγου, «οι ηχογραφήσεις των Eurogroup στα οποία συμμετείχε ήταν καθόλα νόμιμες».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση στο πρόσωπό του από την ΤΡΟΙΚΑ τότε, υποστηρίζοντας πως «αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα μόνο η δική μας αντιπροσωπεία κατέθετε τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις».
Όπως λέει άλλωστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ αρνούνταν πεισματικά να διαβάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του απαγόρευαν να τις μοιράσει στους ομολόγους του. «Λοιδορούσαν τον ελληνικό λαό συλλήβδην – χωρίς να διαχωρίζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μεταξύ Νεοδημοκρατών, Συριζαίων, κομμουνιστών ή σοσιαλδημοκρατών κλπ» γράφει ο Γιάνη Βαρουφάκης χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο ερώτημα για τον λόγο που επέλεξε τον χρόνο αυτό για να δημοσιεύσει τις περίφημες ηχογραφήσεις του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει πως το κάνει γιατί «η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί συστηματικά τα ψεύδη για το τι γινόταν σε εκείνα τα Eurogroup για να εφαρμόζει ΣΗΜΕΡΑ πολιτικές εναντίον των εργαζόμενων, των δανειοληπτών, των νέων επιχειρηματιών κλπ».
Από το στόχαστρο του Γιάνη Βαρουφάκη δεν ξεφεύγει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στους λόγους που θέλει να δημοσιεύσει εκείνες τις ηχογραφήσεις, προσθέτει και το Σχέδιο Απολογισμού για το 2015 της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «πασχίζει να εξηγήσει την συνθηκολόγησή του με την τρόικα στη βάση διαστρεβλώσεων του τι συνέβαινε στα Eurogroup εκείνα».
Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης προαναγγέλλει πως θα φροντίσει ως το τέλος Φλεβάρη να δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στις ηχογραφήσεις αυτές από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών και συμμετείχε στα Eurogroup.
«Η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για ένα λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι» σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνοντας το κείμενό του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass